Korkulan oldu!

Rusya-Ukrayna krizinde korkulan oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Putin, 'Dış güçlere seslenmek istiyorum. Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek' dedi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı 'Rus işgali başladı' dedi. Daha sonra yapılan açıklamada 'Rus donanması denizlerden çıkartma yapıyor' denildi. Putin'in açıklamalarından hemen sonra Ukrayna'nın başkenti Kiev ve doğu liman kenti Mariupol'da patlamalar meydana geldi. Kiev'de siren sesleri duyulurken halk kenti terk etmeye çalışıyor. İşte bölgeden dakika dakika gelişmeler...

Rusya-Ukrayna savaşı Rusya Devlet Başkanı Pitin'in sabah saatlerinde orduya verdiği emir ile başladı. Başkent Kiev başta olmak üzere Ukrayna'daki pek çok bölge saldırıların hedefi oldu. Ukrayna ordusu Rus tanklarının sınır geçtiğini açıklarken başta ABD olmak üzere dünyadan Rusya'ya tepki yağdı. Orduya 'düşmana maksimum zararı verin' emri veren Ukrayna lideri Zelenski halka da direniş çağrısında bulundu. İşte Çatışma haberlerinin geldiği bölgeden dakika dakika son gelişmeler...

14.03: Rus Sputnik'te yer alan habere göre, Ukrayna füze saldırısı Azak Denizi'ndeki 2 Rus sivil kargo gemisini vurdu. Ölü ve yaralılar olduğu belirtiliyor.

13.57: Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerine Cuma günü NATO zirvesi düzenlenecek. Zirve video konferans şeklinde gerçekleştirilecek.

13.47: NATO elçileri, Ukrayna ve Rusya yakınlarındaki doğu kanadında hava, kara ve deniz kuvvetlerini güçlendirmeyi kabul etti.

13.44: Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 'mümkün olan en kısa sürede NATO zirvesi yapılsın' çağrısında bulundu.

13.30: Moldova, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini gerekçe göstererek hava sahasını kapattığını söyledi

13:25 Ukrayna ordusundan yeni açıklama: İkinci füze saldırısı başladı.

13.18: Moldova, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini gerekçe göstererek hava sahasını kapattığını söyledi.

13:15 Kiev'de yeni bir patlama sesi duyuldu. CNN Türk yayınına katılan iş insanı Egemen Coşkun, Kiev'de yaşanan patlamayı anlattı. Coşkun, "Çok yakındaydım, sıçradım. Arkadaşlarım hemen 'eve gel' diye mesaj attılar. Bu kadar yakından hiç bomba sesi gelmemişti. Bu yayından sonra bağlanamayacağım. İnsanlar marketlerde son alışverişlerini yapıp çıkıyorlar. Bankamatiklerde kuyruklar var, sabah 5'ten beri marketler doluydu. Marketler de boşalmış durumda, alacak bir ürün de kalmadı. Biz Kiev merkezdeyiz şu an, aldığımız ürünler 2-3 gün boyunca bize yeter diye düşünüyoruz. Yollarda trafik de var."

 

Son Dakika | Rusya Ukrayna savaşında sıcak gelişme... Başkentte patlama, Hiç bu kadar yakın olmamıştı

12:59 İngiltere Başbakanı, Ukrayna'daki 'felaket' konusunda NATO liderlerinin acil toplantıya çağırdı.

12:55 Rusya’nın sınır bölgelerinde eğitime ara verildi

12:54  Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser Almanya'nın siber saldırılar konusunda önlem aldığını belirterek, "Güvenlik yetkilileri, herhangi bir siber saldırıyı önlemek için koruyucu önlemleri artırdı ve ilgili kurumların farkındalığını artırdı" dedi.

12:50 Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı, 40'tan fazla Ukrayna askerinin öldüğünü ve  onlarca yaralı olduğunu duyurdu.

Zelenski'nin yardımcısı 40'tan fazla Ukraynalı asker ve yaklaşık 10 sivilin öldüğünü doğruladı

12:48 Zelenski: Rusya ile tüm diplomatik ilişkimizi kestik

12:45 Rus Ordusu'ndan yapılan açıklamada, 'Ukraynalı sivillerinin korkacak hiçbir şeyi olmadığı' söylendi

12:40 Almanya, Ukrayna'dan Polonya'ya mülteci akını olması durumunda yardımcı olacağını açıkladı

12.03: Belarus lideri Lukashenko, Ukrayna'daki 'tam ölçekli çatışmanın' müzakerelerle önlenebileceğini söyledi.

