Gram altında tarihi rekor!

Altın fiyatlarında yükseliş sürerken gram altın tüm zamanların en yüksek seviyesini yeniledi. Peki, altın fiyatları neden yükseliyor, yükselişin devamı için ne gerekli? Trive Yatırım Araştırma Müdürü Emre Çayırlı altın fiyatlarında yaşanan tüm gelişmeleri bigpara'ya değerlendirdi.

Altının ons fiyatı 4 gündür üst üste değer kazancını sürdürürken; 1784 dolara kadar yükselerek 15 Ağustos tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Gram altın ise, ons altındaki yükselişten aldığı destekle tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi.

ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi 106 sınırına kadar yaklaşırken; ABD tahvil faizleri de geriliyor. Ons altın fiyatları ise, ters korelasyon etkisiyle değer kazancında ilerliyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) iki numarası olarak bilinen Başkan Yardımcısı Lael Brainard’ın, Fed’in faiz artırımlarında yavaşlamasının uygun olabileceği mesajı altın fiyatlarını destekledi.

Ons altın geçtiğimiz hafta zayıf gelen ABD enflasyon rakamları sonrası Fed’in faiz artırımlarında yavaşlayabileceği beklentisi ile yükselişini hızlandırmıştı. Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki toplantısı 13-14 Aralık tarihinde gerçekleşecek. Bu zamana kadar açıklanacak ekonomik veriler ve Fed yetkilerinden gelecek mesajlar, Fed’in yol haritasını belirlemede belirleyici olacak.

Ons altın bugün 3 ayın zirvesine kadar yükselirken; en düşük 1767 doları gördü. Sarı maden, şu dakikalarda ise yüzde 0,41 oranında yükselişle 1779 dolarda hareket ediyor.

GRAM ALTINDA TARİHİ REKOR

Gram altın fiyatları, ons altında yaşanan yükselişin etkisiyle tarihi rekorunu yeniledi. Gram altın rekorunu 1067,68 liraya kadar taşırken, en düşük 1055,50 lira seviyesini gördü. Saat 11:16 itibarıyla yüzde 0,46 oranında yükselişle 1064,82 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1729 lira, Cumhuriyet altını da 7 bin 121 liradan işlem görüyor.

Gram altın, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 1058 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne yatay seviyeden başladı.

Bakmadan Geçme