Esnaf Zincir Marketlere Sınırlama İstedi

Kahramanmaraş Attarlar Esnaf Odası Başkanı Cuma Güler 'Mahalledeki bir bakkalımız, bir tuhafiyecimiz evde olmadığın zaman çocuğunu güvenebileceğin veresiye aldığınız, düğününde, cenazende esnaf gelir. BİM gelmez! Bir A101 gelmez yerel esnafa biraz daha sahip çıkalım.' diye konuştu

Kahramanmaraş Attarlar Esnaf Odası Başkanı Cuma Güler’de bu uygulamanın başta Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör olmak üzere diğer ilçe belediyelerin de yapması gerektiğini vurguladı. Yerel esnaf olarak zincir marketlerle rekabet etme şanslarının çok zor olduğunu vurgulayan Başkan Güler, Kahramanmaraşlı vatandaşlara yerel esnafa sahip çıkın çağrısında bulundu.

Kahramanmaraş Manşet Gazetesi'nden Abdulsamet İspir'ih haberine göre Attarlar Esnaf Odası Başkanı Cuma Güler, konuyla ilgili şunları söyledi: “Biz Kahramanmaraş Attarlar esnafı olarak tabii ki bizde bu pandemi sürecinde etkilendik, etkilenmeye de devam ediyoruz. Bu arada hükümetimizin esnaflarımıza yönelik yaptığı güzel çalışmalar var. Yeterli mi? Aslında yeterli değil. Çünkü cumhurbaşkanımızın açıkladığı mesleki yardımlarda bazı meslekler unutulmuş durumda. Bir konfeksiyon, bir giyim mağazası, bir tuhafiyeci bunlar da keşke kapsamın içerisine alınsaydı. Kira yardımı ve 3 ay bin liralık yardımdan bunlarda yararlansa iyi olacaktı. Bu arada BAĞ-KUR gibi SSK gibi şeylere bir yapılandırma yaptılar 31 Ocak’ta müracaatlar son, mart itibariyle ödemeler başlayacak. Pandemi devam ettiği için büyüklerimiz bunu hazirana kadar uzatabilir. Büyüklerimizden beklentimiz yapılan yapılandırmaların Martta değil de ödemeyi en azından Haziranda-Temmuz’da başlamasını istiyoruz.

“BUNLAR OLDUĞU MÜDDETÇE AYAKTA KALMAMAZI ÇOK ZOR”

Bizim esas burada zorluğunu çektiğimiz kamuoyunda A-101, BİM, ŞOK gibi zincir marketler bizim bunlarla rekabet etme gücümüz gün güne zorlaşıyor. Bunlar olduğu müddetçe ayakta kalmamız çok zor. Geçtiğimiz günlerde bir haber okuduk bu biraz bizi sevindirdi. Az önce adını saydığımız zincir marketler için Ankara Etimesgut Belediye Başkanı bunlar için şubeleşme anlamında bir sınırlama getirmiş. Bizimde burada başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör, Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanımız Necati Okay’ın bunlarla ilgili gerçekten yapılabilecekse bu söz konusu marketlerde şube sayısını dondurmalarını istiyoruz. Her yerlere her sokak başına her apartmanın altına yan yana üçünden de birer tane var. Bunlarla baş etme şansımız gün güne zorlaşıyor. Eğer bunu Etimesgut Belediye Başkanı bunu yapmışsa niye bizim belediyemiz yapmasın. Biz esnaflar olarak belediye başkanlarımızdan bu haberde geçen ruhsatlandırma, sınırlandırma konusunu kendilerinden de talep ediyoruz. Eğer böyle bir imkânları var ise bunu mutlaka yapsınlar, hayata geçirsinler. Çünkü bizim bunlarla rekabet etme şansımız çok zor.

“YEREL ESNAFA BİRAZ DAHA SAHİP ÇIKALIM”

Kahramanmaraş halkına şunu söylemek istiyorum: Lütfen yerele biraz daha sahip çıkalım, esnaf bir şehrin güvencesidir, teminatıdır. Mahalledeki bir bakkalımız, bir tuhafiyecimiz evde olmadığın zaman çocuğunu güvenebileceğin veresiye aldığınız, düğününde, cenazende esnaf gelir. BİM gelmez! Bir A101 gelmez yerel esnafa biraz daha sahip çıkalım.

“10.00 İLE 17.00 ARASI BİZDE AÇALIM”

Yaklaşık 6 haftadan bu yana cumartesi-pazar kapalıyız. Ama zincir marketler, market adı altında zücaciye satıyor oyuncak satıyor, hediyelik eşya satıyor, giyim satıyor, ayakkabı satıyor yani en az 20-25 sektörün ürünlerini satıyor onlar cumartesi-pazar açık ama benim bir zücaciyecim bir tuhafiyecim, bir çiçekçim cumartesi pazar kapalı. Bu da bir haksız rekabet. Onlar sadece market ürünü satmıyor örneğin BİM’in içerisine girdiğin zaman bu saydığım ürünlerin hepsini alıp evine götürebiliyorsun. Onlara kısıtlama yok esnafımıza kısıtlama var. Burada haksız rekabet var. Bu durumda biz de 10.00 ile 17.00 arası bizde açalım. Biz hükümetimizden rica ediyoruz. Çok zor günler geçiriyoruz yine de karamsar değiliz hükümetimizden beklentilerimiz büyük. Türkiye’miz bunlarında altından kalkacak inşallah çok şeyler gördük biz. Allah’ın izniyle hep birlikte ayağa kalkacağız.”

 

 

Bakmadan Geçme