Güzellik Sektörünü Yakanı Devlet Affetmedi

Rekabet Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, Kurul, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri sektörüne yönelik soruşturmalarını uzlaşmayla sonuçlandırdı. Aralarında berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin bulunduğu sektör şimdi bu cezaları konuşuyor

Berberler, Kuaförler ve Güzellik sektöründe faaliyet gösteren esnafların  aralarında bulunduğu kozmetik ve kişisel bakım ürünleri satan canını yakan  kozmetik firmalarına ceza yağdı. Firmalar intrnet satışlarında kısıtlama yönelik davranışları bakımında Rekabet kurumna taahhütte bulunurken, satıcıların yeniden satış fiyatlarını  tespit etmek suçlaması karsında  uzlaşmaya vardılar. sektördeki 9 şirkete yönelik soruşturmada toplam 108 milyon 566 bin 510 lira idari para cezası verilmiş oldu.

Bu kapsamda, Ayaz ve Ortakları Ltd. Şti. hakkında, "topla dağıt karteline" katıldığı iddiasına yönelik soruşturmanın uzlaşmayla bitirilmesi ve teşebbüse 1 milyon 83 bin 338 lira idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

SB Grup Kozmetik AŞ'ye de aynı gerekçeyle 184 bin 676 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Rebul JCR Kozmetik Pazarlama AŞ hakkında yeniden satıcılarının satış fiyatlarını tespit ettiği iddiasına yönelik soruşturmanın da uzlaşmayla sonlandırılması ve teşebbüse 5 milyon 357 bin 951 lira idari para cezası uygulanması uygun bulundu.

Satıcıların yeniden satış fiyatlarını tespit ettiği ve internet satışlarını kısıtladığı iddialarına yönelik yürütülen soruşturma ise internet satışlarını kısıtlamaya yönelik davranışlar bakımından taahhütle, yeniden satıcıların yeniden satış fiyatlarını tespit etmek iddiası bakımından ise uzlaşmayla sonuçlandırıldı.

Bu kapsamda

Easyvit Sağlık Ürünleri Sanayi AŞ'ye 1 milyon 217 bin 437 lira,

ELCA Kozmetik Ltd. Şti'ye 7 milyon 909 bin 454 lira,

Farmatek İç ve Dış Tic. AŞ'ye 2 milyon 716 bin 257 lira,

Glohe Bitkisel Ürünler San. ve Tic. AŞ'ye 925 bin 806 lira,

Sistem Kozmetik San. ve Tic. Ltd. Şti'ye 1 milyon 784 bin 584 lira,

L'Oreal Türkiye Kozmetik San. ve Tic. AŞ'ye 87 milyon 387 bin lira idari para cezası uygulanması karara bağlandı.

Kim kimdir ? Kim ne ürtiyor ?

easyVit® Sağlık Ürünleri Sanayi A.Ş., Norveç’te yenilikçi Concordix teknolojisi ile üretilen gıda takviyelerini çocukların ve yetişkinlerin kolaylıkla kullanabileceği seçeneklerde sunuyor.  

ELCA Kozmetik Ltd. Şti ABD merkezli Şirket 1946 yılından bu yana cilt bakımı, makyaj ve parfüm ürünleri satıyonr.

Kişisel verileri Koruma kurumu;  bundan bir ay önc de  firmaya  veri ihlali uyarısında bulunmuştu. Veri sorumlusu sıfatını haiz Elca Kozmetik Limited Şirketi tarafından Kurula iletilen veri ihlal bildiriminde özetle;

İhlalin; veri sorumlusunun dahil olduğu Estee Lauder grup şirketlerinin global düzeyde kullandığı MOVEit isimli yazılımda 30/05/2023 tarihinde yaşanan bir veri sızıntısı sonucunda gerçekleştiği ve 20/09/2023 tarihinde tespit edildiği,
İhlalden etkilenen kişisel verilerin isim, soyisim, e-mail adresi, cep telefonu numarası veya sabit hat ve doğum tarihi olduğu,
İhlalden etkilenen ilgili kişi gruplarının müşteriler ve potansiyel müşteriler olduğu,
İhlalden etkilenen ilgili kişi sayısının yaklaşık 83.185 olduğu,
İhlalin etkilerini tespit etmek için yapılan çalışmaların devam ettiği
bilgilerine yer verilmiştir.

Farmatek İç ve Dış Tic. AŞ 1996 yılından bu yana Türkiye’de sağlıklı beslenme ve fit yaşama konseptleri üreten firma vitaminler, kalorisi kısıtlanmış gıdalar, beslenme takviyeleri, fonksiyonel gıda, anti-aging çözümleri ve sporcu destek ürünleri satıyor.

Glohe Bitkisel Ürünler San. ve Tic. AŞ İstanbul merkezli firma %100 doğal ürünler sloganıyla flora dostu kişisel bakım, bebek bakım, ev bakım ve temizlik ürünleri satıyor.

Sistem Kozmetik San. ve Tic. Ltd. Şti 

2007 yılında kurulan  profesyonel saç ve saç ürünleri konusunda faaliyet gösteren firma  2012 yılında  Paul Mitchell ürünlerininTürkiye distribütörlüğüne başladı ve Hush Academy ile kuaför sektörüne kaliteli ve kalifiye eleman yetiştiriyor.

L'Oreal Türkiye Kozmetik San. ve Tic. AŞ 110 yıllık dünyaca ünlü firma   makyaj ve cilt bakımından saç bakımı ve saç boyasına kadar kozmetik ürünler üretiyor.

SB Grup Kozmetik AŞ 2020 yılından kurulan firma  Kozmetik, Dermokozmetik ve Anne-bebek ürünleri üretiyor.

Ayaz ve Ortakları Ltd. Şti Türkiye’de ve dünyada en sevilen markaların, orijinal ve son kullanma tarihi garantili ürünlerini sizler için saklama koşullarında uygun şekilde depolayıp, siparişleri evdeeczane.com üzerinden pazarlıyor.

Rebul JCR Kozmetik Pazarlama AŞ 1985'den beri faaliyet göstderen firma kolanya ve duş jelleri üretmektedir.

 

 

Bakmadan Geçme