Deprem Bölgesinde Mücbir Sebep Uzatılmalı

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ve 'asrın felaketi' olarak nitelenen depremler nedeniyle 11 ilde uygulanmaya başlanan ve temmuz ayındaki düzenlemeyle Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay ve Malatya illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde uzatılan 'mücbir sebep' düzenlemesi 30 Kasım itibarıyla sona eriyor da esnaf ve sanatkar karara düşünüyor. Borçlar çığ gibi...

Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (ESOB) Başkanı Ziya Duranay, depremlerin üzerinden geçen 10 ayda bölge esnafının ayağa kalkması için adımlar atıldığını ancak sürdürülebilir olmadığını söyledi. Duranay, “Uzun soluklu, kalıcı çözümlere ihtiyacımız var” dedi. Mücbir sebep uygulaması biter bitmez ötelenen vergi ve borçların çığ gibi karşılarına çıkacağını ifade eden Duranay, “Şu anda bölge halkını ve esnafı hayata döndürmek için oksijen verildi ama yaşamaya devam edebilmek için kalıcı çözümler gerekiyor.

Yaklaşık 10 aydır iş yapamayan esnaf mücbir sebep bittiğinde borçlarını nasıl ödeyecek? Uzun vadede bir program yapılmalı. Hem esnafa, hem yatırımcıya, hem tüccara finansmana erişim için uzun soluklu kolaylıklar sağlanmalı” diye konuştu. Bölgede esnaf ve sanayinin birbirine bağlı olduğunu dile getiren Duranay Dünya Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, “Bölge yavaş yavaş ayağa kalkıyor ama zamana ihtiyacımız var. Bu nedenle mücbir sebep hali uzatılmalı” çağrısı yaptı.

Bakmadan Geçme