• Haberler
  • Eko-Öykü
  • Edirne'nin Yarım Asırlık Çınarına 'Dünya Ahisi' Onuru: Süpürgeci Hamdi Usta'nın Son Nidası

Edirne'nin Yarım Asırlık Çınarına 'Dünya Ahisi' Onuru: Süpürgeci Hamdi Usta'nın Son Nidası

Edirne'de bir zamanlar 300 dükkanla şehri ayağa kaldıran süpürgecilik mesleğinin son temsilcilerinden 77 yaşındaki Hamdi Gaspar, 'Anadolu'nun Ahisiyiz, Türkiye'nin Ailesiyiz' projesi kapsamında 'Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslekler' kategorisinde ödüle layık görüldü.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Edirne'nin Yarım Asırlık Çınarına 'Dünya Ahisi' Onuru: Süpürgeci Hamdi Usta'nın Son Nidası

Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği - Ahi Enstitüsü tarafından yürütülen ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen "Anadolu’nun Ahisiyiz, Türkiye’nin Ailesiyiz" projesi, yok olmaya yüz tutan zanaatları ve o zanaatlara ömrünü vakfeden ustaları ödüllendirdi. Edirne’nin geleneksel el sanatlarından biri olan süpürge imalatını 15 yaşından bu yana, tam 62 yıldır sürdüren Hamdi Gaspar, aldığı Dünya Ahileri Ödülü ile mesleğinin son çığlığını tüm Türkiye’ye duyurdu.

Edirne'nin Yarım Asırlık Çınarına 'Dünya Ahisi' Onuru: Süpürgeci Hamdi Usta'nın Son Nidası“15 Yaşında Tanıdım, Bir Daha Bırakamadım” 1949 doğumlu olan ve ömrünün yarım asırdan fazlasını süpürge tellerine can vererek geçiren Hamdi Gaspar, mesleğe başladığı ilk günkü heyecanını korurken, gelinen noktayı şu sözlerle özetledi:

"Ben bu işi 15 yaşında tanıdım, o gün bugün devam etmekteyim. Eskiden Edirne'de 250-300 tane süpürge dükkanı vardı, şimdi toplasan 10 kişi kaldık. Tam kapasite üreten ise ancak 3-4 arkadaşız. 50 yılı aşkın süredir ticaretini yapıyoruz ama maddi manevi bedeli çok ağır oldu. Ancak alışık olduğumuz için, sevdiğimiz için bırakamadık."

“Teknoloji Bizi Bitirdi, Genç Nesil Yetişmedi” Süpürgenin hem bir tarım ürünü hem de bir zanaat olduğunu vurgulayan Gaspar, hammadde üretiminden atölyeye kadar her aşamada yaşanan tıkanıklığa dikkat çekti:

"Teknoloji bizi bitirdi, kullanım alanları azaldı. Eskiden her eve giren süpürge, şimdi sadece kırsal kesimde, köylerde kaldı. Bu süpürgenin hammaddesi tarım ürünüdür. Eskiden 20-30 dönüm ekerdim; işçi vardı, toplayan vardı. Şimdi tarladan ürünü toplayacak çiftçi kalmadı, dükkanda çalışacak genç nesil yetişmedi. Şu an ben burada işçiden daha fazla çalışıyorum çünkü arkadan gelen yok. Bu meslek artık son demlerini yaşıyor."Edirne'nin Yarım Asırlık Çınarına 'Dünya Ahisi' Onuru: Süpürgeci Hamdi Usta'nın Son Nidası

“Birlik Beraberlik Olsa Burada Olmazdık” Hamdi Usta, mesleğin sadece ekonomik değil, örgütsel sorunlarla da boğuştuğunu belirtti. Aracılar yüzünden kar marjlarının düştüğünü ve birliktelik eksikliğinin zanaatı yalnızlaştırdığını ifade eden usta; "Süpürgelerimizi pazarlamakta güçlük çekiyoruz, birebir satamıyoruz. Aracı girince kazancımız düşüyor. Mesleğimizi temsil eden kurumlar arasında bir birlik beraberlik yok. Eğer bu birliktelik sağlansaydı, üretimde ve iş yerlerimizde bu durumda olmazdık" diyerek sitemini dile getirdi.

Son Değerlerin Muhafızı Hamdi Gaspar’ın aldığı bu ödül, sadece bir zanaatın ödüllendirilmesi değil; aynı zamanda Edirne’nin kültürel mirasının, alın terinin ve Ahilik geleneğinin sabırla yoğrulmuş 62 yıllık emeğine duyulan bir saygı duruşu niteliği taşıyor.

Edirne'nin Yarım Asırlık Çınarına 'Dünya Ahisi' Onuru: Süpürgeci Hamdi Usta'nın Son Nidası

Bakmadan Geçme

Esnaf Haber TV - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0538 483 25 53
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!