En fazla esnaf göçü veren il bakın hangisi?

HDP'li Koç: Bakın, pandemi sürecinde, Ağrı'da 400'e yakın esnaf dükkânını kapatmış. Bakın, en fazla esnaf göçü yaşanan ilden bahsediyorum size, yine Ağrı'dan bahsediyorum

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Ağrı’nın en fazla esnaf göçü veren il olduğunu savundu.

TBMM Genel Kuruluna hitap eden Koç şunları köyledi:

“Ben, size bugün AKP hükûmetleri döneminde en fazla zarar gören, en fazla ihmal edilen bir ilden bahsedeceğim, Ağrı ili. Yani “en”leri fazla olan bir ilden bahsedeceğim değerli arkadaşlar.

Bakın, TÜİK verilerine göre tüketim harcamalarının en düşük olduğu il, Ağrı ili. TÜİK verilerine göre işsizlik oranının en yüksek olduğu il, yine Ağrı ili.

Değerli arkadaşlar, kışı en soğuk geçiren il, Ağrı ve aynı zamanda gazı en pahalı tüketen il, yine Ağrı ili.

Değerli arkadaşlar, Ağrı’da hayvan borsasında -hayvancılıkla geçinen halkın- gerçek anlamda küpe bedelinin en yüksek olduğu il, yine Ağrı ili. Küpeler, karaborsada küpenin tanesi 400 liraya satılıyor, yine burada da en üstte olan il Ağrı ili değerli arkadaşlar.

Bakın, halk kendi üretmiş olduğu, yetiştirmiş olduğu hayvanlarını dışarı çıkarıp pazarlamasını yapamayan il, yine Ağrı ili değerli arkadaşlar.

En çamurlu il, Ağrı ili değerli arkadaşlar. Çamurlarıyla şu anda gündeme en fazla gelen il, değerli arkadaşlar, Ağrı ilidir. Bakın -hayvan pazarının olduğu yerde belki de dünyada örneği en az görülen- Ağrı ilinin mevcut olan hayvan pazarını sizinle paylaşmak istiyorum. Çamurdan geçilmiyor, insanlar çamurdan yol alamıyor. Bu, yine, çamurlu, çamurla bezenmiş il olan Ağrı ilinden size bahsetmek istiyorum değerli arkadaşlar.

Bakın, yine, sebze ve meyve hali olan, küçük bir yer, yine en soğuk olan il yine Ağrı ili. Bakın, etrafı açık, belediyenin söz vermiş olmasına rağmen hiçbir hizmet götürmediği ve aynı zamanda insanların donarak akşama kadar pazar yerinde beklemek zorunda olduğu bir ilden size bahsediyorum değerli arkadaşlar.

En mağdur olan yine Ağrı, bu da şu şekilde değerli arkadaşlar: Patnos ilçesine dağıtılan arpa tohumlarıyla yaşanan sorunlar nedeniyle tamamen tarımı bitmiş durumdadır, yine en mağdur il olan Ağrı’dan bahsetmek istiyorum değerli arkadaşlar.

En az sağlık hizmetini alan ilden yine bahsediyorum değerli arkadaşlar, Ağrı ilinden bahsediyorum. Bakın, sağlık hizmeti çökmüş, doktor gitmiyor, doktor ataması yapılmıyor ve insanlar yolda yaşamını yitirmek durumunda kalıyor; bu da, en az sağlık hizmeti alan bir ilden size bahsetmek istiyorum.

Yine bir ilk değerli arkadaşlar, bakın ilk defa elektrik kesildiği için bir hastane, 1 Mart 2021 tarihinde Patnos Devlet Hastanesi hizmet vermiyor, acil durumdaki olan bütün hastalar başka ilçelere ve illere nakledilmek durumunda kaldı. Bakın, Patnos Devlet Hastanesinde bir jeneratör bile yok.”

Son sözleri üzerine Koç’a, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir “Nasıl yok?” diye laf attı.

HDP’li Koç ise şöyle devam etti:

“Yine bir ilki yaşıyoruz bu ilde değerli arkadaşlar.

Ağrı ili, sürekli göç veren bir yerleşim konumunda olan bir il, net göç hızı gerçek anlamda tespit edilemiyor, gelişme düzeyi ve ekonomik açıdan Türkiye’nin 81 ilinin en alt sırasında yer alan Ağrı ilinden bahsediyorum size. Bakın, bu Hükûmet döneminde, bu AKP hükûmetleri döneminde sondan 3’üncüyken sondan en aşağı kısma düşmüş durumdadır. Yine bir “en” den ve bir “son” dan size bahsediyorum değerli arkadaşlar. Bakın, 530 bin nüfusu var Ağrı’nın, bütün şartları taşımasına rağmen sürekli göç veriyor ve büyükşehir statüsü kazanması gereken bir il, maalesef bu hizmet götürülmediği için, bu hükûmetler döneminde zarar gördüğü için Ağrı’nın tamamı, sokakları boşalmış durumdadır.

