Esnaf Ve Sanatkarların Kalbi Antalya'da Attı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), 'İstişare, Değerlendirme, Eğitim ve Mesleki Dayanışma' toplantısını Antalya'da Belek Turizm Merkezi'nde gerçekleştirdi. Toplantıda, esnaf ve sanatkârların karşılaştığı temel sorunlar tüm boyutlarıyla ele alınırken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, camiaya yönelik önemli müjdeler açıkladı.
Bakan Bolat’tan Esnafa İki Büyük Müjde
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, toplantıda yaptığı konuşmada, hükümetin esnaf dostu politikalarının altını çizerek, 2002'den bu yana esnafa verilen önemli destekleri hatırlattı. Türkiye ekonomisi büyüdükçe esnafın da güçlendiğini belirten Bolat, esnaf sayısının 1 milyon 300 binlerden, 2 milyon 285 bine yükseldiğini kaydetti.
Bakan Bolat, esnafın taleplerini değerlendirdiklerini vurgulayarak iki kritik müjde verdi:
Kredi Üst Limiti Yükseldi: Makine yatırımları için kredi üst limiti, tıpkı ticari araç alımında olduğu gibi, 2,5 milyon liraya çıkarıldı.
KDV Uygulaması Ertelendi: Yıl başında yürürlüğe girmesi beklenen kredi alımlarındaki yüzde 30'luk faturalandırma uygulaması bir yıl daha ertelenecek.

Finansman Desteği Ve Faizlerdeki Beklenti
Ticaret Bakanlığı olarak hem dış hem de iç ticaretle ilgilendiklerini anlatan Bolat, 2024 yılında esnafa $148 \text{ milyar lira}$ finansman desteği sağlandığını bildirdi. Bolat, bu desteğin piyasa rayiçlerinin yüzde 50'si olduğunu ve kalan kısmın hazine tarafından karşılandığını belirterek, "Bu yıl yüzde 46 artış var, esnaflara verdiğimiz bu kredi desteklerinde" dedi.
Bolat, yıl başından itibaren finansman maliyetini bir adım daha aşağıya çekmek için çalışmalar yapacaklarını da sözlerine ekledi.
Palandöken’den Sorunlara Dikkat Çekme Ve Teşekkür
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, toplantının açılışında esnaf ve sanatkârların karşılaştığı temel sorunları dile getirdi. Palandöken, camianın geleceğini yakından ilgilendiren şu konuların ayrıntılı şekilde görüşüldüğünü ifade etti:
Basit usul: Basit usul uygulamasının kaldırılmasının küçük esnaf üzerindeki olumsuz etkileri.
Kira stopajı: Ağır kira yükünü artıran kira stopajının artık kaldırılması gerekliliği.
Emeklilik hakkı: 7200 prim gününü dolduran esnafın emeklilik hakkına kavuşması.
Diğer başlıklar: Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler, ticarette kuralların netleşmesi, adil rekabet ve sosyal güvenlikte norm birliği.
Palandöken, toplantıya katılan ve esnafın sorunlarına çözüm arayan başta Bakan Ömer Bolat olmak üzere tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.
Market Denetimleri Sürüyor: 2,4 Milyar Lira Ceza
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, konuşmasında fahiş fiyat ve fiyat etiketi kontrolleri konusunda da mücadele ettiklerini belirtti. Bolat, bu yılın ilk 10 ayında, çoğu market olmak üzere 470 bin işletmeyi 31milyon ürünü denetlediklerini dile getirdi.
Denetimler sonucunda, kanunlara ve mevzuatlara uymayan işletmelere toplamda 2,4 milyar lira ceza uygulandığını açıklayan Bolat, satıcıların, çiftçilerin huzurlu ve memnun olacağı bir şekilde adil rekabet şartlarının sağlanması için çalıştıklarını vurguladı.
Toplantıya Geniş Katılım
Belek'te gerçekleştirilen kritik toplantıya; Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan'ın yanı sıra, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Dışişleri eski Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ve Genel Müdür Yardımcıları ile birlik ve federasyon başkanları geniş katılım gösterdi.