11.54: Litvanya Cumhurbaşkanı Olağanüstü Hal Bildirgesini İmzaladı

11.50: Ukrayna ülkenin doğusunda 50 Rus askerinin öldürüldüğünü iddia etti. Açıklamada 6 tane de Rus uçağının düşürüldüğü bilgisine yer verildi.

Silahlı Kuvvetler Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, 'Shchastya kontrol altında. 50 Rus işgalci öldürüldü. Kramatorsk bölgesinde bir Rus uçağı daha imha edildi. Bununla birlikte imha edilen uçak sayısı altıya yükseldi' denildi.

Son Dakika | Rusya Ukrayna savaşında sıcak gelişme... Başkentte patlama, Hiç bu kadar yakın olmamıştı

11.44: Ukrayna lideri orduya 'düşmana maksimum zarar verin' talimatı verdi

11.36: Ukrayna Sınır Güvenliği, Rus tanklarının Luhansk bölgesinden sınırı geçtiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Rus tankları sıra halinde Luhansk bölgesindeki Krasna Talivka, Milove ve Horodyshche’den girdi. Askeri çatışmalar bu bölgelere doğru devam ediyor. Sınır birlikleri ve Ukrayna silahlı kuvvetleri savunmaya devam ediyor.” denildi.

11.35: Ukrayna Savunma Bakanı, eli silah tutan herkesi cepheye çağırdı.

11.30: Belarus lideri Ukrayna'daki askeri operasyonda ordusunun yer almadığını açıkladı.

11.10: Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko 'Topraklarımıza gireni vuracağız. Binlerce Ukrayna ve Rus askeri ölür. Siz Rus halkı yaklaşan trajediyi durdurabilirsiniz. Rus elitler, sanatçılar, ressamlar susmayın. Ukrayna, Rusya değildir ve Rusya’nın düşmanı da değildir. Bize rahat, barış içinde yaşama imkanı verin. Putin’i durdurun' dedi.

10.58: Çin'den yapılan açıklamada 'Çin ABD'nin aksine, herhangi bir çatışmada savaşan taraflara asla silah sağlamayacak' ifadesine yer verildi.

10.57: Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında 'Ukrayna kentlerine saldırı düzenlemiyoruz' denildi.

10.32: Ukrayna Rus saldırısında en az 8 can kaybı yaşandığını duyurdu. Saldırılarda 9 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Son Dakika | Rusya Ukrayna savaşında sıcak gelişme... Başkentte patlama, Hiç bu kadar yakın olmamıştı

 

09.48: Belarus lideri Lukaşenko, ordu kurmaylarıyla olağanüstü toplantı düzenledi

09.46: Ukrayna'daki ayrılıkçı Luhanks yönetimi, Ukrayna'ya karşı saldırı başlattıklarını duyurdu. 

09.44: Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı 'Bombardımanlar Ukrayna geneline yayılmış durumda, Kiev Bölgesi'nde 1 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi yaralandı' dedi.

09.41: Ukrayna lideri Zelenski, 'Liderlerle görüşmelere devam ediyorum. Katar Emiri'nden destek aldık' dedi. 

 

Son Dakika | Rusya Ukrayna savaşında sıcak gelişme... Başkentte patlama, Hiç bu kadar yakın olmamıştı

Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları, bugün yerel saatle 05.00’da Rus ordusunun Kırım’dan giriş yaptığı anlara ilişkin görüntüleri yayınladı.

09.40: Rusya Federal Havacılık Ajansı, 24 Şubat'tan 2 Mart'a kadar Rusya'nın güneyindeki Rostov, Krasnodar, Anapa, Gelencik, Elista, Stavropol, Belgorod, Bryansk, Orel, Kursk, Voronej, Simferopol havaalanlarının uçuşlara kapatıldığını duyurdu.

