GESOB Başkanı Küsbeoğlu: Esnaf Yeni Bir Kapanmayı Kaldıramaz

Covid-19 vakalarındaki artışla birlikte esnafı kapanma korkusu sararken bir yılı aşkın süredir maddi sıkıntılar yaşayan esnaf, yeni bir kapanmayı kaldıramayacaklarına dikkat çekiyor.

2019’un mart ayında Türkiye’de ilk vakası görülen Covid-19 salgını nedeniyle 1,5 yıl kepenkleri kapalı olan esnaf, normalleşme süreciyle toparlanmaya çalışıyor. Yaz sezonu, bayram ve okulların açılması gibi dönemlerden umutlu olan esnafta son günlerde günlük vaka sayılarının tekrar artışa geçmesiyle tedirginliğin hakim olduğu görüldü.

1,5 yılı aşkın süren Covid-19 salgınında ayakta kalma mücadelesi veren kafe, kıraathane, lokanta, halı saha, berber, kuaför, giyim, ayakkabı ile kantinci ve kırtasiyeciler başta olmak üzere tüm sektörlerdeki esnaf ve çalışanlar, yeniden kapanma tedirginliği yaşıyor. Yapılandırmaya rağmen birikmiş borçlarını, kira, BAĞ-KUR ve SGK primlerini ödeyemeyen esnaf, yeni bir kapanmanın birçok esnafın iflas etmesi anlamına geleceğine dikkat çekiyor.

Covid-19 salgınının etkileri devam ederken geçtiğimiz yıl kasım ayında gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası alınan karar ile sokağa çıkma yasağının yanı sıra işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması veya tamamen kapanması yönünde karar çıkmıştı.

Aradan geçen 3 aylık dönemde kapalı kalan ve faaliyetlerinin kısıtlanması nedeniyle büyük ekonomik kayıplar yaşayan esnafa, yeterli oranda destek sunulmamıştı. Salgın nedeniyle 17 aydır yaşanan ciddi sorunlar nedeniyle artık ayakta kalacak güçleri kalmayan ve iflasın eşiğine gelen esnaf, 1 Temmuz’dan itibaren başlayan normalleşme süreci ile birlikte biraz da olsa toparlanmaya başladı.

Ancak son günlerde Covid-19 vakalarının tekrar artışa geçmesi, kısıtlama ve kapanmaların tekrar dile getirilmesi esnafı tedirgin ediyor. Son günlerde eylül-ekim ayları için konuşulan yeni kapanma iddiaları, esnafta paniğe neden olurken esnaf vatandaşa, “Kurallara uyun, kapanmayı kaldıramayız” çağrısında bulunuyor. Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, İLKHA muhabirine, esnafın yeni bir kapanma süreciyle karşı karşıya kalmaması için kurallara uyulmasını istedi.

Bakmadan Geçme