'Olmayan ürüne zam yapıyorlar'

Stok yapanların üreticiler ve aracılar olduğunu belirten marketçiler, 'Üretici ve aracılar malı bekletiyor. İki hafta sonraya gün alabiliyoruz. O süre zarfında bile zam yapılıyor. Vatandaş mağdur olmasın diye sınırlı satış yapıyoruz' dedi.


Son dönemde birçok marketin raflarında "ürün stoklarla sınırlıdır" uyarıları görülmeye başladı. Döviz kurundaki artışı bahane ederek stokçuluk yapıldığı iddiaları kamuoyu gündemini fazlasıyla meşgul eder oldu. Marketler, üreticilerden ürün çekemediklerini söylerken; üretici tarafı, piyasaya döviz kuru sebebiyle zamlı fiyattan ürün vermek zorunda kaldıklarını belirtti. Ancak ürün olmaması açık bir şekilde stokçuluk yapıldığını ortaya koydu.

"VATANDAŞ 'MARKETÇİ STOK YAPIYOR' SANIYOR"

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'ye konuşan büyük bir zincir marketin ürün alım müdürü; stokçuluğu marketlerin değil, markaların yaptığını söyledi.

Piyasada şeker ve sıvı yağ karaborsası oluştuğunu söyleyen yetkili, "Vatandaş 'sınırlı sayıda' uyarılarını görünce, bunun marketlerden kaynaklandığını düşünüyor.

"HALBUKİ STOKÇULUK MARKETÇİNİN İŞİNE GELMEZ"

Oysaki market, satış ve sürümden para kazanır. Stokçuluk yapmak, sürüm sistemi dikkate alındığında karlı bir iş değildir. Bunu yapanlar üretici markalar. Döviz sebebiyle mutlaka üretim maliyetlerinde artış oldu. Birçok ürüne yüzde 20-40 zam geldi. Ancak bizler zamlı ürünlere bile ulaşamıyoruz" dedi.

"ELİMİZDE MAL YOK, SINIRLI SATIŞ YAPIYORUZ"

Gelen zamlardan marketçilerin sorumlu tutulduğunu söyleyen yetkili, "Marketlerimiz büyük tonajlarda ürün alımı yapıyor. Mesela yağ ve şeker için markadan iki hafta sonraya gün alabiliyoruz. Elimizde olmayan ürünün satışını nasıl yapalım. Bizler de müşteriyi mağdur etmemek adına sınırlı satış yapıyoruz.

"BEKLEYEN MALA ZAM YAPILIYOR"

İki hafta sonra alacağımız ürüne bile zam yapılıyor. Kısacası elde olmayan ürün zamlanıyor. Hem stokçuluk hem fırsatçılık yapılıyor. Bunu da üreticiler yapıyor. Fiyatlara zam geldi diye ürün yok denilmez. Üretim devam ediyor. Siz hiç duydunuz mu, kapanan bir şeker fabrikası ya da yağ fabrikası. Sadece zamlı satılır. Bunlar önce stok yapıyor. Piyasada ürün olmayınca da istedikleri fiyattan satıyorlar" diye konuştu.

ÜRETİMDE SIKINTI YOK

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, üretim tarafından bir problem yaşanmadığına dikkat çekerek birilerinin ürünleri elinde tuttuğunu söyledi.

Palandöken "Zam söylentileri, kuraklık gibi birçok sebep sunularak, üç beyazdan biri ve evlerimizin olmazsa olmazı şekerin, vatandaşa yok satışı kabul edilemez. Şekerde arz problemi olduğuna dair iddialar doğru değildir. Herhangi bir arz problemi yok. Piyasada bazı firmaların fiyatları yükselterek ürün satmalarından dolayı böyle bir ortam oluşmuştur" dedi.

Bakmadan Geçme