EYT düzenlemesiyle ilgili esnaflardan önemli çağrı!

Yüz binlerin gözü EYT çalışmasında, EYT düzenlemesinde artık sona gelindi. Yaş sınırı olup olmayacağı da merak edilen konulardan birisi. Kadınlarda 48-50, erkeklerde 50-52 yaş sınırı en çok konuşulan aralık. Gündemde konuşulan yaş aralığının tamamen kaldırılmasının da bütçeye maliyeti üzerinde duruluyor. 

Çalışmada son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vermesi bekleniyor. Bakan Bilgin, “En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın, sonuna kadar Meclis’e getireceğimi söylemiştim. İnşallah sözümü tutarım Ocak ayına sarkmaz” açıklamasında bulunmuştu. 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken’den de EYT açıklaması geldi. Konuyla ilgili Palandöken şu ifadeleri kullandı: 

“EYT’de gündeme alınmasının olmazsa olmazı esnaf ve zanaatkarlardır. Maalesef iki dönem öncesi Bağkur kayıtları vergi dairesine kayıt edildiği halde güncelleyemeyenler mağduriyet yaşıyorlar. Esnaf ve zanaatkarların EYT’lilik süresi ile ilgili problemin de yasa ile birlikte artık gündeme gelmeyecek şekilde düzeltilmesi gerekiyor. SSK’lı emekli sandığı ayrımında sıkıntı ortaya çıkacak” 

Palandöken esnafın yanında çalışan işçinin 7 bin 200 gün, esnafın ise 9 bin günü doldurmak zorunda olduğunu söyledi ve esnafımızın prim gün sayısı SSK ile eşitlenmeli ifadelerini kullandı. 

EYT YASASIYLA PİYASA CANLANACAK 

Öte yandan hükümet, EYT ile emekli olmanın önünü açacak düzenleme üzerinde çalışırken piyasalarda da EYT tazminatlarına ilişkin hazırlıklar başladı. Aracı kurumlardan gayrimenkul firmalarına, bankalardan oto galerilerine ve başta teknoloji olmak üzere perakendenin tüm alanlarında EYT’lilerin tazminatlarını kullanmalarına ilişkin alternatifler üretiliyor. Yaklaşık 2 milyon kişinin emekli olacağına ilişkin açıklamalar, bu kişilerin toplam tazminat tutarının 500 milyar lirayı bulacağına ilişkin hesaplamalar, piyasa aktörlerinin bu paranın kullanımına ilişkin seçenek üretmesinin en büyük motivasyonunu oluşturuyor. 

2022 yılı için belirlenen kıdem tazminatı tavanı 15 bin 371 lira düzeyinde bulunuyor. EYT’li bir çalışan, son çalıştığı işyerinde 20 yıllık hizmetinin ardından emekli olursa ve brüt ücreti kıdeminin tavandan hesaplanmasına imkan verirse 300 bin liranın üzerinde kıdem tazminatı alabilecek. Bu da motorlu taşıt gibi büyük bir alışverişte ya da bir gayrimenkulün peşinatı olarak kullanılabilecek bir tutar anlamına geliyor. 

PERAKENDENİN HER KOLUNDA ALIŞVERİŞ ARTACAK 

Bütün seçenekler arasında EYT tazminatlarının etkisinin en hızlı hissedileceği alanın ise perakende sektörü olacağı tahmin ediliyor. Teknolojiden beyaz eşyaya, mobilyadan giyime kadar perakendenin her kolunda alışverişin artması bekleniyor. Öte yandan bu hızlı talep artışının, zaten yüksek seyreden enflasyonu biraz daha artırabileceğine yönelik tahminler de var. 

Bakmadan Geçme