Dünya Sabuncu Baba'nın Sabunlarını Konuşuyor

Tamamı elle üretilen sabunlarıyla dünya çapında ün kazanmış Sabuncu Baba, kozmetik altından yapılan sabunuyla dikkatleri çekiyor. esnafhabertv.com'un özel röportajını beğeninize sunuyoruz.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Dünya Sabuncu Baba'nın Sabunlarını Konuşuyor

Son yıllarda kabak bitkisinin liflerinden yapılan lifli sabunlar ise büyük ilgili görüyor. Yalova'nın tanınmış markası  25 ülkeye  sabun ihracat yapar hale geldi. Babasından mesleği devralan Koray Erten babasının şu nasihatını  hiç unutmuyor:  ‘oğlum işine sahip çık, eğer işine sahip çıkmaz, işini hafife alırsan daha çok sahip çıkan biri gelir, işini elinden alır. O yüzden ticaret sürekli pedal çevirmeye benzer, hep pedal çevirmeye devam et, pedalı bıraktığın anda bisiklete binmek gibi düşersin, devam edemezsin yoluna’  

NEDEN SABUNCU BABA ?

Koray Erten: Sabuncu Baba, rahmetli babamın düşündüğü bir isimdi. Yani hem sabun, hem sabuncu hem de baba, üçü bir arada, son zamanlarda ben baba olduktan sonra, Sabuncu Baba artık ben değilim, sensin derdi. Bizde inşallah o isme layık olmaya ve daha ileriye götürmeye gayret edeceğiz elimizden geldiği kadar.

SABUNLARIMIZ TAMEMEN EL EMEĞİ İLE ÜRETİLİYOR

ESNAFHABERTV.COM: Bu sizin sabunların diğer sabunlardan farkı ne?

Koray Erten: Bizim sabunlarımızın hepsi tamamen el yapımı, imalathanemizde hiçbir makine bulunmamakta, sabunun hazırlık aşamasından kalıba dökülmesi, kalıptan çıkarılması, paketlenmesi, etiketlenip sevkiyatına kadar her şey tamamen insan gücüne dayalı çalışmaktayız. Yoğun gliserin var sabunlarımızda, gliserinde cilde çok faydası olan bir meyveden elde edilen bir ürün. Mesela, kuru ciltler için yumuşatıcı etkisi var, nemlendirme etkisi var, cildi besleme özelliği var. Aynı zamanda gliserinle birlikte bitki yağları, çam sabununda çam yağı, defne sabununda defne yağı, bunları da kullandığımızda cilt için oldukça faydalı sabunlar üretiyoruz.

FORMÜLE  SEVGİMİZİ KATIYORUZ

ESNAFHABERTV.COM: Mesela bunun formülü çok açık belli mi yoksa aile sırrı mı? Formülleri nasıl bunların?

Koray Erten: Başka bir üretmek isteyen insanda verdiğimiz zaman üretebilir ama aynı kalitede olur mu olmaz mı, onun içine tabi biraz aşkımız, şevkimiz, sevgimiz, ilgimiz, alakamız formülle birlikte bunlarda katıldıktan sonra sabunlar daha güzel hale geliyor.

ESNAFHABERTV.COM: Bu sabunların hammaddesi nereden, yurtiçinden mi, yurtdışından mı?

Koray Erten: Yani sabunların hammaddelerini genellikle yurtiçinden, kendi ülkemizin bitkilerinden kullanmayı tercih ediyoruz bulabildiğimiz kadarını. Zeytinyağı, defne yağı, çam terebentin yağı, ısırgan otu yağı, bunların hepsini kendi ülkemizden temin ediyoruz. Bazen müşterimizin istediği özel ürünlerimiz oluyor, burada olmayan ürünler, onları yurtdışından ithal ederek üretimde kullanıyoruz.

ESNAFHABERTV.COM: Şimdi siz bunları yapıyorsunuz, tercih ederken zorlanıyor musunuz, mesela siz hangisini tercih ediyorsunuz?

