İlk açıklama Kuleba'dan

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Antalya'da düzenlenen Türkiye-Ukrayna-Rusya zirvesi sonrası kameralar karşısına geçti. Kuleba, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ilk kez yüz yüze geldiği toplantı hakkında değerlendirmelerde bulunuyor...

Rusya-Ukrayna savaşında 15. güne girilirken Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez Antalya'da masaya oturdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba’nın katıldığı kritik zirve sonrası Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba dikkat çeken açıklamalarda bulunuyor...

Dmitri Kuleba'nın konuşmasından satır başları şöyle:

"Sayın Çavuşoğlu'na çok teşekkür ediyorum. Kolay olmayanı başardı. Rusya-Ukrayna arasındaki ilk temas oldu. Hem kolay hem zor bir görüşme oldu. Zordu çünkü ben de aslında elimden gelenin en iyisini yaptım. Diplomatik bir çözüm bulmaya çalıştım.

Mariupol'de bildiğiniz gibi havadan bombalamalar gerçekleşiyor. Bölgeler ateş altında. Ben buraya nasıl bir amaçla geldim? Toplantı insani bir koridorun açılması için gerçekleşti. Ancak maalesef Lavrov bu konuda bir taahhüt veremedi. Böyle bir konumda değildi. 24 saatlik bir ateşkes konusunu dile getirdik."

"İLERLEME KAYDEDEMEDİK"

"Bu konuda ilerleme kaydedemedik. Rusya bu konuda karar verecek başka kişilerin olduğunu anlıyoruz. Çabalarımızı sürdüreceğiz. Ülkedeki insani sorunların çözülmesi için çabalarımız sürecek. Bu formatta yine görüşmeler yapabiliriz eğe çözüm söz konusu olursa.

Ukrayna'daki savaşın bitirilmesi için ben bu görüşmelere devam edeceğim, sivillerin acısına son vermek için devam edeceğim.

Müzakereler 1.5 saat devam etti. Sayın Çavuşoğlu gerçekten çok önemli bir arabuluculukta bulundu. 2 tarafı da konuşturmaya çalıştı. Ben buraya kendi vazifelerimle geldim. Görevim insani koridor oluşturmaktır. Mariupol en zor durumdaki kentimiz."

"LAVROV'UN ÇÖZÜM BULABİLECEĞİNİ UMUYORUM"

"Lavrov'un Rusya'da yetkili kişilerle insani koridor hakkında bir çözüm bulabileceğini umuyorum. Rusya'nın bizim çocuklarımızı düşünerek, ilaçlara ihtiyaçları olduğunu düşünerek 24 saatlik insani koridorun açılması için bir adım atacaklarını düşünüyorum. Biz şuan savaşı durduramayız çünkü Ukrayna sadece savunmada, savaşı biz başlatmadık."

Bakmadan Geçme