Çiftçi dona karşı tetikte

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel küresel ısınma ile birlikte mevsimlerde yaşanan gerilemeye vurgu yapıp dona karşı sobalı önlem uyarısında bulundu.

Baharın gelmesiyle birlikte toprakta, ağaçların dallarında hareketlilik yaşanmaya başladı. Geçtiğimiz yıl yaşanan don olaylarının bu yıl yaşanmaması için erken uyarının önemine dikkat çekiliyor. Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel Yeni Şafak’a konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yaşanan küresel ısınma ile birlikte mevsimlerde yaşanan gerilemeyi vurgulayan Yüksel, dona karşı sobalı önlem uyarısında bulundu.

Tarımsal takvim olduğunu hatırlatan Yüksel, iklim değişikliğinden kaynaklı tarımsal takvimde kaymanın yaşandığını vurguladı. Yüksel, “Mart bahardır nisanda gübrelemeler yapılır temmuzda ekime başlanır. Dünyadaki iklim değişikliğinden dolayı bu takvimi hepimiz güncel olarak görüyoruz. Geçtiğimiz ayda İstanbul’da yağan kar, Antalya’da deniz kenarında 90 yıldan sonra kar yağması ve geçtiğimiz günlerde Bursa’da yaşanan don olayından sonra insanların çok ciddi önlem almaları lazım” diye konuştu.

DON UYARISI

Yüksel, “İklim değişikliğinden dolayı tarımsal takvim 1-1,5 ay geriye doğru kaydı. Biz buna göre hesap ediyoruz. Çiçeklenmesi geç açacak bitki çeşitlerine geçilmesi lazım. Şu anda hava durumlarını takip ediyoruz. Önümüzdeki günlerde don ve soğuk bekleniyor. Eğer çiçek dönemini yakalarlarsa tekrar meyve sebzede sıkıntı yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

SOBALI ÖNLEM

Yüksel, “Çok önceden bakanlık bildirirse çiftçi ve üretici önlemini almaya çalışacaktır. Dona karşı bazı teknolojiler ve bazı ürünler var. Sisleme, çiftçilerin don günü saba yakması ortamı ısıtma gibi önemleri sağlıyor. Çiftçinin bütün sermayesi orada tarlasının serasının zara görmesini istemeyecek ve önlem alacaktır” dedi.

Bakmadan Geçme