Koray Erten: 30 seneden beri sürekli yeni ürünler çıkardığımız için bunların hepsi bizim çocuklarımız gibi hani biz dükkanda gözümüzü kapatıp hangisini alsak hepsini aynı sevgi ve beğeni ile kullanıyoruz.

25 ÜLKEYE İHRACAAT YAPIYORUZ

ESNAFHABERTV.COM: Yurtiçi, yurtdışı en çok nerelerde var? Yurtdışında var mı?

Koray Erten: Şimdi şuan itibariyle 25 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bunların başında en çok çalıştığımız ülkelerin başında Amerika ve Çin geliyor. Bunun yanında Arap ülkelerine de çok sevkiyatımız oluyor. Hepsinde ilgi alaka güzel

EN ÇOK LİFLİ SABUNLAR TERCİH EDİLİYOR

ESNAFHABERTV.COM: En çok hangi tip sabunları istiyorlar?

Koray Erten: Genellikle lifli sabunlar çok popüler, lifli, kabak lifli sabunlar, mesela bu lifler toprakta yetişen doğal bir ürün, aynı üzüm salkımı gibi toprakta kabakla birlikte yetişip, kuruduktan sonra kabağın dışındaki yapraklar döküldüğünde içinden bu şekilde lif çıkıyor. Bu da cilde çok fayda sağlıyor mesela içindeki lifler bu şekilde peeling yapıyor ciltte, gözenekleri açma etkisi var. Sivilce, akne, selülit, siyah nokta, bunları yok etmeye karşı daha faydalı. Tarihteki, dünyadaki en eski masaj ürünü. Dünya tarihine baktığınızda yani fabrikasyon bir ürün değil tamamen topraktan çıkan doğal bir ürün. Bununla birlikte yaptığımız lifli sabunlar, sabunun içine biz bu liflerden keserek böyle üretiyoruz. Onlara çok yoğun bir talep var şu anda.

 

ESNAFHABERTV.COM: Müşterilerinizden dönüşler oluyor mu, mesela yüzüm çok sivilceliydi faydalı oldu gibi, yani sağlık açısından?

Koray Erten: Tabi, o şekilde müşterimizden çok teşekkür alıyoruz. Hatta yakın zamanda bir müşterimizin babası 90 küsür yaşında yaşlı bir amcamız, kendisini bildi bileli, 50 senedir kaşıntı sorunu varmış, gitmedikleri doktor kalmamış cildiye doktorları, kullanmadıkları ilaç kalmamış, bizim sabunlarımızı kullandıktan sonra kaşıntısının tamamen bittiğini söyledi ve gözleri doldu, duygulandı bunu ifade ederken, çok teşekkür ettiler. Çok yakın bir tarihte hatta kendisi de burada ikamet etmekte.

BEĞENMEDİĞİM, KULLANMADIĞIM ÜRÜNÜ SATMIYORUM

ESNAFHABERTV.COM: Mesela onlar size bir miras bıraktı, esnaflık, onlardan aldığınız bir esnaf ahlakı var mı? Hani biliyorsunuz piyasada bazen çok bozuk iş yapanlar oluyor. Veya ahlaki, etik açıdan davranılmıyor. Mesela anne, babanızda gördüğünüz, bu anlamda aldığınız dersler var mı?

Koray Erten: Tabi onlardan aldığımız hayati önem taşıyan, bu anlamda ticari konuda daha edepli daha kuralına uygun yapmamız gereken işler olarak hepsinde var. Mesela önce bizim yaptığımız bir ürün, ne olursa olsun, sabun olur, kozmetik bir ürün, krem, şampuan, losyon vs. önce biz bunu kendimiz beğeneceğiz, kendi ailemizde, kendi çocuğumuzda kullanacağız ki sonrasında rafımıza koyabilelim, müşterilerimize gönül rahatlığıyla satabilelim. Bizim hoşumuza gitmeyen, kendimizin kullanmadığı bir ürün olursa onu hiç satışa bile sunmayıp direkt o ürünü eliyoruz mesela.

