'200 PKK'lı tahliye edildi' iddiasına yalanlama!
Diyarbakır'daki Ağır Ceza Mahkemelerinin, Anayasa Mahkemesinin (AYM) Türk Ceza Kanunu (TCK) 220/6. maddeye ilişkin iptal kararı doğrultusunda, son 72 saat içinde 200'ü aşkın hükümlünün tahliyesine karar verdiği iddiası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Tahliye edilen kişilerin 'örgüt adına suç işlemekten' mahkûm edilen PKK üyeleri olduğu belirtilen haber üzerine, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nden konuyla ilgili resmi bir açıklama geldi.
"200 Kişilik Tahliye" İddiası ve AYM Kararının Arka Planı
Sözcü gazetesinin gündeme taşıdığı iddiaya göre, Diyarbakır'da 200'ü aşkın hükümlünün tahliyesine yol açan karar, AYM'nin 5 Kasım 2024 tarihinde aldığı ve 9 Ocak 2025'te Resmî Gazete’de yayımlanan iptal kararının 6 ay sonra, yani 9 Temmuz 2025'te yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulanmaya başlandı. AYM, söz konusu TCK 220/6 maddesini, "suç ve cezanın belirli olması ilkesine aykırı" bularak iptal etmişti.
2006–2016 yılları arasında yürürlükte olan uygulamada, TCK 220/6 maddesi aracılığıyla, silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri gerekçesiyle cezalandırılan kişiler bulunuyordu. Bu kapsamda, izinsiz toplantı, gösteri yürüyüşlerine katılan ve kamu düzenine aykırı eylemlerde bulunan kişiler de cezalandırılmıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de bu dönemde söz konusu kararları onamıştı.
Hak İhlali Başvuruları ve Yeniden Yargılama Süreci Başlıyor
AYM’ye bireysel başvuruda bulunan birçok hükümlü, örgüt üyesi olmamalarına rağmen örgüt üyesi gibi cezalandırıldıklarını ve bu nedenle hak ihlali yaşadıklarını belirtmişti. AYM’nin iptal kararının yürürlüğe girmesiyle birlikte Diyarbakır’daki mahkemeler re’sen harekete geçerek, bu suçtan hüküm giymiş kişilerin infazlarını durdurdu. Tutuklu olanlar tahliye edilirken, tutuksuz yargılanıp hakkında yakalama kararı bulunan kişiler için de infaz hakimliklerine yazı gönderilerek bu kararların geri çekilmesi sağlandı.
Cezasının tamamlayan kişiler için yeniden yargılama kararı talep etmeleri halinde dosyalar yeniden değerlendirilecek. Suç olmaktan çıkan bu maddeye dayalı mahkûmiyet kararlarının beraatle sonuçlanması durumunda, ilgili kişilerin adli sicil kayıtları silinebilecek. Ayrıca, 6 ila 10 yıl arasında tutuklu kalan binlerce kişinin, Adalet Bakanlığı bünyesindeki tazminat komisyonuna başvurarak maddi ve manevi tazminat davası açabileceği bilgisi de edinildi.
Adalet Bakanlığı'ndan Kesin Yalanlama: "200 Kişi Değil, 15 Kişi Tahliye Edildi!"
Kamuoyunda büyük bir hassasiyetle takip edilen bu iddialara ilişkin, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nden beklenen açıklama geldi. Bakanlık, yayımladığı duyuruyla “200’ü aşkın hükümlünün tahliye edildiği” iddiasının gerçeği yansıtmadığını kesin bir dille belirtti.
Bakanlığın açıklaması şöyle:
"Bugün bazı basın yayın mecralarında yer alan; Anayasa Mahkemesinin TCK’nın 220. maddesinin 6. fıkrasının iptali kararının yürürlüğe girmesiyle “Diyarbakır’daki Ağır Ceza Mahkemelerinin, son 72 saat içinde yoğun bir mesai yaparak AYM’nin bu kararına uyduğu ve söz konusu suçtan mahkûm olan 200’ü aşkın hükümlünün tahliye edildiği” şeklindeki iddia gerçeği yansıtmamaktadır.
Kamuoyunda oluşabilecek yanlış algıların önüne geçilmesi amacıyla, aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür:
Türk Ceza Kanunu’nun 220/6 ile 314/3 maddelerinde yer alan hükümler, Anayasa Mahkemesi’nin 5/11/2024 tarihli, 2024/189 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. Söz konusu karar 09.07.2025 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bugün itibarıyla resmi kayıtlara göre, kararın yürürlüğe girdiği 09.07.2025 tarihinden itibaren; ilgili kanun maddelerinin iptali nedeniyle Diyarbakır’da 15 kişi tahliye edilmiştir.
Gerçek dışı iddialarla kamuoyunda güvensizlik oluşturmayı hedefleyen bu tür haber ve paylaşımlar, sadece dezenformasyon niteliği taşımakla kalmayıp, aynı zamanda hukuk devleti ilkesine de zarar vermektedir.
Kamuoyunun, doğruluğu teyit edilmemiş bu tür haberlere itibar etmemesi önemle rica olunur."
Bakanlık, bu açıklamayla birlikte, kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğini gidermeyi ve doğru verileri paylaşarak güveni tesis etmeyi hedefledi.
Bakmadan Geçme