09.20: Polonya Perşembe günü, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik bir saldırı başlatmasının ardından NATO'dan, bir üyenin tehdit edilmesi durumunda acil istişare çağrısında bulunan 4. Maddeyi etkinleştirmesini istedi. Polonya hükümet sözcüsü Piotr Mueller, Polonya'nın NATO'nun merkezinin bulunduğu Brüksel'deki büyükelçisinin "bir grup müttefikle birlikte NATO genel sekreterine bir talepte bulunduğunu" söyledi.

09.19: Ukrayna Parlamentosu Sıkıyönetim Bildirgesi'ni oyladı.

09.18: Ukrayna lideri Zelenski, dünyanın 'Rusya'yı barışa zorlaması gerektiğini' söyledi. ABD, AB, İngiltere, Almanya ve Polonya liderleriyle görüşen Zelenski, 'Putin karşıtı bir koalisyon kuruyoruz' dedi.

Son Dakika | Rusya Ukrayna savaşında sıcak gelişme... Başkentte patlama, Hiç bu kadar yakın olmamıştı

Ukrayna'da halkın ATM'ler önünde uzun kuyruklar oluşturduğu görüldü.

09.16: Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Luhansk’ta Melovoe ve Gorodişe köylerinin Rus askeri birlikleri tarafından ele geçirildiğini açıkladı.

09.09: Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna hava savunma sistemlerinin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

09.04: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından Rus savaş uçaklarının düşürüldüğü yönündeki iddiaları yalanladı.

08.48: Ukrayna, ülkenin doğusunda Rusya'ya ait 5 uçağı ve 1 helikopteri düşürüldüğünü duyurdu.

08.44: ABD Dışişleri Bakanı, Pentagon Başkanı NATO Genel Sekreteri ile Ukrayna'yı görüştü.

08.42: Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Son Dakika | Rusya Ukrayna savaşında sıcak gelişme... Başkentte patlama, Hiç bu kadar yakın olmamıştı

Başkent Kiev başta olmak üzere Ukrayna'da, halkın panik içinde marketlere akın ettiği bildiriliyor.

08.41: Ukrayna lideri Zelenski, 'Mümkünse lütfen evde kalın. Çalışıyoruz. Ordu çalışıyor, Ukrayna'nın tüm güvenlik ve savunma sektörü çalışıyor. Ben, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi ve Bakanlar Kurulu, Bakanlar sizinle sürekli temas halinde olacak. Yakında tekrar temasa geçeceğim. Panik yapmayın, güçlüyüz, her şeye hazırız, herkesi yeneceğiz' dedi.

08.29: Ukrayna, ülkenin Rusya ve Belarus sınırı boyunca saldırı altında olduğunu duyurdu. Açıklamada 'Sınır birliklerimize top, ağır ekipmanlar ve hafif silahlarla saldırıldı' denildi.

'Düşman sabotaj ve keşif gruplarının çalışmaları da kayıtlara geçti' denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı;

'Sınır birliklerine, sınır müfrezelerine ve kontrol noktalarına yönelik saldırılar topçu, ağır teçhizat ve hafif silahlarla gerçekleştiriliyor.'

Son Dakika | Rusya Ukrayna savaşında sıcak gelişme... Başkentte patlama, Hiç bu kadar yakın olmamıştı

Rus saldırısı altındaki Ukrayna'da halkın diz çöküp dua ettiği anlar kameralara yansıdı.

08.11: NATO büyükelçileri Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı hakkında acil toplantı yapacak. Toplantının ardından TSİ 14.30'da  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in açıklama yapması bekleniyor.

07.58: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 'Ordu Ukrayna'yı savunmak için elinden gelen her şeyi yapacak' dedi.

08.00: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna askeri altyapısını hassas silahlarla hedef aldığını söyledi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

'Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin askeri altyapısı, hava savunma tesisleri, askeri havaalanları ve havacılığı yüksek hassasiyetli silahlarla devre dışı bırakılıyor.'

Son Dakika | Rusya Ukrayna savaşında sıcak gelişme... Başkentte patlama, Hiç bu kadar yakın olmamıştı

Bölgedeki AFP muhabiri, Kiev'de pek çok kişinin saldırı sonrası metro istasyonlarına yöneldiğini duyurdu.

