Kolonyaya Kadın Eli: Yalova kolonyası

Yalova Kolonyalarının hikayesi aslında Yalova'nın il olma serüveninin en önemli hikayelerinden biridir. Birbirinden farklı kokuda ve isimdeki kolonyalar belki de Yalova'nın farkını da ortaya koyuyor. www.esnafhabertv.com'un bu röportajını okuyup videosunu seyrettiğinde 12 yaşından bu yana babasının yanında bu işe başlayan Arzu İnan Dilsizoğlu'nun anlatımıyla babadan evlada kalan mirasın yalnızca dükkan olmadığını ahilik geleneğinin nasıl da yaşatıldığına şahit olacaksınız.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kolonyaya Kadın Eli: Yalova kolonyası

 32 YILDIR  YALOVA GECELERİNİ  SATIYORUZ

ESNAFHABERTV.COM: Kolonyanın adı nedir, marka, bize tarif edebilir misiniz?

Arzu İnan Dilsizoğlu: Yalova Geceleri, 1990 yılında satışa sunduğumuz, babamın 3 yıl üzerinde Ar-ge yaparak 90 yılında satışa sunduğu ama 95’te iyi sonuçlar alarak, 95’e kadar satış yapıp, 95’te marka tesciliyle birlikte, 95’ten beri ürünümüzü satıyoruz. 

HEP BABAMI İZLERDİK, GÖREREK DAHA İYİ ÖĞRENDİK

ESNAFHABERTV.COM: Siz çocukluğunuzda dükkana gelir miydiniz? Burada mıydı dükkan gerçi bilmiyoruz ama o çocukluğunuzdan bize bahseder misiniz? Babanız bu işi yaparken siz ne yapardınız, o günlerden biraz bahseder misiniz?

Arzu İnan Dilsizoğlu: Aslında hep içindeydik yani içine doğduk. Bu dükkan değildi, bu bulunduğumuz dükkanda 40 yıldır buradayız. Biraz daha yakın bir bölgedeydi, orada babam üretirken hep babam “beni izleyin derdi. Ben size bir şey anlatmayacağım, siz benim sürekli arkamda olun, bir gölge olun, bu şekilde daha iyi öğrenirsiniz, görerek daha iyi öğrenirsiniz’ derdi. Çocukluğumuzda hep babamla birlikteydik zaten. Satış aşamasında, üretim aşamasında, 

BABAM YALOVA’NIN İSMİNİ DUYURMAK İSTEDİ

ESNAFHABERTV.COM: Mesela okulda arkadaşlarınızdan bir farkınız var mıydı, kolonya götürme gibi ya da sunma gibi, arkadaşlarınızın öyle bir ilgisi olur muydu?

Arzu İnan Dilsizoğlu: Onlarla birlikte büyüdüğümüz için onlarda işin içindeydi aslında, arkadaşlarımızda bizimle birlikte çalışıyordu zaman zaman, satış kısmında, kendimiz böyle işyerinin önünde küçük sepetler yapıp satış yapardık. Kendi paramızı kazanmaya çalışırdık yani, o çok zevkli gelirdi bize küçücük paralar, o şekilde ama tabi arkadaşlarımız arasında bir farklılığımız oluyordur. Çünkü Yalova’da başka bir kolonya üreticisi de yoktu. İlkti, babam 1960 yılında Kemal İnan, Trabzon’dan Yalova’ya geliyor, kolonya işini, burada o zaman çok az bir esnaf var, bu işe, üretime başlıyor. Yalova’nın adına hiçbir şey yok, Yalova ile ilgili hiçbir şey yok. Yalova Gecelerini, Geceleri ismini de dikkat çeksin diye koyuyor. ‘Yalova’nın adı duyurulsun, hem de Gecelerini koyalım da dikkat çekici bir isim oldun’ diye Yalova Geceleri ismi konuluyor. 7 çeşit esans var içerisinde, sadece ismi değil, sadece isimle kalamazsınız zaten, beğenilmeseydi, ikisi bir bütün. Hem isim hem ürün. İkisi de çok beğenildi, dikkat çekti, bugüne geldik. 

