Samsun'da 2 Bin Kaçak Sığınmacı Dükkanı Var

'Çırak, kalfa ve ustalık belgelerini almadan da dükkan açamıyor. Adam dün geldi, tuttu dükkanı, aldı eline makası 3'te 1 fiyatına tıraş yapıyor. Sonra da yerli esnafa 'sen çok paraya yapıyorsun' diyorlar'

Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hacı Eyüb Güler, Samsun'da hiçbir şart aranmadan dükkan açıp, haksız rekabete yol açan geçici sığınmacı dükkanlarına tepki göstererek " 2 bin adet kaçak esnaf var. Hep meyil vermekten. Yerli esnafa ise, 'kapat, yapma, etme.' Hep ezilen biz oluyoruz. Niye? Çünkü küçük esnaf ve sanatkar hep milletin yanında oldu. Bayrağımızın, devletimizin oldu. Devlete ve hükümetlere karşı gelmedik. Ses çıkarmadığımız için böyle oldu. Yazık günahtır." dedi.

SESOB'a bağlı 72 oda başkanından katıldığı aylık olağan toplantısında konuşma yapan Hacı Eyüb Güler, yerli esnafın ekonomik açıdan zorluk çektiğini belirtti. Toplantıya katılan AK Parti Samsun İl Başkanı Av. Ersan Aksu'nun huzurunda Başkan  Güler konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Samsun'da bazı sokakların 'Şam Caddesi' gibi olduğunu ve İstiklal Caddesi çevresine 2 bin adet kaçak göçmen dükkanının faaliyet gösterdiğini belirten Başkan Güler, "Bir Türk vatandaşımız berber veya kuaför olması için lise seviyesinde en az 5 sene okuması gerekiyor. 5 sene meslek okulunda çıraklık eğitimi alacak. Çırak, kalfa ve ustalık belgelerini almadan da dükkan açamıyor. Adam dün geldi, tuttu dükkanı, aldı eline makası 3'te 1 fiyatına tıraş yapıyor. Sonra da yerli esnafa 'sen çok paraya yapıyorsun' diyorlar. Müdahale edeceğiz, 'ellemeyin'. Neden? 'Onlar göçmen, ayıp olur, olmaz.' Böyle bir şey yok, böyle bir dünya yok. O da çalışsın, gelsin çalışmasın demiyoruz. Çözüm de var. Getirin hepsini bana, ben hepsini bir berberin yanına sokacağım. Sigortalı olacak, sigortalı çalışacak, maaşını alacak. Öyle yapalım buna nasıl dükkan açtırıyoruz. Çiftliğin altı ve üstünde 2 bin adet kaçak esnaf var. Hep meyil vermekten. Yerli esnafa ise, 'kapat, yapma, etme.' Hep ezilen biz oluyoruz. Niye? Çünkü küçük esnaf ve sanatkar hep milletin yanında oldu. Bayrağımızın, devletimizin oldu. Devlete ve hükümetlere karşı gelmedik. Ses çıkarmadığımız için böyle oldu. Yazık günahtır. Artık bizimle özel olarak ilgilenmeniz lazım"   

Bakmadan Geçme