Esnaftan Akşener'e: 320 bin lira elektrik faturam var

Memleket gezilerine Mardin'de devam eden İYİ Parti lideri Meral Akşener, kendisine derdini anlatan çiftçiye gelen 320 bin liralık elektrik faturasını duyunca şok oldu.

Memleket gezilerine Mardin’de devam eden İYİ Parti lideri Meral Akşener, kendisine derdini anlatan çiftçiye gelen 320 bin liralık elektrik faturasını duyunca şok oldu. Verilen destek ödemesinin TEDAŞ’ın hesabına gittiğini belirten çiftçi, “130 dönüm arazim var. 320 bin lira elektrik faturam var. 130 dönüm araziden elde edilen gelirden, gübresini çıkart, su faturasını çıkart, ilacını çıkart, her şeyini çıkartırsan bize 50 bin kalmaz. Benim 15 bin lira desteğim var” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, esnaf ziyaretlerine Mardin'de devam etti.

Sözcü gazetesinin haberine göre, Akşener Midyat ve Ömerli ilçelerindeki esnaf ziyaretlerinin ardından Artuklu ilçesine geldi. Burada dükkanları tek tek gezen Akşener esnafın sıkıntılarını dinledi.

“HER ŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK GÖSTERİLİYOR AMA ÖYLE BİR ŞEY YOK”

Bir kuyumcu dükkanına giren Akşener, esnafa hükümet tarafından yardım yapılıp yapılmadığını sordu. Esnaf ise yardım almadığını belirterek şöyle konuştu:

* Esnafa pandemi döneminde yardım yapılması gerekiyordu ama her hangi bir yardım yapılmadı. Ülkenin temel sorunu işsizliktir. Pandemiden dolayı da esnaf bayağı zorlandı. Şimdi dükkanı kapatıyoruz, kapattığımız zaman açlıktan gidiyoruz, kapatmadığımız zaman da pandemiden gidiyoruz. Ondan dolayı bayağı sıkıntılarımız var. Her şey güllük gülistanlık gösteriliyor ama öyle bir şey yok.

“YETER ARTIK BAŞKANIM”

Oto kiralama işi yaptığını belirten bir esnaf ise “Benim şu anda  50 tane arabam var, hiçbiri satış fiyatına satılmıyor. Kimsenin cebinde para yok. Araba 20-30 bin fiyat aşağısına dahi satılmıyor. 25 yıllık esnafım. Yani yeter artık başkanım” dedi.

“İŞLERİMİZ DURMUŞ VAZİYETE”

Bir emlakçı ise Akşener’e şöyle dert yandı:

* Pandemi döneminde bir çok sektörün işleri durdu. Alınan tedbirlerle işlerin daha da düzeleceğini düşündük. Ama faizlerin daha sonra tekrar yükseltilmesi, bir çok insanların da bu durumu fırsata çevirmesi… İşler, pandemi nedeniyle de şu an durmuş durumda. Pandemi döneminde açıklanan paketlerden de yararlanamadık. Sonuçta alınan yöntem nedir, halkın ihtiyaçlarını karşılayabilmek içindir. Şu an insanların doğal ihtiyaçlarını karşılayacak durumda bir sistem yok.

“SAVAŞIN İÇİNDEYİZ”

İlçedeki kentsel dönüşüm sorununu anlatan bir vatandaş ise şu ifadeleri kullandı:

* Şu an bizim ilçede, sanki İsrail-Filistin savaşı oluyor ya o durumda. Sadece ismi değişik, savaşın içindeyiz. Şu anda belediye başkanı tarafından bizim evlerimizin elektriği, suyu kesilerek, bizi dışarı atıyor ve evlerimizi yıkıyor. Kentsel dönüşüm süresinde verilen sözler gerçekleşmemiştir. Bazı vatandaşlarımızın evleri yıkıldığı halde hiçbir şey alamıyorlar. Bizim evimizde tapumuz olduğu halde, ‘gidin nereye şikayet ediyorsanız edin, ben burayı kamulaştırıp yakacağım’ diyorlar.

“VAZİYET ÇOK KÖTÜ”

Başka bir esnaf ise “İşlerimiz durgun. Piyasadaki esnafın hali gibi. Durumumuz hiç iyi değil, siftahsız kapattığımız günler oluyor. Daha önce hiç böyle bir şey yaşamamıştık. Milletin alım gücü de bayağı düştü. Zararına satış yapıyorum yine alan yok. Durum vaziyet çok kötü” dedi.

“ÇOCUĞUM İKİ ÜNİVERSİTE BİTİRDİ İŞSİZ”

Başka bir esnaf ise işsizlikten yakındı. Çocuklarının işsiz olduğunu belirten esnaf, “İş yok başkanım. Bizim çocukların hepsi üniversite mezunu, hepsi evde yatıyorlar. Ne yapalım bu çocukları. Çocuğum iki tane üniversiteyi bitirdi, polisliğe gidiyor. atanması olmuyor. Dün de siftah yapmadık, bugün de siftah yapmadık” ifadelerini kullandı.

