Elmalar Depoda Müşterisini Bekliyor

Isparta, Bursa ve Karaman'da geçen sezon toplanan elmalar, satılamadığı için soğuk hava depolarında kaldı. Isparta'da, ürünün Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından satın alınması için girişimlerde bulunulurken, Bursa'daki işletmeler de ürünü meyve suyu sanayiine vermeye başladı.

Türkiye’nin elma üretim merkezi Isparta’nın yanı sıra Bursa ve Karaman’da satılamadığı için soğuk hava depolarında bekleyen elma, müşteri bekliyor. Sadece Isparta’da üreticinin 70 bin ton elması soğuk hava depolarında kaldı. Elmanın Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından satın alınması amacıyla girişimlerde bulunuldu.

Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Isparta ve Eğirdir’de üreticinin geçen sezondan elinde kalan ve soğuk hava depolarında bekleyen 70 bin ton elmanın değerlendirilmesi amacıyla girişimlerde bulundu. Ankara’da Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği yöneticileri ve Isparta milletvekilleriyle görüşmeler yaptığını belirten Gök, üreticinin elinde kalan elmanın değerlendirileceğini bildirdi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Genel Merkez yöneticileri Alper Çiçek ve Hüseyin Savaş, Antalya Bölge Birliği Yöneticisi Mustafa Güler, Isparta milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Recep Özel, Mehmet Uğur Gököz ile Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, soğuk hava depolarını inceledi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Antalya Bölge Yönetmeni Mustafa Güler, üreticinin soğuk hava depolarında kalan elmanın değerlendirilmesi konusunda zincir marketlerle görüşeceklerini söyledi. Güler, şunları kaydetti: “Biz fotoğrafları aldık, zincir marketlerle görüşeceğiz.

Kendi marketlerimize ürün tedarik eden birimlerle görüşeceğiz. Ne yapabiliriz, ürünleri kaç liradan alıyorlar, nasıl tedarik ediyorlar? Bunları soruşturacağız, piyasa fiyatlarını öğreneceğiz. Ondan sonra irtibata geçeceğiz.”

Veli Gök de, Isparta’da pandemi sürecinde belli tarım ürünlerinde arz-talep daralması yaşandığını belirtti. Eğirdir’de soğuk hava depolarında yaklaşık 10 bin ton, Isparta genelinde ise 70 bin ton elma stoku olduğu bilgisini veren Gök, “Elmada pazarlama ve tüketim sezonunda sona yaklaşılırken, fiyatlarda bir sıkıntı var.

Üreticinin elinde kalan elmanın değerlendirilmesi amacıyla milletvekillerimiz, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Genel Müdürlüğü konuyu ele aldı. Elmaların pazarlanabilmesi için bir değerlendirme yapılacak. Ümit ediyorum ki çiftçilerimiz lehine olumlu bir adım atılır ve bu sezonun sonundaki sıkıntıyı gidermiş oluruz” ifadelerini kullandı Üreticiler de elmalarını meyve suyu olarak değerlendirmek istemediklerini, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği’nin satın alarak değerlendirilmesini istediler.

Umut Ticaret Yönetim Kurulu İcra Üyesi Erdal Aslancı, “Depolarımızda hala ayva var. Satabilen tüccar sattı, satamayan da bir kısmını döktü bir kısmı da hala depolarda duruyor. Satılan ayvalar genellikle marmelat ve meyve suyu için verildi.

Özellikle meyve suyu sektörü elma ve ayva alımlarına devam ediyor. Şu an kendi depolarımızda yok denilecek kadar az. Yeni sezona hazırlanıyoruz. Ama Bursa genelini değerlendirecek olursak depolarında hala ayva ve elma olan firmalar da var. Bursa çiftçisi ve tüccarı bu yıl özellikle ayvada ciddi sıkıntı yaşadı” değerlendirmesinde bulundu.

Bakmadan Geçme