Tahnitçiliğin Son Ustası

Tahnitçiliğin kolay bir meslek olmadığını belirten Niyazi savcı Doğal yaşamı bilmeden hayvan alemi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadan tahnitçilik yapılamayacağını söylerken kendisinin bu mesleği sürdüren ender insanlardan biri olduğunu da hatırlattı.

Tahnitçiliğin Son Ustası
guvencenEditör

Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde yaşayan Niyazi Savcı 1928 doğumlu… Yaşına aldırmayın genç bir delikanlı aslında…

“Gelecek nesillere Eser bırakalım Para önemli değil” diyen 93 yaşındaki Niyazi Savcı müzeye dönüştürdüğü evinde Türkiye'nin dört bir tarafından gelen hayvanların donduruyor. Tahnitçilik yapıyor. Mustafa Kemal Atatürk'ten Turgut Özal'a kadar Türk tarihinin önemli anlarını resimlerle evinde yaşatan Niyazi Savcı tilkiden kartala atmacadan sincaba kadar birçok hayvanın dondurulmuş heykelini evinde bulunduruyor.

 Niyazi Savcı aynı zamanda çok iyi bir marangoz…Birbirinden ilginç ve değişik ürettiği bastonları satma yerine hediye etmeyi yeğliyor. Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Birliği tarafından yılın bir kaz kez ahisi de  seçildi

Kırklareli Valiliği'nin Müzesi'ne de birçok eser bağışlayan Niyazi Savcı gençlere yönelik önemli bir tavsiyede de bulunuyor:

“Sanata karşı ilgi yok hazır bekliyorlar. Para önemli değil. Eser bırakmak önemli. Eser yaşatmak önemli. Gelecek kuşaklara iyi bir eser bırakmaya çalışsınlar”

 

Bakmadan Geçme