Bakan Bolat TBMM'de Açıkladı: Esnaf ve Sanatkâra Destek Sürüyor, İhracat 42 Kat Arttı!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2026 yılı bütçe sunumunu yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, esnaf ve sanatkâr sektörüne yönelik sağlanan finansal desteklerin boyutunu ve sistemdeki büyüme rakamlarını paylaştı.

Bakan Bolat, özellikle kredi limitlerindeki büyük artışa ve esnaf ihracatındaki rekor yükselişe dikkat çekti.

​ESBS'de Hizmet Verilen Esnaf Sayısı %26 Oranında Arttı

​Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Esnaf ve Sanatkr Bilgi Sistemi (ESBS) üzerinden sunulan hizmetlerin genişlediğini belirtti. 2005 yılında 1,8 milyon olan hizmet verilen esnaf sayısı bugün 2 milyon 285 bine ulaştı. Sistem, aynı zamanda 2.979 meslek odası ile çok sayıda birlik ve federasyona da hizmet veriyor.

​Bakan Bolat, sektördeki hareketliliğe dair çarpıcı bir istatistiği de paylaştı:

​'2025'in ilk 10 ayında yapılan terkin işlemi sayısına karşılık, yaklaşık 3 (2,83) yeni esnaf ve sanatkr ticari faaliyete başlamıştır.'

Finansal Desteklerde Rekor Artış: 140 Milyar TL Kullandırıldı

​Esnaf ve sanatkrların finansmana erişiminin kesintisiz sürdüğünü vurgulayan Bakan Bolat, özellikle kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla verilen faiz indirimli kredilerde büyük bir sıçrama yaşandığını bildirdi:

  • 2025'in ilk 10 ayında, kullandırılan finansman miktarı 140 milyar TL olurken, bu tutar bir önceki yılın aynı dönemine göre %46,4 oranında arttı.
  • 2002'den bugüne kadar ise esnaf ve sanatkrlara sağlanan toplam finansman 704 milyar TL'ye ulaştı.
  • ​Bakan Bolat, kredilerin geri ödeme performansının yüzde 95,5 gibi çok yüksek bir oranla vadesinde ödendiğini belirterek, Hazine sübvansiyonlu kredilerdeki takip oranının son derece düşük olduğunun altını çizdi.

Kredi Limitleri Katlandı, Vadeler Uzatıldı

​Sektöre yönelik yapılan düzenlemelerin esnafın elini rahatlattığını ifade eden Bolat, kredi limitlerinin tarihinin en yüksek seviyesine çıkarıldığını açıkladı:

  • ​2002'de 5 bin TL olan esnaf kredisi limiti, işletme kredilerinde 1 milyon TL'ye, yatırım kredilerinde ise 2,5 milyon TL'ye yükseltildi.
  • ​Faiz oranları düşürülürken, başvuru süresi 3 aya indirildi ve geri ödeme vadeleri 48 aya kadar uzatıldı. Ayrıca, ikinci el araç alımları da yatırım kredisi kapsamına alındı.

İhracatta Olağanüstü Başarı: Yıllık İşlem Sayısı 42 Kat Arttı

​Bakan Bolat, esnafın ihracat potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmaların meyvelerini verdiğini belirterek, ihracat verilerindeki artışı şöyle paylaştı:

​'2019 yılında 26.408 olan yıllık ihracat işlem sayısı, geçtiğimiz yıl tam 42 kat artışla 1.140.085'i aştı! İhracat tutarı ise 2019'daki 487,5 milyon dolardan 2024'te 620 milyon dolara yükseldi.'

​Bakan Bolat, ayrıca sektörün geleceğine yön verecek olan Strateji Belgesi ve Eylem Planı çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.


esnafhabertv

Bakmadan Geçme