Esnafın borçlanma maliyeti 1 yılda yüzde 8'den 30'a çıktı

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, 'Esnaf geçen yıl yüzde 8 ile borçlanırken bu yıl Yyüzde 30'a borçlanabiliyor' dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “Esnaf geçen yıl yüzde 8 ile borçlanırken bu yıl yüzde 30’a borçlanabiliyor” dedi.

Paylan TBMM Genel Kurulunda ekonomideki tabloya ve esnafın sıkıntısına değindi.

“Zamlar, iflaslar, intiharlar bizim gündemimizde olmalı, Meclisin gündemi olmalı. Ya, bakın, pandemi dönemi oldu. Biliyor musunuz, OECD ülkeleri içinde dünyada vatandaşına doğrudan gelir desteği olarak en az destek veren ülke Türkiye, en az destek veren ülke. Gayrisafi yurt içi hasılasına oranla en az doğrudan gelir desteği veren ülke” diyen Paylan şöyle devam etti:

“Peki, hasılaya göre en çok borç veren ülke hangisi vatandaşına, borçlandıran ülke? Yine Türkiye. Vatandaşımıza doğrudan gelir desteği vermemişiz pandemi döneminde, aç açıkta bırakmışız -ne yapmışız- onları borçlandırmışız. Geçen sene yüzde 7-8’le alınan borçlar şimdi kredi faizleri yüzde 25, yüzde 30’la yenileniyor, biliyor musunuz arkadaşlar? Çoğu esnaf, KOBİ, bu borçları yenileyemiyor, bireysel krediler yenilenemiyor. Bankalarda, hacizler, şu anda icra dairelerinde milyonlarca dosya artıyor arkadaşlar. İşte, bu Meclisin gündemi bunlar olmalı. Elbette askerlerin sorunları da konuşulmalı ama bu Meclisin gündemi vatandaşın huzuru ve refahı olmalıdır arkadaşlar ama bunlardan son derece uzaktayız. 10 milyon vatandaşımız işsiz ya, biz 10 milyon vatandaşımızın işsizliğini gündeme almayacak mıyız arkadaşlar? Milyonlarca vatandaşımızı kısa çalışma ödeneği altında bir yıldır sefalet ücretine mahkûm ettik. 1.500 lira, 1.200 lira, 1.600 lira ücrete kaç gün aç kalmazsınız, kaç gün ayakta kalırsınız Allah’ınızı seversiniz! 1.500 lirayla bir ay yaşadınız, üç ay yaşadınız; altı ay ayakta kalabilir misiniz, her gün ekmek peynir yeseniz hayatta kalabilir misiniz arkadaşlar? Biz bunları gündemimiz yapamadık maalesef, yapmadık. İşte, bu Meclisin gündemi, değerli arkadaşlar, bu toplumun huzuru ve refahı olmalı. Bunun için de temel meselelerimizi oturup konuşabilmeliyiz. Birbirimizi yok etme, birbirimize düşman hukuku uygulama, birbirimizi rakip değil de düşman görme siyasetinden vazgeçmeliyiz değerli arkadaşlar; hepinize çağrım budur.'

“Öncelik terörle mücadele mi açlık ve işsizlik mi” tartışması

Paylan’ın konuşması “öncelik işsizlik ve açlık mı, terörle mücadele mi?” tartışmasına da sahne oldu.

Böylelikle terör örgütü PKK'nın açıkça sözcülüğünü ve destekçiliğini yapan HDP'nin bu konudaki duruşu bir kez daha kayıtlara geçti.

O anlar tutanaklara şöyle yansıdı:

GARO PAYLAN (Devamla) - Yapmamız gereken, toplumun sorunlarını konuşmak. Ama bakın, beş buçuk yıldır buraya gelen yasalara bakın, bekçi yasasını konuşuyoruz, polis yasasını konuşuyoruz, asker yasasını konuşuyoruz. Elbette konuşalım ama arkadaşlar, bu toplumun bir ekonomik krizi yok mu? Siz illerinize gittiğinizde esnaf “Açım, açıktayım, iflas ediyorum.” demiyor mu size?

İBRAHİM AYDEMİR (AK Parti-Erzurum) – Demiyor.

GARO PAYLAN (Devamla) - İşçi “İşsizim, açım, açıktayım.” demiyor mu?

FUAT KÖKTAŞ (AK Parti-Samsun) – Esnaf “Önce şu terörü temizleyin, aç kalalım, ülke bölünmesin.” diyor.

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (HDP-Muş) – Dinle, dinle ya! Dinlemeyi öğren!

GARO PAYLAN (Devamla) - İntiharları görmüyor muyuz arkadaşlar, intiharları görmüyor muyuz?

Bakın, ben çocuktum arkadaşlar, daha şu kadar boydaydım, televizyona çıkıyordu siyasetçiler: “Ya, son terörist ölünceye kadar şöyle yapacağız.” Bu kış bitiyor, bu yaz bitiyor, hep güvenlikçi bakış…

ÖZLEM ZENGİN (AK Parti Grup Başkanvekili-Tokat) – Sayenizde, sayenizde.

GARO PAYLAN (Devamla) - O günler de kaynaklar silahlara gidiyordu, savaşlara gidiyordu.

ÖZLEM ZENGİN (Tokat) – Sizin kaynaklar nereye gidiyor acaba?

GARO PAYLAN (Devamla) - Kırk yıl geçti, ben 49 yaşına geldim, hâlâ kaynaklar silahlara gidiyor, savaşlara gidiyor.

ÖZLEM ZENGİN (Tokat) – PKK’nın silahları nereden geliyor acaba?

GARO PAYLAN (Devamla) – Bu bakıştan dönmemiz gerekir arkadaşlar.

ÜMİT YILMAZ (MHP-Düzce) - Dönün, dönün!

Bakmadan Geçme