Sanayicilere Elektrik Şoku

Belirli süreli elektrik sözleşmesi yapan sanayiciler, anlaşmanın dağıtım şirketleri tarafından maliyet artışı gerekçesiyle tek taraflı feshedilmesine isyan etti. Daha yüksek fiyattan enerji almak zorunda bırakıldıklarını dile getiren sektör temsilcileri, ülke çapında birçok bölgeden şikayet yağdığını kaydetti.

Son 15 ayı salgının gölgesinde geçiren sanayiciler şimdi de artan enerji maliyetleri ile başa çıkmaya çalışıyor. Yükselen maliyetleri gerekçe gösteren elektrik dağıtım şirketlerinin, sözleşmelerin süresi dolmadan tek tarafl ı fesih ilan etmeleri ile başlayan bu süreç birçok işletmeyi zora sokuyor.

Sanayi sektörü temsilcileri, “İstanbul’dan İzmir’e, Denizli’den Diyarbakır’a kadar konuyla ilgili onlarca şikayet aldık. Tam işler açıldı tam kapasite çalışacağız derken şimdi öngöremediğimiz maliyetler ile karşı karşıya kaldık” açıklamasında bulunuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılı Mayıs ayı yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-Ü- FE) verilerine göre, ana sanayi gruplarından enerji üretim fiyatları Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 5,17 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,33 oranında arttı.

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk, konuyla ilgili onlarca şikayet aldıklarını ve 80’e yakın sanayicinin süresi dolmayan sözleşmesinin iptal edildiğini, uygulamanın hızla yayıldığını aktardı.

Öztürk, “Onlarca şikayet aldık. Tam işler açıldı, tam kapasite çalışacağız derken şimdi öngöremediğimiz maliyetler ile karşı karşıya kaldık” dedi. TÜRKONFED yönetim kurulunda da konunun gündeme geldiğini ileten Öztürk, “Girdi maliyetlerindeki artıştan kendi işimize bakamaz olduk. Dağıtım şirketleri ‘biz zarar ediyoruz, kar etmemiz lazım’ diyerek bizi paniğe sürükledi. Bu sanayici için büyük bir yük. Bu uygulamanın terk edilmesi ve durumun stabil hale getirilmesi lazım” diye konuştu.

ZARAR ÜSTÜNE ZARAR

Öztürk’ün verdiği bilgilere göre sanayi şirketleri ile elektrik dağıtım şirketleri, her yıl genellikle 1 yıllık sözleşme yapıyor. Sözleşmede dağıtım şirketi elektrik fiyatını o günkü fiyatın yüzde 15-20 üzerinde belirliyor ve sanayici de 12 aylık dönemde sabit fiyat üzerinden elektrik alımını kabul ediyor.

Öztürk, “Bana sattığı elektrikten 10 ay kar ediyor, son aylarda zarar etmeye başlayınca tek tarafl ı feshetmeye ve 2022 Haziran’ına kadar sözleşmeyi güncellemeye çalışıyor. Ama bugünkü dayatmalar ile istiyor.

Gerekçeleri ‘zarar ediyoruz’, öngörmediğimiz bir fiyat ile karşı karşıya kaldık. Evet zarar ediyor olabilirler ama benim de 1 yıllık sözleşmem var. 1 yıl içinde 10 ay iyi para kazandın, şimdi hareketlilik var diye son 2-3 ayda sözleşmeyi feshediyorsun. Bizler tüccarız.

Ciddi anlamda gündemimizde olmayan bir durum ile karşı karşıyayız. Sözleşme yapan herkes bu baskı altında” açıklamasında bulundu.

Bakmadan Geçme