Üç Harfliler Karşısında Küçük Esnaf Nasıl Korunacak ? İşte Detaylar..

Zincir marketlere karşı küçük esnafı korumak için hazırlanan taslağının detayları netlik kazanmaya başladı.

Koronavirüs salgınında alınan tedbirler kapsamında küçük esnafı korumak için hazırlanan zincir market taslağında çalışma saatleriyle ilgili çalışma dikkat çekiyor. Yapılan düzenleme ile küçük esnafın ve çalışanların korunması için zincir marketler pazar günleri saat 11'den önce açılmayacak.

Zincir marketler pazar günleri tamamen kapalı olması da gündemde olan maddeler arasında yer alırken ancak AVM'lerin de haftanın bir günü kapalı olması formülünün koronavirüs tedbirleri kapsamında yaşanan sıkıntılar sebebiyle bir süre daha ertelenebileceği üzerinde duruluyor. Ayrıca yeni açılacak AVM'ler arasında ise en az 5 kilometre mesafe olacak.

ZİNCİR MARKETLER YASAKLAR ZİNCİRİYLE KARŞI KARŞIYA

Mahalle bakkalları ve küçük esnafın korunması için bazı düzenlemeler yer alacak. Yine hazırlanan taslak kapsamında zincir marketler, mahalle bakkalının 200 metre yakınında olmayacak.

Zincir market ve bakkallarla ilgili hazırlanan düzenlemenin taslağında nüfusu 2 bini altında olan yerler hakkında da önemli madde yer alıyor. Buna göre, 2 bin altı nüfuslu bölgelerde zincir market şubeleri açılmayarak da köy bakkallarının kapanmasının önüne geçilecek.

Zincir marketlerin açılması nüfus kriterlerine göre sınırlandırılmasının da taslakta yer alması beklenirken her 5 bin nüfusta bir market açılabilecek. Yine bu kapsamda bazı yerlerde 100'er metre arayla aynı zincir marketin farklı şubelerinin açılması da engellenecek.

Zincir marketlerdeki ürün çeşitliliğine de hazırlanan düzenleme sınırlandırma getiriliyor. Metre karesi bin 500'nin altında olan zincir marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya gibi ürünlerin satışı yasaklanacak. Metre karesi bin 500'ün altında olan büyük zincir marketlerinde ise bu ürünlerin satışını yapabilecek.

Bakmadan Geçme