Esnafı Özetleyen Esnafı Özetleyen Duyuru:  Fiyatlar geçen haftaya göre pahalı, gelecek haftaya göre uygun

Sözcü yazarı Aytunç Erkin köşesinde denk geldiği bir yazıyı paylaştı. Kırtasiyecilik yapan esnafın kağıda yazarak astığı 'Fiyatlar geçen haftaya göre pahalı, gelecek haftaya göre uygun' duyurusunun esnafın halini ve Türkiye ekonomisini özetlediğini yazdı.

Sözcü yazarı Aytunç Erkin'in yazısında anlattıktları esnaf sanatkara yabancı gelmemesi gerek:

Bolu’nun tarihi, eski Türk evleriyle ünlü ilçesi. Geçen hafta okulların ara tatile girmesiyle ailece yolumuz Mudurnu’dan geçti. Sekiz yaşındaki kızım ilçeyi gezerken hep yaptığı gibi yine bir kırtasiye buldu ve kalem almak istedi. Küçük bir dükkan, bir kadın küçük çocuğuyla kasada oturuyor. Dükkanı gezerken bir duyuruya gözüm ilişti:

Değerli müşterilerimiz, fiyatlarımız geçtiğimiz haftaya göre pahalı olabilir. Fakat gelecek haftaya göre çok uygundur.

Fotoğrafını çekerken dükkan sahibi kadın anlattı: “Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Kalemi ben bu hafta 15 liraya satıyorum önümüzdeki hafta 15 liraya alıyorum ve her hafta zam yapmak zorunda kalıyorum.” Bu arada yerel seçimler konusunu açmaya çalışıyorum verdiği yanıt manidar: “Bizi seçim ilgilendirmiyor, hayatımız ortada.”

O sırada fotokopi makinasının üstündeki duyuruyla karşılaşıyorum:

Değerli müşterimiz; gelen zamlardan dolayı tek siz değil biz de çok etkileniyoruz. Bizim de alım gücümüz düştü. Lütfen veresiye ve indirim konusunda ısrarcı olmayalım. Biz, sizler için en uygun olan fiyatı ayarlamaya çalışıyoruz. Anlayışınız için teşekkürler.

Evet... Durum bu! 18 bin 690 nüfuslu (5209’u ilçe merkezinde, 13 bin 481’i köylerde yaşıyor) Mudurnu’da küçük, 35 metrekarelik bir kırtasiye dükkanından Türkiye’nin fotoğrafını çekebiliyorsunuz.

Bakmadan Geçme