Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Altın İşçiliğinin Kalbi Hakkari'de Atıyor
guvencenEditör

Altın İşçiliğinin Kalbi Hakkari'de Atıyor

Eski âdetlerin hayat bulduğu Hakkari'de Enver Pala, 45 yıldır altın ve gümüş ustalığı yaparak düğünlerin vaz geçilmezi olmaya devam ediyor.

Düğünlerinde kilo kilo takılan altınıyla, gelenek göreneklerini hala yaşatmasıyla bilinen Hakkâri İlimiz içinde çok değerli bir ustamızı da barındırıyor. Enver Pala 45 yıldır Altın ve Gümüş ustalığı yapıyor. Altın eriterek küpe, yüzük, kolye, kemer gibi istenen her çeşit şeyi yaptığını belirten Enver Pala altın işçiliğinin detaylarını asnafHabertv.com a anlattı. İşte röportajımızın detayları; 
 

Geline 200 bin TL değerinde altın takılıyor!
Ben Enver Pala, 61 yaşındayım. 45 yıldır altın tamirciliği yapıyorum. Bu işi bana babam öğretti, o vefat ettikten sonra da bu işin başına ben geçtim. Altın eritiyorum, küpe, yüzük, kolye, kemer, müşteri ne isterse onu yapıyorum. Gümüş, altın, maden fark etmiyor hepsinden yapıyorum. Düğünlerde, kınalarda, nişanlarda altın ve gümüş kemerler daha çok kullanılıyor.
Düğünlerde altın çok fazla rağbet görüyor, 100-150 bin TL civarı düğüne harcama yapılıyor. Buranın adeti kim ne kadar altın getirdiyse ondan daha fazla götürmektir. 200 bin TL kadar geline altın götürülüyor daha sonra gelin dara düştüğünde mecbur kalıp altını satıyor. 
 

Rengi belli olsun diye ateşe tutuyorlar!
Bize satmak için getirdiklerinde kararmış oluyor, eskimiş oluyor biz de tekrardan yeni gibi olup rengini göstermesi için ateşe tutuyoruz.Belli kimyasal ilaçlar uyguluyoruz.
İstanbul’da da, Kahramanmaraş’ta da, Midyat’ta da her yerde bu meslek güzel bir şekilde devam ettiriliyor. İnce iştir, uğraş işidir. Her sene yeni bir model çıkıyor, İstanbul’dan, Midyat’tan, Kahramanmaraş’ta yeni modeller geliyor. Altını işlemesi gümüşten daha kolay benim için. Altından çok gümüşle uğraşmak daha uzun sürüyor.
 

Yeni Videolar