'Esnafa Normalleşme Kredisi Verin'

Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken normalleşme süreci için esnafın kredi ihtiyacı olduğunun altını çizerek 'Esnafa destek için faizsiz ve 6 ay geri ödemesiz, dükkânına sermaye yapmak için ayağa kalkış kredisi verilmeli'dedi.

Kademeli normalleşme sürecinde esnafın sermaye için krediye ihtiyacı olduğunu hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Mart ayı itibariyle kademeli olarak normalleşme süreci başlayacak fakat esnafımız pandemi sürecinde yüzde 70 oranında kazancı düşmesi, hatta dükkânının aylarca kapalı kalması nedeniyle elde avuçtakini aile ve kendisiyle birlikte evde kaldığı sürede harcadı. Bu nedenle faizsiz ve 6 ay geri ödemesiz, dükkânına sermaye yapmak için ayağa kalkış kredisi verilmeli” dedi.

" Esnaf Bu Zamana Zar Zor Geldi "

Faizsiz ve 6 ay geri ödemesiz kredinin esnafın sermaye yapması için şart olduğuna dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “1 yıldır dükkânı tamamen kapalı olan, ekmek teknesi olan aracında kontak açamayan ve kazancı olmayan esnafımız pandemi başından bu yana kâh destekler kâh kendi birikimi ile bu zamana zar zor geldi. Mart ayı itibariyle kademeli olarak normalleşme sürecinin başlayacağını Cumhurbaşkanımız müjdeledi. Fakat elde avuçtakini de kendi hayatta kalmak için harcayan esnafımız, açılacağı için sevinirken, nasıl açılacağını da kara kara düşünüyor. Adeta sıfırdan başlayacak olan esnafımız ile yeni esnaf olmak isteyen fakat pandemi nedeniyle erteleyenler için ayağa kalkış kredisi verilmeli. Bu sermaye için kullanılacak 6 ay geri ödemesiz ve sıfır faizli kredi esnafımıza ve esnaf olmak isteyenlere can suyu olur” diye konuştu.

"Kredi Borçları 2022'ye Ertlensin"


Esnafın ayağa kalkması, yani iş yerini açması veya kontak çevirmesinin 6 ay, kazancının tamamen normal seyrine dönmesi için 3 yıl geçeceğini vurgulayan Palandöken, “Kademeli normalleşme süreci başlayacak fakat sermaye için kredinin verilmesi de tek başına yeterli bir çözüm olmaz. Çünkü esnafımızın ilk 6 ayı yalnızca ayağa kalkmak, toparlanmak, adapte olmak, mallarını yenilemek, eski canlılığı yakalamak için dükkânı ile ilgili çeşitli düzenlemeler, yenilenmeler yapmak, temizlik ve benzeri işler ile geçecek. Tamamen eski kazancına dönmesi için ise 3 yıl gerekecek. Bu nedenle Mart ayından itibaren esnafımızdan 6 ay elektrik, su, doğalgaz, internet faturalarında vergiler alınmamalı. Var olan tüm kredi borçları doğrudan faizsiz olarak 2022 yılına ötelenmeli” şeklinde belirtti.

Bakmadan Geçme