Bakın, yine en uzun süre kapısının kapalı olduğu, Gürbulak sınır kapısının kapalı olduğu bir ilden bahsediyorum, yine Ağrı değerli arkadaşlar.

Bakın, pandemi sürecinde, Ağrı’da 400’e yakın esnaf dükkânını kapatmış. Bakın, en fazla esnaf göçü yaşanan ilden bahsediyorum size, yine Ağrı’dan bahsediyorum değerli arkadaşlar.

Bakın, Ağrı’dan, sanayi bölgesinde altyapısı ve ulaşımı dahi olmayan bir ilden bahsediyorum. Diğer bir sorun, Ağrı’daki kamu kurumları Ağrı sanayi bölgesinde üretilen ürünlerin yerine, gidip ta batıdaki illerden hizmet alıyorlar. Bu da bir ilktir ve bu da maalesef, Ağrı’ya özgü olan bir meseledir değerli arkadaşlar.

Bakın, sanayi siteleri var “sanayi sitesi” demeye bin şahit gerekiyor değerli arkadaşlar; hiçbir sanayi sitesinin yolu yok ve hizmeti de yok.”

Bu sözleri üzerine AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Koç’a “Ağrı’ya haksızlık yapıyorsun Abdullah, Ağrı’ya haksızlık yapıyorsun” diye seslendi.

Vekillerin Erzurum-Ağrı tartışması

Bunun üzerinde ikili arasında “Erzurum-Ağrı” tartışması yaşandı. Tartışma, TBMM tutanaklarına şöyle yansıdı:

“ABDULLAH KOÇ (Devamla) – Bakın, değerli milletvekilim buradan laf atıyor ama hizmetlerin tamamı Erzurum’a kadar geliyor, Erzurum’dan sonra Ağrı’ya gelmiyor maalesef.

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Bak, bak, bak… Bunların bir Erzurum düşmanlığı var Başkanım, özel bir Erzurum düşmanlığı var bunların.

ABDULLAH KOÇ (Devamla) – Biz Erzurum’a da hizmet yapılsın istiyoruz ama Ağrı’ya da yapılsın, Ağrı’ya da yapılsın. 

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Bakın, HDP’lilerin Erzurum’a bir düşmanlıkları var.

ABDULLAH KOÇ (Devamla) – Bakın, biz Erzurum’a da yapılsın istiyoruz ama kesinlikle ve kesinlikle Ağrı hizmetten yoksun bırakılmış durumda. Türkiye'nin tamamına eşit oranda ve eşit şekilde hizmet götürülsün, biz bunu istiyoruz ve biz bunu dile getiriyoruz.

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Ağrı’yı 1’inci sınıf il yaptık! 1’inci sınıf il yaptık Ağrı’yı! 

ABDULLAH KOÇ (Devamla) – Bakın, bunlar var ya, 50 tane hileyle Ağrı Belediyesini aldılar ama Ağrı’ya hiçbir hizmetleri yok değerli arkadaşlar.

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Ağrı en kalkınmış il oldu!

ABDULLAH KOÇ (Devamla) – Bakın, burası bir Orta Çağ kenti değil; bakın, çamura bakın; burası Ağrı, Ağrı!

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Başkanım, yazık ki hiç Ağrı’ya gitmemiş!

ABDULLAH KOÇ (Devamla) – Bakın, laf atacağınıza sizin hükûmetleriniz biraz hizmet götürsün. Ağrı halkı bunu hak etmiyor, etmiyor!

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Abdullah, sen Ağrı’ya gitmemişsin son zamanlarda, görmemişsin Ağrı’yı!

ABDULLAH KOÇ (Devamla) – Hayır, daha yeni bu fotoğrafı ben çektim.

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Ben hep oradayım, Ağrı 1’inci sınıf il oldu. 

ABDULLAH KOÇ (Devamla) – Hizmet götürün, hizmet götürün; yazık değil mi Ağrı’ya? (HDP sıralarından alkışlar)

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – 1’inci sınıf il oldu Ağrı, haberin yok!

BAŞKAN – Sayın Aydemir…

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Şu anda Ekrem Bey çalışıyor, şu anda bile çalışıyor.

ABDULLAH KOÇ (Ağrı) – Nerede çalışıyor ya?

BAŞKAN – Sayın Aydemir…

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Başkanım ama haksızlık ediyor ya, bu kadar olmaz ya!”

Bakmadan Geçme