Kanada vermeyince Türkiye üretti

Türk İHA/SİHA'ları ASELSAN tarafından yerli imkanlarla geliştirilen İHA kamerası CATS ile uçmaya başlamıştı. ASELSAN Başkanı Haluk Görgün, TEKNOFEST'te AKINCI TİHA bünyesinde bulunan CATS önünde verdiği poz ile ambargoya göndermede bulundu.

Kanada hükümeti, Türk SİHA'larının Dağlık Karabağ'daki Ermenistan ordusuna yönelik harekatlarda kullanılmasından rahatsız olarak Türkiye'ye 'İHA ekipmanı' satışını askıya almıştı. Türkiye, özellikle ANKA ve Bayraktar TB2 gibi platformlarda Kanada üretimi Wescam'in elektro-optik ve kızılötesi kamera sistemlerini kullanıyordu.

SİHA'LARIN GÖZÜ

Bunun üzerine uzun yıllardır geliştirilen ASELSAN üretimi CATS Hedefleme ve Takip Sistemi çalışmalarına hız verilerek, İHA’lara entegrasyonuna yönelik çalışmalar başlatılmış, daha sonra da Türk insansız sistemlerinde kullanılmaya başlanmıştı.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, TEKNOFEST’te CATS taret entegreli Taarruzi İnsansız Hava Aracı AKINCI’nın önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Kamerayı eliyle göstererek verdiği pozlar ‘ambargolara yanıt’ şeklinde yorumlandı.

Bakmadan Geçme