“320 BİN LİRA ELEKTİRK FATURASI GELEN ÇİFTÇİ AKŞENER’E İSYAN ETTİ”

Ziyaretlerini sürdüren Akşener, kendisine derdini anlatan çiftçiye gelen 320 bin liralık elektrik faturasını duyunca şok oldu. Devletten aldığı desteğin TEDAŞ’ın hesabına gittiğini belirten Çiftçi, “130 dönüm arazim var. 320 bin lira elektrik faturam var.  130 bin dönüm araziden elde edilen gelirden, gübresini çıkart, su faturasını çıkart, ilacını çıkart, her şeyini çıkartırsan bize 50 bin kalmaz.  Kullanılan suyun saatine bakmadan kafasına göre belirliyorlar. Benim 15 bin lira desteğim var. Benim desteğimi benden habersiz TEDAŞ’a veriyorlar. Benim desteğimi neden TEDAŞ’a veriyor. Eğer benim üzerimde bir icra, bir haciz varsa alabilirler, üzerimde hiç bir hukuki bir şey olmadan benim desteğimi transit olarak onların hesabına gidiyor.” dedi.

“KİRAMIZI ÖDEYEMİYORUZ”

Memleket gezilerine Mardin’de devam eden İYİ Parti lideri Meral Akşener, Midyat, Ömerli ve Artuklu ilçesindeki ziyaretlerinin ardından Kızıltepe esnafının sorunlarını dinledi.

Düğün salonu işleten bir esnaf, “Pandemi dolayısıyla işler kesat. Daha önce burada 4 kişiydik şimdi 2 kişiyiz. Evimiz kira, burası kira. 4-5 aydır kiramızı ödeyemiyoruz. Evimin kirasını da 2 aydır ödeyemiyorum.” dedi.

“5 AYDIR İŞSİZİM”

Esnaf ziyareti sırasında Akşener’e işsiz olduğunu belirten bir vatandaş, “5 aydır şoförlük yapamıyorum. İş yok, güç yok. Adamlar benim maaşımı da kesiyor. Kira yoksa benim maaşımı neden keseceksin. 4 tane çocuğum var. Ne yapabilirim, elde bir şey yok” ifadesini kullandı.

“ZOR DURUMDAYIZ”

Düğün fotoğrafçılığı yapan bir esnaf ise, “İş yerim ve evim kira. Ay başını zor getiriyoruz. Pandemiden dolayı çok sıkıntı çekiyoruz, özellikle özel sektör zor durumda. Düğünler durdu, salonlar durdu. Zor durumdayız.” dedi.

“KREDİ BORÇLARIMIZ VAR”

Kırtasiyeci ise sorunlarını şu şekilde dile getirdi:

* Sıkıntılarımız var ama elden geldiğince çalışıyoruz. Farklı alternatifler bulmaya çalışıyoruz kendimize, yeni şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu şekilde işleri döndürmeye çalışıyoruz. Kırtasiyeciler çok zor durumda. Türkiye’deki en sorunlu bir kaç sektörden bir tanesi de kırtasiyeciler. Bir de şu var, kitaplar yılda bir kere, iki kere değişiyor bu da bize fazlasıyla zarar veriyor. Bu hem bizim için hem de milli değerimiz olan ormanlarımız için çok büyük bir sorundur. Bunların düzeltilmesi için bir şeyler yapılabilir. Kredi borçlarımız var, maalesef faizleriyle beraber yapılandırdık. O da bizim için ayrı bir darbe oldu.

* İhale alımlarında şeffaflık yok, bizim gibi hastanelerde, okullarda çalışan aynı zamanda matbaa işi yapan için de ayrı bir sıkıntıdır. İhaleler şeffaf, tarafsız, düzgün bir şekilde yapılsa, bu işi düzgünce yapabilecek kişiler, gidip tekliflerini verirler ve hem devlet yararına en uygun fiyata hem de en kaliteli temiz malzeme verilebilir. Şu anda bu bizim için 2016 yılından bu yana çok büyük bir sorun. Bu şeffaflık son yıllarda sağlanamıyor.

“AİLEMİZE DESTEK OLAMIYORUZ”

Mimarlık bölümünden mezun olan ve atanamadığını belirten bir vatandaş ise Akşener’e derdini şu sözlerle anlattı:

* Ben mimarlık bölümünden mezun oldum, atanamadım ve yüksek lisansımı da yaptım, eğitimimi de aldım. Türkiye’de atanan mimar sayısı 5 ya da 8 bin o da KPSS’den ful çekmemiz gerekiyor. Özel sektörde hiç bir şekilde iş yok. Zaten durumu biliyorsunuz, ekonomik krizlerden dolayı özel sektör de durmuş durumda. Bu nedenlerden dolayı hepimiz boştayız, çalışamıyoruz. 5 kardeşiz, ailemize destek olamıyoruz.

 

 

Bakmadan Geçme