 

İNSAN KAZANMAK ÇOK ÖNEMLİ BİR ŞEY

ESNAFHABERTV.COM: Yalova ile özdeşmiş bir marka olmuş?  

Arzu İnan Dilsizoğlu: Yalova’yı çok seviyorum. Yalova’ya kattıklarımızı seviyorum. Yalova’nın bize kattıklarını seviyorum. Sadece maddi anlamda değil, maddi kazançtan bahsetmiyorum, insan kazanmak çok önemli bir şey. Yalova Geceleri ile birlikte, Yalova’nın adını duyurmaktan gurur duyuyoruz. 

DÜRÜSTLÜK ÖN PLANDAYDI, KALİTEDEN ÖDÜN VERMEYİN DİYORDU

ESNAFHABERTV.COM: Peki, babanızın bu markayı oluşturma süreçlerinde nelere şahit oldunuz, özellikle size verdiği nasihatler var mıydı ya da sizin oradan gördüğünüz aldığınız, terbiye, ticaret ahlakı bunlarla ilgili neler söylemek istersiniz?

Arzu İnan Dilsizoğlu: Tabi dürüstlük ön plandaydı her zaman babam için, ahlaklı çalışmamızı söylüyordu yani iş ahlakı çok önemli, ‘hiçbir zaman kalitenizden ödün vermeyin’ diyordu. Bu konuda hiç ödün vermedi kendisi de, bizde aynı çizgide devam ediyoruz. 

ESNAFHABERTV.COM: Mesela annenizin desteği nasıldı? Anneniz ev hanımıydı herhalde?

Arzu İnan Dilsizoğlu: Evet, babama hep destekti. 

BABAM OLMADIĞI ZAMAN ANNEM DÜKKANI İŞLETTİ

ESNAFHABERTV.COM: Baktığınızda markanın tüm oluşum süreçlerinde özellikle babanızın vefatından sonra mı yoksa öncesinde mi işi aldınız? Bu süreci anlatır mısınız? Dükkanı komple sizin işletmeniz, işleri devralmanız ne zaman oldu, nasıl oldu o süreci anlatır mısınız?

Arzu İnan Dilsizoğlu: 2010 yılına kadar hep babamla birlikte, kardeşlerimle beraber çalışıyordur. 2010 yılında babam rahmetli oldu, ondan sonra işi devralıp biz devam ettik. Annem tabii ki destekçiydi her zaman hatta babam eskiden böyle dağıtıma giderdi. Kamyonumuz vardı, büyük bir kamyonumuz, onunla tüm Türkiye’yi gezerdi. Babam gittiği dönemde annem işyerinde dururdu. O şekilde destek oldu. Bize de her zaman duacı bir insandı, çok duacıydı. Allah rahmet eylesin. 

ESNAFHABERTV.COM: Evet Arzu hanım, bu Ahilik bağlamında özellikle firmanızda ustalık çıraklık ilişkiniz onlarla ilgili neler söyleyebilirsiniz bize?

 Arzu İnan Dilsizoğlu: Biz babamla usta çırak ilişkisi ile büyüdük. Her zaman dürüst olmayı, güzel ahlaklı olmayı, kaliteden hiçbir zaman ödün vermemeyi öğretti. Bu da Ahilik çerçevesi içinde olan bir gelişim diyelim. 

KAYBEDEREK DEĞİL DAHA KAZANARAK GİTTİK

ESNAFHABERTV.COM: Bir bayan olarak ticaret hayatında yaşadığınız zorluklar, bir üreticisiniz aynı zamanda bu konuda neler yaşadınız, neler söylemek istersiniz?

Arzu İnan Dilsizoğlu: Aslında çok zorluk olmadı çünkü hazır bir tezgah vardı. Kemikleşmiş bir müşterimiz vardı. Onun üzerine biz bunu daha katarak gitmek istedik. Kaybederek değil daha kazanarak gittik. O yolda ilerledik. Beni çok zorlayan bir şey olmadı çünkü bu hamurla büyüdük, işin mutfağındaydık zaten. 

