Fehmi Çalmuk

Sen Anla Reis, Esnaf Sanatkarı Sen Anla!

Fehmi Çalmuk

Siyasi Partiler sokakta, caddede,pasajlarda,iş merkezlerinde...

Tabir caizse tozu dumanı attırıyorlar.

CHP başta... İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Büyük Birlik Partisi, DEVA... Hatta hatta Yenilik Partisi...Sarıgül'ün kurduğu Türkiye Değişim Partisi'nin esnaf ve sanatkardan sorumlu genel başkan yardımcısı var.

Nerede bulunuyor, yaşatılıyorsa esnaf ve sanatkarın yanı başındalar. derdini dinliyorlar, öfkesini alıyorlar...

Geleceğe ümit olma yolunda varsa imkanları (belediyeleri olan siyasi partiler) yönlendiriyor...Kuru kuruya gadanı alayım deseler bile esnafın yanındalar.

Hedef tahtasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan...Sonra Ak Parti...

MHP Lideri Bahçeli bile hem esnafa ve vatandaşa destek olsun diye "asıkda ekmek" diye kampanya bile yaptı.

İktidar partisinden, milletvekillerinden bırakın esnaf esnaf gezmeyi, demeç açıklama bile yok.

Haksızlık mı ediyorum ?  Haklı olabilirsiniz...

Geçenlerde bir açıklama yapıldı.

TESK verilerine göre 2020'de işe başlama bildiriminde bulunan esnaf konusunda rekor kırıldığını ifade eden Ak Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, şunları söyledi:

"2020'de rekor kırmışız, 365 bin 533 esnaf işe başlama bildiriminde bulunmuş. Yıllara sari bakıyorsunuz en az işi terk edenler de 2020 yılında. Ama muhalefet, birikim, bilgi, proje, plan yoksa ne yapacak? Bu negatif kavramı alıp onunla konuşacak. Yaptıkları bu. Onun için de halk nezdinde bir itibarları, karşılıkları yok." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmadan yola çıkan Aydemir CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2020 yılı için "80 bin esnaf işini terk etti." şeklindeki açıklamasına karşı bunu yaptı.

Halbuki kazın ayağı böyle değil. 

TESKOMB Dergisi’nde yer alan açıklamaya göre, büyük ekonomik krizin yaşandığı 2018 yılında kepenk kapatan esnaf sayısı son dört yılın en yüksek oranına ulaştı: 106.167... Açıklamaya göre, 229.298 esnaf da tescil aldı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, açıklamasında şunları belirtti:

“2019 yılı Ocak ayı itibariyle Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi’ne (ESBİS) kayıtlı, 1 milyon 758 bin 53 esnaf ve sanatkâr, 1 milyon 891 bin 787 esnaf ve sanatkâr işletmesi bulunmaktadır. 2018 yılında 229 bin 298 tescil işlemi, 106 bin 167 terkin işlemi gerçekleştirilmiştir. Yani 2018 yılı içerisinde kapanan her esnaf ve sanatkâr işletmesinin yerine iki işletme açılmıştır. Son 5 yılın açılan işletme sayılarını karşılaştırdığımızda sürekli olarak bir artış gözlenmektedir.”

tescil açıklanırken terkin açıklanmalıydı

Derdimiz polemik değil. 

Geçenlerde başında Türkiye kelimesi olan esnaf sanatkar fedarasyonun başkanın bir cenazesi oldu. Abisi vefat etti. Ankara'nın büyük bir ilçesinde cenaze namazı var. Cenazede  siyaset dünyasının önemli isimleri var. Örneğin; 18'e yakın CHP Milletvekili var... Var oğlu var.

Bir tek Ak Parti Milletvekillleri değil milletvekili yok. İl yönetiminden gelende yok. Ancak ilçe yöneticileri...

Allah'tan korkun ya cenazeye gelenler. Sonra öğrendiler ki Ak Parti milletvekilleri taziyeye bile gelmemişler...

Neredeler? 

"Darbe yapacaklardı bildiri yayınladılar..."

Ne Diyor büyük önder Mustafa Kemal Atatürk:

Hattı müdafa yoktur. Sathı müdafa vardır. O satıh bütün vatandır.Şimdi  en önemli satıh esnaf ve sanatkarlardır. Nitekim 2002 yılında Ak Parti iktidarını sağlayan bu satıhdı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez meydanlara indi.

O zaman anlamıştı Erdoğan...2019 seçimleri öncesi ne diyordu Cumhurbaşkanımız:

"Geçmişte esnaflık yapmış bir kardeşiniz olarak sizi en iyi ben anlarım"

 Şimdi esnaf ve sanatkar sevdiğin lisanla sana sesleniyor Cumhurbaşkanım:

-Reis Anla bizi ! Yarın çok geç olmadan...

 

 

Yazarın Diğer Yazıları