DSÖ'den Kovid-19 açıklaması: Artık küresel bir tehdit değil

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel olarak yaklaşık 7 milyon insanın ölümüne neden olan Covid-19'un artık küresel bir sağlık acil durumunu temsil etmediğini duyurdu. Kuruluş, bu durumun küresel ekonomiyi sekteye uğratan pandeminin sona ermesi yolunda önemli bir adım olduğunu açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Acil Durum Komitesi, üç yılı aşkın bir süredir devam eden Covid-19 pandemisinin artık küresel bir acil durum olmadığını açıkladı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Büyük bir umutla Covid-19'un artık küresel bir sağlık acil durumu olmadığını ilan ediyorum. Ancak bu, durum Covid-19'un küresel bir sağlık tehdidi olarak sona erdiği anlamına gelmiyor." dedi.

3 YIL ÖNCE PANDEMİ İLAN EDİLMİŞTİ

DSÖ, 30 Ocak 2020'de Covid-19'u pandemi ilan etmişti. Bu statü, uluslararası dikkatin bir sağlık tehdidine odaklanmasına yardımcı olmanın yanı sıra aşılar ve tedaviler konusundaki işbirliğini de güçlendirmişti.

Ghebreyesus, "Covid-19, dünyayı değiştirdi ve bizi de değiştirdi. Covid-19 öncesine geri dönersek, derslerimizi almamış ve gelecek nesillerimizi hayal kırıklığına uğratmış oluruz." ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan, DSÖ verilerine göre, Covid-19 nedeniyle küresel ölüm oranı Ocak 2021'de haftada 100 bin kişiden 24 Nisan 2023'e kadar olan haftada 3 bin 500 kişiye yavaşladı.

Öte yandan, geçen yıl ABD Başkanı Joe Biden pandeminin sona erdiğini söylemişti. Diğer ülkeler de benzer adımlar attı. Avrupa Birliği (AB) geçen yıl Nisan ayında pandeminin acil durum aşamasının sona erdiğini açıkladı.

2019 yılının son aylarında patlak veren Kovid-19 salgını milyonlarca insanın ölümüne sebep oldu. Bunun yanı sıra ülkelerin ekonomik ve sosyal hayatını da etkileyen virüs, dünya genelinde etkisini 3 yıl boyunca sürdürdü.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından yapılan aşı piyasaya sürülene kadar da vaka ve ölü sayısı artarak devam etti. Kısa bir sürede geliştirilen aşının klinik çalışmaları 2020'nin Nisan ayında başladı ve o dönem 40 bin kişi klinik çalışmada yer aldı.

TÜRKİYE: 17 MİLYON VAKA

Türkiye'de ise toplam 17 milyon kişi Kovid-19'a yakalandı. Bu kişilerden 102 bini hayatını kaybederken 1,2 ve 3. doz dahil olmak üzere ülke genelinde toplam 152 milyondan fazla aşı yapıldı. Son olarak geçtiğimiz ay 31 bin kişi Kovid-19'a yakalandı, bu kişilerden 85'i hayatını kaybetti.

DSÖ'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Öte yandan AFP'nin 'Son dakika' koduyla geçtiği haberde, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Kovid-19 ile ilgili son açıklaması yer aldı.

Açıklamaya göre DSÖ üç yılı aşkın bir süredir milyonlarca insanı öldüren, ekonomik yıkıma yol açan salgının artık küresel bir acil durumu teşkil etmediğini söyledi.

DİKKAT ÇEKEN ÖLÜ SAYISI DETAYI

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus gazetecilere verdiği demeçte söz konusu gelişmeyi 'umut verici' olarak nitelendirdi ve ölü sayısının resmi rakamlardan 3 katından fazla olduğunu düşündüğünü belirtti.

Bakmadan Geçme