207 yıllık tarafsızlık ilkesini bozdu

ABD ve İngiltere, Rusya Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı ile işlemleri yasakladı, Japonya Başbakanı, Rusya Merkez Bankası'na yönelik uygulanan yaptırımlara da uyacaklarını açıkladı. Öte yandan 1815'ten beri tarafsızlık politikasını resmi olarak uygulayan en eski ülke olan İsviçre, Rusya'ya mali yaptırımlar uygulayacağını ve hedef alınan kişi ve şirketlerin malvarlıklarının dondurulacağını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu kararın Rusya Merkez Bankası'nın ABD veya ABD'li kişiler tarafından nerede olursa olsun tutulan tüm varlıklarının etkin bir şekilde hareketini kısıtlamayı amaçladığı aktarıldı.

Açıklamada, ABD'li kişilerin Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı ile işlem yapmasının yasaklandığı kaydedildi.

Bunun Rusya'nın hızla değer kaybeden para birimini destekleme girişimlerini bozacağı belirtilen açıklamada, bu kararla eş zamanlı olarak Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi'nin (OFAC) Rusya Merkez Bankası ile enerji ile ilgili belirli işlemlere izin vermek için genel bir lisans yayımladığı bildirildi.

İsviçre, Rusya'ya mali yaptırımlar uygulayacağını ve hedef alınan kişi ve şirketlerin malvarlıklarının dondurulacağını duyurdu.

Bakmadan Geçme