Esnafın Psikolojisi Bozuldu

Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği tarafndan yaptırılan anket, pandemi döneminde esnafın içinde bulunduğu dar boğaza ilişkin çarpıcı veriler ortaya koydu.

Şu anda içinde bulunduğu durumu, “ Rezillik”, “Ölmek”, “ Yel değirmenlerine karşı savaş vermek” olarak nitelendiren esnafın yüzde 84”ü duygu durumunda bozukluk yaşıyor.

10 esnaftan 6’sı ülke ekonomisinin düzeleceğine olan inancını kaybetmiş durumda.

Pandemi sürecinin en fazla kaybedenleri arasında yer alan esnafın son durumu hakkında, bünyesinde Ahi Enstitüsü’nü de barındıran, Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği tarafndan Design Research şirketine yaptırılan anket, çarpıcı veriler ortaya koydu.

Şu anda içinde bulunduğu durumu, “ Rezillik”, “Ölmek”, “ Yel değirmenlerine karşı savaş vermek” olarak nitelendiren esnafın yüzde 84”ü duygu durumunda bozukluk yaşıyor.

10 esnaftan 6’sı ülke ekonomisinin düzeleceğine olan inancını kaybetmiş durumda.

ESNAFIN YÜZDE 84’ÜNÜN PSİKOLOJİSİ BOZULDU 

 Türkiye genelinde yapılan anket, salgın sürecinde yaşadıkları ekonomik zorluklar sebebi ile esnafın yüzde 84’ünün psikolojisinin bozulduğunu gösteriyor.

Salgın süresinin uzaması ile birlikte esnafın yaşadığı kaygı, endişe ve geleceğe dair umutsuzluk göze çarpıyor. Esnafın duygu durumunda %84 oranında negatif duygular ön planda yer alıyor.

Yüzde 33 – kaygı/endişe, yüzde 28 tedirginlik, yüzde  21-daralmışlık en öne çıkan olumsuz duygular arasında yer alıyor. 

Yüzde 47’lik bir paya sahip olan esnafın olumlu duygularının ise yüzde 17-sabır, yüzde 14-kabullenmişlik ve yüzde 11’nin güç ve dirayet duygularından oluşması dikkat çekiyor. 

ESNAFIN GÖZÜNDEN, ESNAF OLMAK ‘REZİLLİK’ VE “ÖLMEK” DEMEK

“Salgın Döneminde Esnaf Olmak/Bir Ayakta Kalma Mücadelesi” başlıklı araştırmada, “ Esnaf olmak ne demek?” sorusuna esnaflar tarafından en fazla verilen cevapların, “ Rezillik”, “ Ölmek”, “ Yel değirmenlerine karşı savaşmak”, “ Devletin vergi yükünün altında ezilmek”  olması dikkat çekiyor. 

Esnafa göre, esnaf olmanın en büyük zorluğunu yüzde 17 ile geçim sıkıntısı oluşturuyor. Bunu yüzde 13’le vergi sistemi, yüzde 13’le ekonomik kriz ve yüzde 12 ile büyük işletmelere karşı korunmasız olmak takip ediyor. 

KREDİ YÜKÜ ESNAFIN BELİNİ BÜKÜYOR 

Salgın esnafın belini bükmüş gözüküyor, iş yerlerinin yüzde 82’si kira olan esnaf ödemelerini yapmakta zorlandıklarını belirtirken, her 10 esnaftan 8’i ciddi gelir kaybı yaşadığını ifade ediyor.

Ağır ekonomik zorlukların kaçınılmaz sonucu olarak,  krediler esnafın hayatının bir parçası haline gelmiş durumda. Her 2 esnaftan 1’inin kredi borcu var.

Kredisi olanların yüzde 71’i salgın dönemi de kredi çekmek durumunda kalmış.

Esnafın, yüzde 23’ü kredilerini ya yapılandırmış, ya ödeyemiyor ya da ek kredi çekip ödemeye çabalıyor. Kredisi olanların yüzde 43’ü de yakın zamanda yine kredi çekmeyi düşünüyor.

Ayrıca esnafın yüzde 37’sinin kredi dışında başka borçları da bulunuyor (Elden borç, senet, çek vb). 

Esnafın ülke ekonomisinin düzeleceğine olan inancı yıkılmış durumda, her  10 esnaftan 6’sı ülke ekonomisinin kötüye gideceğini düşünüyor.

Esnafın yüzde 53 ü ise sorunlarına çözüm için Esnaf Bakanlığı kurulmasını istiyor.

Kurulması talep edilen bakanlıktan öncelikli olarak «vergi kolaylığı, kira desteği ve büyük işletmelere karşı güvence talep ediliyor.

Bakmadan Geçme