25 YILLLIK MÜŞTERİLERİMİZ VAR

ESNAFHABERTV.COM: Satın almak isteyenler nasıl satın alacak?

Koray Erten: Satın almak isteyenler bizim kendi Web sitemizden de ulaşabilirler, bize de ulaşabilirler. Birçok müşterimiz toptan almak istiyor, bayilik, distribütörlük istiyorlar. Buraya gelip biz misafir ediyoruz onları, ürün çeşitlerine bakıp, fiyatlarını görüşüp anlaşmamızı sağlayıp, çalışmaya başlıyoruz. 25 sene önce çalıştığımız birçok müşterilerimizle şuan hala çalışmaya devam ediyoruz.

ESNAFHABERTV.COM: Mesela bu yurtiçi, yurtdışı sabun üreticilerinde dikkatinizi çeken ya da gideyim, bakayım nasıl yapıyor diye böyle bir merakınız oluyor mu, araştırma, ar-ge geliştirme?

Koray Erten: Yani onların hepsi bizim meslektaşlarımız, diğer sabun üreticileri, birçoğuyla da tanışırız. Herhangi bir şekilde başkasının ürettiği bir ürüne kalkıp ta nasıl yapıyor ya da içine neler katıyor, nasıl bu hale geliyor diye düşünme, hiç o şekilde bir vaktimiz olmuyor. Biz kendi ürünlerimizi biraz daha nasıl geliştirebiliriz onun kaygısı içindeyiz.

DÖRT DÖRTLÜK SABUN ÜRETİYORUZ

ESNAFHABERTV.COM: Mesela bunları bilimsel yerlere verelim, onaylatalım gibi şeyleriniz oldu mu, mesela bunların patenti vs var mı?

Koray Erten: Tabi, ürünlerimizin patenti var, tasarımları da tescilli, isimleri de tescilli. Mesela Çin’e mal gönderiyoruz, Çin özellikle gümrükte sıkıntı yaşadığın bir ülke, yani biz Çin’iz, bizim üretim gücümüz, imalat güzümüz çok yüklü, sizin ürettiğiniz sabunu biz üretemiyor muyuz, bize nasıl sabun gönderirsiniz şeklinde, ürünü almadan önce çok ince bir şekilde ayrıntılı detaydan geçirerek alıyorlar. Ama çok şükür sabunlarımızın bütün tahlilleri, testleri, kalite belgeleri her şeyi tam, dört dörtlük olduğu için dünyanın her noktasına gönderebiliyoruz.

24 AYAR KOZMETİK ALTINDAN ÜRETİLEN ALTIN SABUN ÜRETİYORUZ

ESNAFHABERTV.COM: Bu dükkandaki ürünler kaç yıllık bir emeğin mahsulü?

Koray Erten: Bu dükkanda şuan 30 yaşında sabunda var. Benden birkaç yaş küçük sabunlarda var. 20-25 yaş, en yaşlısı şuan 30 yıllık. Elimizdeki ürün 24 ayar kozmetik altından üretilen altın sabun. Altında sonuçta topraktan üretilen bir maden ve cilt için çok faydalı bileşenler içermekte. Müşterimizin tercihine göre, isteğine göre çeşitli ürünlerden farklı ürünlerde işte altın sabun fason üretim de yapabiliyoruz.

ESNAFHABERTV.COM: Şöyle bir düşüncen oldu mu, ben İstanbul’da olsaydım, 10 kat daha büyük olurdum gibi hiç düşündün mü?

Koray Erten: Yok, hiç düşünmedim yani şu ana kadar geldiğimiz yerden memnunuz. İnşallah yine bu şekilde devam etmeyi sürdürürüz.

TİCARET SÜREKLİ PEDAL ÇEVİRMEYE BENZER,

ESNAFHABERTV.COM: Anne, babanızdan meslek ahlakı, meslek adabı olarak, babanızın, annenizin güzel sözleri vardır, size nasihatleri vardır. Bunlardan hatırladıklarınız var mı?