TÜM TÜRKİYE’YE VE YURTDIŞINA DA, YALOVA GECELERİ ARTIK BİLMEYEN YOK.

ESNAFHABERTV.COM: Bu kolonyanın Yalova’ya kattıkları, hani bir marka yapılır da o marka üzerinde espri yapılır, şarkı yazılır, şiir yazılır, böyle bir etkisi vardır. Sizin markanız Yalova’ya ne kattı, Yalova sizin markanıza ne kattı, neler söylemek istersiniz?

Arzu İnan Dilsizoğlu: Yalova Geceleri deyince insanlar farklı bir şey düşünüyor tabi, o biraz espri kısmı ama ben Yalova’ya çok şey kattığını düşünüyorum. Bu anlamda da gurur duyuyorum. Yalova’nın ismini biz kolonyamızla duyurduk. Tüm Türkiye’ye ve yurtdışına da, Yalova Geceleri artık bilmeyen yok. 

ESNAFHABERTV.COM: Peki bu eşinizin, ailenizin, çocuklarınızın işyerine katkıları neler, onlarla ilgili ne anlatmak istersiniz?

Arzu İnan Dilsizoğlu: Eşim bana çok destekçi, her konuda destekliyor. Hatta birlikte de çalışıyoruz. Emekli olduktan sonra beraber çalışmaya başladık. Yakın bölgelere dağıtım işiyle ilgileniyor. Büyük oğlum kimya mühendisliği okuyor, o inşallah daha farklı gözle bakarak daha ileri noktalara getireceğine inanıyorum. 

 

ALMANYA’DAN ÇOK TALEP VAR

ESNAFHABERTV.COM: Mesela burada satış politikası olarak, internet veya dağıtım ağı burada nasıl durumdasınız?

Arzu İnan Dilsizoğlu: İnternet sitemiz var, kargoyla kapıda ödeme şeklinde çalışıyoruz. Her yere gönderiyoruz, yurtdışına çok gidiyor. 

ESNAFHABERTV.COM: Dağıtım pazarlamayı nasıl yapıyorsunuz?

Arzu İnan Dilsizoğlu: İnternet sitemiz var. yalovaningeceleri.com.tr kargoda kapıda ödeme şeklinde gönderiyoruz. Instagram adresimiz var,  Yalova geceleri, facebook adresimiz var yine Yalovanın geceleri diye. Bu şekilde gönderiler var. 

ESNAFHABERTV.COM: Böyle ilginç müşteri deneyimleriniz oluyor mu? Hayır dua eden veya ben şunsuz yapamam diyen?

Arzu İnan Dilsizoğlu: Var, özellikle yurtdışından gelen müşterilerimiz, Almanya’dan çok talep var, onlar o kadar alıştırmışlar ki, Alman komşularından bahsediyorlar. Parfüm gibi, onlara hediye götürüyorlar. Her sene gelip, alıp götürüyorlar, hediye götürüyorlar onlara. Onlardan çok iyi yanıt geliyor. 

ESNAFHABERTV.COM: Mesela bunu satın almak isteyen Yalova dışında, ne yapması lazım? Bilgi verir misiniz, nerden alınacak, nasıl alınacak? Mesela koklaması lazım değil mi? Mesela internetten alan bir ama Ankara’da olan biri nasıl alabilir? Var mı oralarda?

Arzu İnan Dilsizoğlu: Şimdi bazı müşterilerimiz bizi arıyor, kokusunu bilmiyoruz, denemek istiyoruz diye, biz o zaman ücretsiz, küçük tester dediğimiz şeylerimiz var, onlardan kargoyla gönderiyoruz her çeşitten, sadece Yalova Geceleri yok zaten, Yalova Geceleri, Yalova Hatırası, Akdeniz Akşamları, Yalova Esintisi, Yalova Life, hepsi marka tescilli ürünlerimiz. Bütün ürünlerimizden gönderiyoruz, istediği ürünü seçiyor, genelde hepsi beğeniliyor zaten. Ama öncelik Yalova Geceleri,


 

Bakmadan Geçme