07.48. Ukrayna lideri Zelenski, 'Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız' dedi.

Zelenki, Rusya'nın ülkesinin askeri altyapısına ve sınır muhafızlarına saldırdığını belirtti. Ukrayna lideri ancak vatandaşları panik yapmamaya çağırdı ve zafer sözü verdi.

07.47: ABD Başkanı Biden ve Zelenski telefonda görüştü. Görüşmeye ilişkin açıklamanın daha sonra yapılacağı açıklandı.

07.37: Ukrayna lideri Zelenski, 'Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız' dedi.

07.20: NATO Genel Sekreteri Jeans Stoltenberg, Rusya'nın saldırısını görüşmek üzere NATO ülkeleriyle bir araya geleceklerini açıkladı

07.10: Ukrayna tüm sivil uçuşlara hava sahasını kapattığını açıkladı.

07.08:  BM Genel Sekreteri, 'Mevcut şartlarda çağrımı değiştiriyorum Başkan Putin insanlık adına askerlerinizi geri çekin. İnsanlık adına lütfen Avrupa'da yüzyılın en büyük savaşını başlatmayın. Bu hem Ukrayna için hem Rusya için trajik olur ve şu anda öneremeyeceğimiz bir etkiye yol açar. Bu savaş acilen durmalı hemen' dedi.

Son Dakika | Rusya Ukrayna savaşında sıcak gelişme... Başkentte patlama, Hiç bu kadar yakın olmamıştı

Kiev'de halk kentten ayrılmaya çalışıyor.

07.02: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, 'Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna kentlerine saldırılar sürüyor' dedi.

07.01: Rusya BM Büyükelçisi Vassily Nebizia 'Savaş suçları için araf yoktur direkt cehenneme giderler. Burada Ukrayna halkına karşı saldırmıyoruz, Kiev'deki cunta rejimine karşıyız biz' dedi. 

06.58: Rusya'nın bölgede başlattığı operasyonu 'pervasız ve sebepsiz saldırı' olarak tanımlayan NATO, Rusya'yı kınadı.

06.53: ABD'nin BM Temsilcisi, 'Putin bu konseyin sorumlulukları ile alay etti bu bir acil durumdur hemen harekete geçmemiz gerekiyor' dedi.

'Müttefiklerimiz ile buna karşılık vereceğiz' diyen temsilci bunun etkili bir karşılık olacağını belirtti ve 'Tüm dünya Rusya'ya hesap soracak' dedi.

06.44: Ukrayna'da bulunan CNN Muhabiri Mücahit Topçu, sadece Donbas'tan ateş sesleri gelmediğini belirtti.

Pek çok şehirden patlama sesleri geldiğini belirten Topçu, 'Donbas'ın batısındaki Kramatorsk bölgesinden saldırı haberleri geliyor' dedi ve 'O bölge önemli zira Donbas bölgesinde yaşayan sivillerin çıkış noktası olarak dikkat çekiyor' dedi.

KİEV'DE PATLAMALAR MEYDANA GELDİ

06.34: Putin'in açıklamalarından hemen sonra Ukrayna'nın başkenti Kiev ve doğu liman kenti Mariupol'da patlamalar meydana geldi.

Her iki şehirdeki AFP muhabirleri güçlü patlamalar duydu ve Mariupol'da, cephe hattına ve Rusya sınırına yakın, sakinler şehrin doğu banliyölerinde topçu sesleri duyduklarını bildirdi.

06.29: ABD Başkanı Biden, Putin'in saldırı emri sonrası yaptığı ilk açıklamada 'Rusya'nın karşı karşıya kalacağı sonuçlar konusunda bugün Amerikalılara sesleneceğim. Rusya'nın eylemlerine güçlü ve birlikte yanıt vermeyi sağlamak için NATO ve müttefiklerimiz ile koordinasyon içindeyiz. Dünyanın duaları Ukrayna ile birlikte' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sabahın erken saatlerinde Belaruslu meslektaşına telefon ederek Moskova'nın kararını bildirdiği öğrenildi.

PUTİN'DEN OPERASYON EMRİ

06.00: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas'a askeri operasyon kararı aldı.

Putin Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu ve Ukrayna askerlerini silahlarını bırakmaya çağırdı.

