Türkiye bir ülkeye daha İHA sattı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), bir ülkeye daha ANKA İnsansız Hava Aracı (İHA)'nın ihracatını gerçekleştirdi. Bu, ANKA'nın ikinci ihracatı oldu.

TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA Orta İrtifa – Uzun Dayanım (MALE) sınıfı İHA; Türk Hava Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı tarafından aktif olarak kullanılıyor. Şu ana kadar 50 adetten fazla üretilen ANKA İHA’nın ilk ihracat müşterisi, Tunus olmuştu. TUSAŞ, 3 adet ANKA İHA siparişi olan Tunus’a yönelik ilk teslimatı geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdi.

MÜŞTERİNİN ADI AÇIKLANMADI

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; TUSAŞ, bir ülkeye daha ANKA İHA’nın ihracatını gerçekleştirdi. ANKA’nın ikinci ihracat müşterisinin adı, sözleşmedeki yükümlülükler nedeniyle henüz açıklanmadı. İhracatı gerçekleştirilen ANKA’ların, görüş ötesi haberleşme yeteneğine sahip ‘ANKA-B’ konfigürasyonunda olduğu tahmin ediliyor.

ANKA İNSANSIZ HAVA ARACI

TUSAŞ tarafından milli imkanlarla geliştirilen ANKA İnsansız Hava Aracı, gece/gündüz ve kötü hava şartları da dahil; keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı gerçek zamanlı görüntü istihbaratı, hedef imhası görevlerine yönelik faydalı yüklerle teçhiz edilmiştir.

ANKA İHA, 30.000ft irtifada 24 saat havada kalabilmekte ve 250 kilogram faydalı yük taşıyabilmektedir.

Ancak TUSAŞ’ın ‘Yeni Nesil ANKA’ olarak adlandırdığı konfigürasyon ise 30 saat havada kalabilmekte ve 350+ kilogram faydalı yük taşıyabilmektedir. Yeni Nesil ANKA, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde bulunmaktadır.

Bundan sonra TUSAŞ, ANKA Projesi kapsamında Yeni Nesil ANKA konfigürasyonunun üretimini gerçekleştirecektir. SatCom (Uydu İletişimi) faydalı yükü ise opsiyonel olacaktır.

Bakmadan Geçme