Euro 20 lira oldu, dolar 18 lira sınırında

Hükümetin ekonomi politikaları nedeniyle TL haftaya yüzde 7 değer kaybıyla başladı. Döviz ve altın fiyatları rekorları altüst etti. Ülke risk primi ise 591 baz puanla tehlike sınırının üstüne çıktı.

Ekonomik krizin yanısıra Merkez Bankası'nın politika faizini, resmi enflasyon rakamının 7 puan altına çekmesinin sonucu olarak döviz kurları kontrolden çıkmış durumda. Hükümet politikaları da, dövize olan talebi artırmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları sonrası dolar ve altın fiyatları rekorları altüst etti. Dolar yeniden 17 liranın üzerine çıktı.

İstanbul serbest piyasada 17,65 lirayla rekor seviyeden açılış yapan dolar, öğleden sonra 17,82 lirayı gördü.

Sabah 19,86 lirayla rekor kıran euro, öğleden sonra 20 lira barajını da aştı. Euro da yeni rekor seviye 20,10 lira.

Sterlin 23,44 liradan el değiştiriyor.

Altın fiyatlarına da rekor dayanmıyor. Gram altın bin lira sınırını geride bırakarak, 1023 lirayla rekor kırdı. Çeyrek altın ise rekorunu 1691 liraya taşıdı. Geçen hafta 5 bin lira bandını aşan tam altın yeni haftaya ise 6 bin lira barajını da geçerek başladı. Tam altın 6 bin 480 liradan açılış yaptı ancak kısa sürede 6 bin 660 liraya yükseldi.

Altın ve döviz fiyatlarındaki artışta, ekonomik krizin yanısıra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamaları da etkili oldu. Erdoğan dün yaptığı konuşmada, TÜSİAD'ın "İktisat bilimi kurallarına dönülmeli" çağrısını hedef alarak, "Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak Nas'lar neyi gerektiriyorsa, onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu" dedi. Nebati de banka müdürlerine, "Faiz politikasına ilişkin eleştirilere kapalı olduğunu" kesin bir dille aktardı.

Kripto para birimi Bitcoin güne 154 dolarlık düşüşle 46 bin 536 dolardan başladı. Ethereum ise 77 dolarlık kayıpla 3 bin 848 dolardan günü açtı.

Piyasalardaki olumsuz hava borsayı da vurdu. BIST 100 endeksi yeni haftaya yüzde 3,71 düşüşle 2 bin 7 puandan başladı.

Türkiye'nin 10 yıllık tahvil faizinde ilk kez yüzde 23 seviyesi görüldü.

Ülke risk primi ise 591 baz puan ile Ağustos 2020'den bu yana en yüksek seviyede

Bakmadan Geçme