Esnaf İçin Hafta Sonu Zincir Marketler Kapansın

Palandöken, 'Avrupa ülkelerinin çoğunda AVM'ler ve zincir mağazalar cumartesi öğleden sonrasında kapatıp pazartesi gününe kadar kapalı kalıyor. Daha öncesinden de gündeme getirdiğimiz bu modelin uygulanmasını istiyoruz.' dedi

Pandemi döneminin ağır yükünü sırtlayan esnaf ve sanatkarlar AVM’ler ve zincir mağazaların salgından sonrasında da pazar günü kapalı kalmasını istiyor.  

Bu nedenle TBMM gündemine gelecek olan Perakende yasa taslağına bu taleplerinin karşılanmasını isteyen esnaf ve sanatkarlar için  Avrupa'daki uygulama önemli bir örnek gösteriyor.  

Türk perakendesinde “pazar” günü tartışması tekrardan alevlendi. Esnaf, sanatkar ve ufak işletmeler, yeni perakende yasa taslağında AVM’lerin ve zincir mağazaların pazar günü kapalı kalması maddesinin yer alması için harekete geçti.

Daha öncesinden de dile getirilen bu talep, pandemi döneminde AVM’lere getirilen hafta sonu kısıtlaması sebebiyle tekrardan gündeme taşındı.

Milliyet gazetesinden Hanife Baş’ın haberine bakılırsa değişim meydana getirilen “Perakende Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Mevzuat”ın gelecek hafta Meclis’e sunulması umut ediliyor. Yasa taslağı için perakendenin tüm taraflarından görüş alınıyor.

“Avrupa’daki modelin uygulanmasını istiyoruz”
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yeni yasa tasarısında esnaf, sanatkar ve ufak işletmeleri korumak için düzenlemeler yapılmasını istediklerini söylemiş oldu.

Palandöken, “Avrupa ülkelerinin çoğunda AVM’ler ve zincir mağazalar cumartesi öğleden sonrasında kapatıp pazartesi gününe kadar kapalı kalıyor. Daha öncesinden de gündeme getirdiğimiz bu modelin uygulanmasını istiyoruz. Yoksa ufak işletmelerin yaşama şansı yok. Yeni yasa tasarısında yalnız AVM’ler değil, zincir mağazaların da pazar günü kapalı olması kuralının konulmasını istiyoruz” dedi.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Muntazam, sektörde AVM’lerin pazar günü kapalı kalması yönünde talepler olduğu yönünde bilgiler aldıklarını dile getirerek, “Bu zamanda AVM’yi kapatmak kolay değil. Hele ki pandemiden bu kadar etkilenilen bir dönemde. Bir tek besin perakendesinin pazar günü kapalı olması yönünde bir karar alınabilir. Bizlerden de görüş istendi. Görüşümüzü belirttik” ifadelerini kullandı.

“Bu şekilde bir karar istihdam yitirilmesine niçin olur”
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, bu şekilde bir kararın AVM’lerin kapısına kilit vurmak anlamına geldiğini vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi: “Aslına bakarsan şu anda AVM’ler hafta sonu kısıtlaması sebebiyle yüzde 40 yitik yaşıyor. Bir de pandemiden sonrasında pazar günü kapalı kalırsa AVM’ler asla toparlayamaz.

Avrupa’da senelerdir uygulanan bu şekilde bir seviye var fakat yatırımcı ona bakılırsa yatırım yapıyor. Türkiye’de yatırımlar mevcud düzene bakılırsa yapılmış oldu. Yatırımcılar bu şekilde bir kararda zorlanır. Ek olarak bu şekilde bir karar istihdam yitirilmesine niçin olur. Hepimiz eleman azaltma yoluna gider. Ek olarak bu uygulamanın olduğu Avrupa ülkeleri geri adım atmaya hazırlanıyor.”

Bakmadan Geçme