Erdoğan deprem bölgesinde: Can kaybı 9 bin 57

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elbistan ve Pazarcık merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere Kahramanmaraş'a gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çadır kentteki incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş kent merkezindeki çadır kentte inceleme yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan incelemelerinin ardından açıklamalarda bulunuyor.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Pazartesi 04:17'de gerçekleşen deprem felaketi 10 vilayetimizi vurdu. 10 vilayetimizin merkezi de burasıydı. Kahramanmaraş'ta bu deprem ilk adımı burada yaşadık ve ondan sonra da dalga dalga 10 vilayetimizde gerçekleşti. Ne yazık ki vefat edenlerin sayısı 8 bin 574. Yaralı sayısı 49 bin 133, yıkılan bina sayısı 6 bin 444.

Bütün imkanlarımızı seferber ettik ve devlet tüm imkanlarıyla başta AFAD olmak üzere çalışmalarını belediyelerle birlikte yürütmektedir.

"VATANDAŞLARIMIZI ANTALYA, MERSİN'DE OTELLERE YERLEŞTİREBİLİRİZ"

Tüm illerimizde bakan arkadaşlarımızla birlikte operasyonun koordinasyonunu yürütüyoruz. İlk gün bazı sıkıntılar yaşandılar ama... Biz vatandaşlarımızın asla sokakta kalmasına müsaade edemeyiz. Buradan bir duyuruyu daha yapmak istiyorum. Şu anda benim vatandaşlarımdan Antalya, Alanya, Mersin gibi illerimizde otellerle görüşmelerimizi yaptık. Buralardaki otellerde kalma arzusunu ortaya koyan vatandaşlarımız varsa, biz vatandaşlarımızı bu otellere yerleştirmeye hazırız.

Çok ciddi bir oda kapasitesine de ulaştık. Vatandaşlarımız olur ya bu çadırlardan memnun olmayabilirler, 'evet' derlerse kendilerini bu otellere yerleştireceğiz. bu adımlarla işimizi çok daha kolaylaştırmış olacaklardır. Bizim de çalışmalarımız çok daha hızlanacak, daha rahat hale gelecek. İlk etapta yollarda ve havaalanlarında sıkıntılarımız oldu. Akaryakıtta vs. bazı ufak tefek aksaklıklar var.

Tüplerimizi de illerdeki koordinatörlerimiz dağıtımı yapmak suretiyle çadırlardaki ısınma sıkıntısını da geçirmiş olacaklar.

"TÜM İMKANLARIMIZI SEFERBER ETMİŞ HALDEYİZ"

Provokatörlere fırsat vermemenizi özellikle istiyorum. Basın mensubu arkadaşlarımın fırsat vermemesini istiyorum. Bugün birlik olma, dayanışma zamanıdır. Tüm imkanlarımızı seferber etmiş haldeyiz. Ailelere belli desteğimizi vereceğiz. Hazine maliyeden bu konuda belli bir bütçeyi ayırmış vaziyetteyiz. Bu bütçeyle beraber her ailemize 10 biner lira inşallah şu an hükümet olarak ulaştıracağız. Onların bu geçiş döneminde sıkıntılarını giderelim istiyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinde... Erdoğan: Depremde can kaybı 8 bin 574
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Pazarcık'a gitmesi bekleniyor. Erdoğan'ın, daha sonra Hatay'da da inceleme yapması planlanıyor.

ERDOĞAN HATAY'DA

Daha sonra Hatay'daki  depremzedeleri ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan, burada yaptığı açıklamada sert ifadeler kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Hatay bu felaketten etkilenen en fazla yıkıma ve can kaybına uğrayan şehirlerimizin başında geliyor. Şimdi de Hatay'da şahit olduğumuz tablo oralardan farklı değil. 10 şehrimizin tamamındaki vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum, yaralılarımıza şifalar diliyorum. Önce valiliklerimiz ardından bakanlıklarımız harekete geçerek vatandaşlarımızın yardımına koştular. İşimiz kolay değildi. 13.5 milyon insanımızın yaşadığı bu depremin yol açtığı yıkımın yaygınlığına hava şartlarının zorluğu eklendi. Devletin tüm imkanları seferber edilerek afet bölgesine yönlendirdik. Sayıları 60 bini bulan akredite kişi her konuda canla başla çalışıyor. 71 vilayetin tamamından yardım konvoyları çıkartıldı. On binlerce insan destek için yollara düştü. Eksikler var. Şartlar ortada. Böylesi büyük felakete hazırlıklı olabilmek mümkün değildir. Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacağız. Deprem alanını afet bölgesi ilan ettik. Olağanüstü hal kararı alarak süreci hızlandırdık.

MAKAMIN SORUMLULUĞU OLMASA BEN FARKLI KONUŞURUM

Gereken her adımı atarak kimseyi mağdur etmeyecek afet yönetimi yürüteceğiz. Bu dönem birlik dönemidir. Hala basit siyasi çıkar uğruna çirkefçe hala burada olumsuz kampanyalar yürütmeyi ben şu anda hazmedemiyorum. Makamın sorumluluğu olmasa ben farklı konuşurum.

Ara dönemde depremzedelere 10'ar bin lira vermeyi açıkladım. Bu bir son değil, 1 yıl içerisinde de tüm felaketzedelerimizin konutlarını 10 vilayetimizde TOKİ yönetiminde tüm firmaları devreye sokmak suretiyle enkaz kaldırmayı hızlandıracağız, konut yapımını hızlandıracağız.

Biz bu konuları kendimizi ispatlamış hükümetiz. Hatay'ımızda Kahramanmaraş'ımızda da bunu yapacağız. İnşallah bunları halledeceğiz. Rabbim kimseyi böyle imtihanla sınamasın. Bir gerçeği söylemem gerekiyor. 60'ı aşkın ülkeden destekler geliyor. Daha sonra ismen açıklayacağım. Azerbaycan başta olmak üzere İsrail destek vermiş durumda. Katar Kuveyt destek vermiş durumda. Madden nakdi ayni yardımlarını gönderiyorlar. AFAD'a konuyla ilgili kuruluşlar aynı nakdi destek veriyorlar. Tüm destek veren vatandaşlarıma da teşekkür ediyorum.

VEFAT SAYISI 9 BİN 57

Toplam Vefat sayısı 9 bin 57, Hatay'daki vefat 3356. Yaralı sayısı 52 bin 979. Yıkılan bina 6444. 21 bin 200 personel görev yapıyor. Bazı haysiyetsiz kişiler kampanya yaparak Hatay'da asker göremedik gibi yalan haberler yayıyor.

Askerimiz polisimiz şereflidir. Bu şerefsizlerin ağzına meze yaptırmayız. Sağlık çalışanlarında 9 bin 179 personel çalışıyor. 7 valimiz 12 kaymakamımız görevli. 170 ekip 5 bini aşkın arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Vefat edenlere Allah'tan rahmet, yaralı kardeşlerimize şifalar diliyorum.

Bakmadan Geçme