Koray Erten: Evet, tabii ki o sözlerin her birisi bizim için çok kıymetliydi. Şimdi kayıplarından sonra çok daha değerli hale gelir oldu. Meğer bir cümleyle bize ne kadar çok şey anlatmaya çalışmışlar. İnsan kaybettiği zaman anlar oldu bunların kıymetini. Mesela babamın çok tekrarladığı bir söz vardı. ‘oğlum işine sahip çık, eğer işine sahip çıkmaz, işini hafife alırsan sıkıntı yaşarsın. O yüzden ticaret sürekli pedal çevirmeye benzer, hep pedal çevirmeye devam et, pedalı bıraktığın anda bisiklete binmek gibi düşersin, devam edemezsin yoluna’ diye bana öğütleri vardı.

ESNAFHABERTV.COM: Annenizle ilgili bize anlatmak istediğiniz bir hatıra, bir anı var mı? Bu illa sabunculuk ile ilgili olması şart değil. Size hayat dersi ya da illa bir şeyler öğretmiştir.

Koray Erten: Rahmetli annemde babamda, ikisi de aşırı çalışkan ve disiplinli insanlardı iş hayatlarında ve özel hayatlarında. Mesela ben genç olarak 3’ müz bir yarışa çıkmış olsak ben yoruldum, biraz dinlenelim desem bile onlar yorulmaz devam ederlerdi. O kadar kendinde olan insanlardı.

İNSAN  BİLDİĞİ VE SEVDİĞİ İŞİ YAPMALI

ESNAFHABERTV.COM: Anadolu’da, hem esnaflık hem de edebi ve ahlakıyla yapmak. Ahiliği düşündüğünüzde, şimdiki esnaf ahlakını düşündüğünüzde neler demek istersiniz? Yani olumlu olan yönleri, olumsuz olan yönleri?

Koray Erten: Bence işini yapan herkesin bildiği işi yapması gerekir, bilmediği işi değil. Ve sevdiğiniz işi yapmanız gerekir. Eğer sevdiğiniz işi yapamıyorsanız da yaptığınız işi sevmeniz gerekir. Eğer yaptığınız işten mutlu değilseniz, sevdiğiniz işi de yapamıyorsanız hem hayat bir işkenceye döner hem de yaptığınız işte başarılı olamazsınız. Ben şuan sabahın erken saatinden akşamın geç saatine kadar çalışıyorum ama eve gittiğimde bir yorgunluk hissetmiyorum çünkü sevdiğim işle uğraşıyorum. Yani bir hobiyle uğraşır gibi, hobiye zaman ayırır gibi, bu şekilde olduğunda iş hayatında başarılı olabilir insanlar diye düşünüyorum.

ESNAFHABERTV.COM: Bize söylemek istediğiniz başka bir şey var mı? Bazen insan birileri gelse de şunu ben bir söylesem, anlatsan dediğiniz?

Koray Erten: Öyle konuşursam, programın akışı bozulur. Üç günlük dünya her şey boş diye başlarsak bu sefer kıymeti kalmamış olur. Söylemek istediğimiz şeyi düşündüğümüz zaman babam mesela işine çok aşkla bağlıydı. Sabah saat 6’da işe başlayıp akşam 9-10’a kadar bilfiil işle meşgul olurdu. Bazen özel hayatında ihmal ettiği şeyler olabilir insanın işiyle mücadele ederken ama benim tavsiyem sevdiklerimize zaman ayırmak gerekir yoksa zaman bizi sevdiklerimizden ayırıyor ister istemez. O aşamaya geliyoruz yani işimize tabii ki bağlı olup, iş zamanında iş yapmak, işimizin dışında da ailemizle, çocuğumuza, eşimize, sevdiklerimize zaman ayırabilecek şekilde disiplinli çalışma hayatı sürdürmekte fayda var diye düşünüyorum, kendi adıma.

Bakmadan Geçme