Berber ve Kuaföre Emeklik Hakkı

Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ALESO) Başkanı Nuri Demir, erkek berberi ve bayan kuaförlerinin erken emeklilik hakkına sahip olması gerektiğini dile getirdi.

Erkek berberi ve bayan kuaförlerinin de 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre tehlikeli sınıfta yer aldığını vurgulayan Demir, bu meslek grubundaki esnada erken emeklilik hakkı verilmesini istedi. Demir, “Sabahtan akşama ayakta en az 12 saat, birçok zaman da 17 saate kadar (pandemi süreci hariç)  hizmet veriyorlar. Kişisel bakım ürünlerinin yan etkileri (kanser), ayakta çalıştıkları için, ileriki yıllarda damar hastalıkları, varis, göz rahatsızlıkları bel ve boyun fıtığı gibi hastalıklara yakalanarak mesleğini zorlanarak hatta yapamaz durama düşüyorlar. Meslek gereği müşterisi ile direk ziksel temasta bulunmak zorunda olduğu için de, sağlık Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ALESO) Başkanı Nuri Demir, erkek berberi ve bayan kuaförlerinin erken emeklilik hakkına sahip olması gerektiğini dile getirdi.

Zincir marketler için bir öneride bulunan Başkan Demir, yasakların genişletilmesi gerektiğini belirterek, “Bilindiği üzere zincir gıda marketlerinde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya haricinde, kasap, kırtasiye giysi, ayakkabı, Çanta, yapı ve hırdavat malzemeleri, züccaciye, hediyelik eşya, saat, takı, hırdavat, elektrik malzeme ürünleri de satılıyor. Covid-19 salgını sebebiyle alınan tedbirler nedeni ile esnaf ve sanatkarlar zor bir süreçten geçiyor. Zorunlu kapalı olan esnaarımız ve turizm esnafımız günlük ailesinin geçimini dahi karşılamada zorluk çekiyor. Vergi, Bağ-Kur ve SSK’yı zaten yatıramıyorlar. Ticaret Bakanlığı’mızın hazırlamış olduğu kanun taslağının biraz daha genişletilerek, zincir marketlerde AVM’lerde, kasap, kırtasiye, giysi, ayakkabı, çanta, yapı ve hırdavat malzemeleri, züccaciye, hediyelik eşya, saat, takı, hırdavat, elektrik malzeme ürünleri gibi ürünlerin de satışının yasaklanmasını istiyoruz” dedi.

 

Bakmadan Geçme