TSİ sabah 6'da konuşan Putin, 'askeri operasyon kararı aldım' dedi ve müdahale eden herkese karşı misilleme sözü verdi.

'DIŞ GÜÇLERE SESLENMEK İSTİYORUM, DERHAL KARŞILIK VERİLECEK'

Putin, Dış güçlere seslenmek istiyorum. Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek" dedi.

Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimlerinin boşa çıkarıldığını belirten Putin, 'İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız' dedi.

Putin, 'ABD ve müttefikleri 'Rusya'yı çevreleme' yönünde bir politikaya sahip.  Ancak bizim için bu, Rusya'nın varlığına yönelik ciddi bir tehdit' ifadelerini kullandı.

Donbass'taki Ukrayna silahlı güçlerine seslenen Putin şu ifadeleri kullandı;

'Yoldaşlar! Babalarınız ve dedeleriniz ortak anavatanımızı savunarak Nazilere karşı savaştı. Neo-Nazilerin gücü ele geçirmesinden memnun olduğunuzu düşünmüyorum. Silahlarınızı bırakın ve evlerinize dönün.'

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Putin'in bu açıklamasından dakikalar önce Putin'e Ukrayna'ya saldırmaması için kişisel bir çağrıda bulunmuştu.

02:25 Rusya, Ukrayna sınırına yakın bölge boyunca hava trafiğini sivil uçuşlara kapattı.

01:55: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski TSİ ile 01.50 sıralarında Telegram hesabından bir video yayımladı. Zelenski, bugün Rusya lideri Putin'i aradığını fakat ulaşamadığını ifade etti: "Bugün, Rusya Federasyonu Başkanı'yla telefon görüşmesi talebinde bulundum. Yanıt sessizlik. Fakat sessizlik Donbas'ta olmalı."

Son Dakika | Rusya Ukrayna savaşında sıcak gelişme... Başkentte patlama, Hiç bu kadar yakın olmamıştı

ZELENSKİ'DEN RUS HALKINA: SAVAŞA KARŞI ÇIKIN

Ukrayna'nın Rusya'ya tehdit oluşturmadığını ve oluşturmayacağını dile getiren Zelenski, Rusya'yla sıcak savaş da dahil hiçbir biçimde savaş istemediğini belirtti. Zelenski konuşmasında Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırıyı onayladığını öne sürerek, Rus halkına 'savaşa karşın çıkın' çağrısı yaptı. Ukrayna’nın savaş değil barış istediğini ifade eden Zelenskiy, “Kesin olarak bildiğimiz şey savaşa ihtiyacımız yok. Ama bize saldırılırsa ülkemizi, özgürlüğümüzü, hayatlarımızı elimizden almaya çalışırlarsa kendimizi savunuruz” şeklinde konuştu. Ukrayna sınırında yaklaşık 200 bin Rus askerinin bulunduğunu söyleyen Zelenski, Ukrayna'nın muhtelif formatlarda Rusya ile görüşmeye hazır olduğunu ifade etti.

Zelenski konuşmasının Rusça yaptığı bölümünde ise şunları söyledi:

"Tüm Rus vatandaşlarına seslenmek istiyorum. Bir cumhurbaşkanı olarak değil. Rus vatandaşlarına bir Ukrayna vatandaşı olarak sesleniyorum. Aramızda 2 bin kilometre ortak sınır var. Ordunuz sınır boyunca dizilmiş. Yaklaşık 200 bin asker. Binlerce askeri araç var. Liderliğiniz başka bir ülkenin toprağına, daha ileri bir adım atmalarına yönelik onlara onay verdi. Bu adım Avrupa kıtasında büyük bir savaşın başlangıcı olabilir."

01:50 Fransa vatandaşlarına Ukrayna'yı gecikmeksizin terk etme çağrısında bulundu.

00:05 Pentagon Sözcüsü Kirby, Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmesi halinde çok fazla kan akacağını açıkladı.

00:02 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden'ın Ukrayna'ya savaşmak için ABD askeri göndermemekte kararlı olduğunu açıkladı.

00:00 Kremlin, Donbas'taki Ukraynalı ayrılıkçıların Kiev Yönetimi'ne karşı Rusya'dan yardım istediğini açıkladı.

Bakmadan Geçme