Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak ABD Başkanı Donald Trump'ın ev sahipliğinde Beyaz Saray'da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la gerçekleşen üçlü zirve hususunda bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış yolunda sağlanan ilerlemelerin memnuniyet verici olduğunu, tesisi hedeflenen kalıcı barış ve istikrar ortamının tüm bölgenin huzur ve istikrarına da katkı sağlayacağını ifade etti.
İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler ile bölgesel konular ele alındı.
"BARIŞ YOLUNDA SAĞLANAN İLERLEME MEMNUNİYET VERİCİ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış yolunda sağlanan ilerlemelerin memnuniyet verici olduğunu, tesisi hedeflenen kalıcı barış ve istikrar ortamının tüm bölgenin huzur ve istikrarına da katkı sağlayacağını ifade etti.
Cumhurbaşkanımız, Türkiye'nin bu hedef doğrultusunda gerekli desteği vermeyi sürdüreceğini belirtti.
ALİYEV, ERDOĞAN'A ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME SÜRECİNDEKİ ROLÜNDEN DOLAYI TEŞEKKÜR ETTİ
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Erdoğan'ı arayan Aliyev, ABD Başkanı Donald Trump'ın ev sahipliğinde Beyaz Saray'da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la gerçekleşen üçlü zirve hususunda bilgi verdi.
Aliyev, zirvede imzalanan ortak deklarasyonun, Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış ve devletlerarası ilişkilerin kurulmasına dair anlaşmanın paraflanmasının ve AGİT Minsk Grubu'nun feshedilmesine ilişkin ortak başvurunun, bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanması açısından önemini vurguladı.
Bu sonuçların elde edilmesinde ABD Başkanı Trump'ın özel rolüne değinen Aliyev, Azerbaycan'ın ana kısmı ile Nahçıvan bölgesi arasında engelsiz bağlantı sağlayacak ulaşım hattının, tüm bölgenin kalkınmasına katkı sunacağına inandığını belirtti.
Aliyev, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki normalleşme sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve kardeş Türkiye'nin oynadığı rolden takdirle bahsederek teşekkürlerini iletti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bölgede barış gündeminin ilerletilmesinde gösterdiği liderlik dolayısıyla Aliyev'i tebrik ederek, Türkiye'nin bölgede barış ve istikrarı daima desteklediğini ifade etti.
Görüşmede, Azerbaycan doğal gazının Türkiye üzerinden Suriye'ye ihracatının başlamasının olumlu bir gelişme olduğu değerlendirilerek, bunun Suriye'nin enerji güvenliğine ve halkın sosyal refahının güçlenmesine katkı sağlayacağı kaydedildi. Liderler ayrıca Azerbaycan-Türkiye kardeşlik ilişkilerinin geleceğine dair görüş alışverişinde bulundu.
MAHMUT ABBAS İLE GÖRÜŞMESİ
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve son durum ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede İsrail’in, Gazze’nin tümünü askeri kontrol altına alma kararının asla kabul edilemeyeceğini, Türkiye’nin bölgede ateşkesin sağlanması için diplomatik çabalarını sürdürdüğünü ifade etti.
Cumhurbaşkanımız, Fransa, İngiltere ve Kanada’nın Filistin Devletini tanıyabileceklerine dair açıklamalarının kıymetli olduğunu, Batı’da İsrail’e yönelik eleştirilerin dozunun arttığını, Türkiye’nin Filistin’in yanında durarak bölgede kalıcı barış ve huzurun tesisi için çalışmaya devam edeceğini belirtti.
Bakmadan Geçme





