Yabancı çıkıyor, borsa yükseliyor

Enflasyon, faiz artırımları ve savaş riskini fiyatlayan piyasalar için kritik bir hafta daha başlıyor. Peki borsada pozitif hava devam edecek mi?

Borsa İstanbul geçen hafta olumlu gelen bilançoların etkisiyle dış piyasalardan pozitif ayrıldı ve haftayı artı kapattı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 5,52 artışla 2.051,05 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzde 1,82, Dow Jones endeksi yüzde 1 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,18 değer kaybetti. ABD borsalarında düşüş haftanın son gününde ve kapanışa doğru yaşandı. Ukrayna-Rusya gerginliğinden kaynaklanan riski almak istemeyen yatırımcılar satışa geçti. Avrupa borsalarında ise yüzde 2’ye varan artışlar yaşandı. Asya borsaları ise genellikle pozitif ve dalgalı bir seyir izledi.

TCMB’nin açıkladığı 4 Şubat ile biten haftadaki verilere göre; borsada hisse senetlerindeki yabancı payı yüzde 40 seviyesinin altına inmiş durumda. Yabancılar aralıktan bu yana hisse senetlerinde satış tarafında görülüyor.

 Bu oran 21 Ocak 2020’de yüzde 65.58, 30 Temmuz 2020’de yüzde 54.97, 27 Kasım 2021’de ise yüzde 51.50 oranındaydı. 21 Ocak 2020’de 1.200 puan seviyesinde olan endeks bugün 2.000 puanda… Yani yabancıların piyasada satışa geçtiği günden bugüne yüzde 66’ya varan yükseliş yaşandı borsada. Borsa İstanbul’da eylül ayında başlayan faiz indirimlerini etkisiyle yaşanan yükseliş gelen yılsonu bilançolarıyla devam ediyor. Özellikle sanayi şirketleri rekor karlar ve büyümeler kaydederken bankalar düzenli kar artışını sürdürüyor. Şirketler cephesindeki pozitif gelişmeler yerli yatırımcılar tarafından olumlu değerlendiriliyor.

DÜNYANIN GÜNDEMİ İSE FAİZ

ABD ocak ayı enflasyon verisi beklentilerin üzerinde geldi. Bu verinin ardından ABD Merkez Bankası’nın (FED) vereceği faiz kararı daha da önemli hale geldi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, “Hızlı Faiz artırımı enflasyon sorununu çözmeyecek” dedi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) önümüzdeki hafta gerçekleştireceği toplantı yine faiz değişikliğine gitmemesi bekleniyor.

Ancak, Türkiye gibi gelişen piyasaların önemli ülkesi Meksika Merkez Bankası, 50 baz puan artırım ile faizi yüzde 6.00 seviyesine yükseltti. Rusya ise 100 baz puanlık artırımla faiz oranını yüzde 9.5 seviyesine çekti.

TCMB 17 Şubat Perşembe günü faiz kararı için toplanıyor. Hürriyet’teki köşesinde gösterge faiz oranında değişiklik beklenmediğini yazan Zeynel Balcı gerekçelerini şöyle sıralıyor: Türkiye’de enflasyonun yüzde 48’i geçmesi ve TCMB faiz oranı ile enflasyon (TÜFE) makasının oldukça açılması (eksi faiz), Fed’in parasal sıkılaştırma ve faiz artırımına hazırlanması faizi sabit tutması için yeterli…

FITCH’İN KARARI BORSAYA NASIL YANSIR?

Öte yandan cuma gecesi Fitch’in Türkiye’nin kredin notunu düşürmesinin piyasalar üzerindeki etkisi sınırlı olacağını vurgulayan Balcı’nın önümüzdeki hafta borsayla ilgili öngörüleri şöyle:

“Borsada tepki çıkış direnç noktalarında satışla karşılaşırken geri çekilmeler destek seviyelerinde tutunuyor. Ocak ayından bu yana 1.900-2.100 bandı korunuyor. Yatay bir görünüm hakim. İlk destekler 2.000 ve 1.910-1.880 seviyelerinde görülürken ilk direnç 2.065 seviyesinde. Tepki çıkışının devamı açsından bu seviyenin geçilmesi önemli. Sonraki dirençler 2.100 ve 2.150-2.170 seviyelerinde. Endekste tepki alım denemeleri görülse de zayıf görünüm korunabilir.”

Bakmadan Geçme