İş dünyasından asgari ücret değerlendirmesi

2022 asgari ücretin 4253 TL olarak açıklanmasının ardından iş dünyasından ilk değerlendirme geldi. ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücrete ilişkin değerlendirmede bulundu.

Dünya genelinde tüm ekonomilerde bir sarsılma olduğunu belirten Aydın, ''Ülkemizde maalesef bu sıkıntıları yaşamaktadır. Bunun da vatandaşlarımız üzerinde ağır yükleri olmaktadır. Bu bağlamda bu yükü hafifletebilmek için iş verenler olarak elimizi taşın altına koymaya ve üzerimize düşen her türlü sorumluluğu almaya hazırız.'' açıklamasında bulundu.

ASKON Genel Başkanı Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;

Dünya genelinde yaşanılan salgın 2020 de tüm ekonomileri vurdu. 2021 yılına geldiğimizde tedarik zincirlerindeki aksamalar, küresel iklim değişikliği ve beraberinde getirmiş olduğu gıda temini sıkıntısı karmaşıklıklara yol açtı. Haliyle bizim gibi yıllardır yüksek faiz ve döviz kuru ile sınanan ekonomilerde bu olumsuz yansımalardan büyük zararlar görmektedir. Amacımız sürdürülebilir bir ekonomiye sahip olmaktır. Bunun yolu da yatırım, üretim ve ihracattan geçmektedir. Bu ortamın da sağlanabilmesi için faiz ve yüksek kur baskısından kurtulmak gereklidir.

Türkiye ekonomisi bu konuda rotasını üreten, sürdürülebilir ekonomiye doğru kırmıştır. Sabredeceğiz ve sonunda doğru olanı elde edeceğiz. Bu süreçte enflasyon karşısında çalışanlarımız ciddi sıkıntılar yaşamakta idi. Özel sektör olarak zaten bu konularda beraber yürüdüğümüz çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek adına tedbirlerimizi almıştık. Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıklamış olduğu 4.253 TL’lik yeni asgari ücret bir nebze olsun çalışanlarımızı rahatlatmaya yönelik bir rakamdır.

Çok ciddi yeni adımların atıldığını gördük. Gelir ve damga vergisinin kaldırılması da işverenlerimizi korumaya yönelik olmuştur. Gerek çalışanlar için ve gerekse de işverenler için ciddi emek sarf edilmiş. İşverenler olarak asgari ile yetinmemeli çalışanlarımızı enflasyona karşı ezdirmeyecek ölçüde ücretlendirmeler yapmalıyız. Bu bağlamda yükü hafifletebilmek için işverenler olarak elimizi taşın altına koymaya ve üzerimize düşen her türlü sorumluluğu almaya hazırız.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücret artışına ilişkin "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı rakam, beklentilere cevap vermiştir." ifadelerini kullandı.

Avdagiç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 2022 yılı asgari ücret zammına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı rakamın beklentilere cevap verdiğini belirten Avdagiç, çalışan kesimin enflasyona ezdirilmemesinin ve emeğinin korunmasının üretim ve sosyal barışın temel ilkesi olduğunu vurguladı.

Asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisinin kaldırıldığını hatırlatan Avdagiç, şunları kaydetti:

"Hükümetimiz asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırarak, hem işçi hem işveren kesimine destek verdi. Bu süreçte İstanbul Ticaret Odası olarak gündeme getirdiğimiz asgari ücretin üzerindeki yüklerin kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Asgari ücrete uygulanacak gelir vergisi ve damga vergisi muafiyetinin tüm ücretlere uygulanması, ayrıca SGK üst limitinin asgari ücrete değil, TÜFE'ye bağlı olarak artırılması, tüm ücretlileri ve kayıt içi çalışan şirketleri koruyacak uygulamalar olacaktır.''

2022 yılında uygulanacak asgari ücretin tespitine yönelik çalışmaların başladığı ilk gün de ifade ettiğimiz gibi; MÜSİAD olarak bütün çalışanlarımızın yaşamlarını insani şartlarda ve onurlu bir şekilde sürdürmesi gerektiğini savunmuş ve tek bir çalışanımızın bile alın terinin enflasyona ezdirilmemesi için asgari ücret teklifimizin en az 4 bin TL olduğunu ifade etmiştik…

Bu bağlamda 2022 yılı için önceki yıla göre yaklaşık %50 oranında bir artışla net 4 bin 253 TL olarak belirlenen asgari ücretin, hem işverenlerimiz hem de çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

Özellikle altını çizmek isteriz ki; çalışanlarımızın hem cari dönemde hem de geleceğe yönelik alım gücünün korunması için, fiyatlar genel düzeyindeki yüksek oranlı artışların önüne geçilmesi önceliğimiz olmalıdır. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde kısa vadede yüksek faiz yükünden kurtularak, orta ve uzun vadede enflasyon hedefimize adım adım yaklaşacağımıza olan inancımızı yinelemek istiyoruz.

Yeni asgari ücretteki artış oranının geçtiğimiz seneye göre getireceği ilave maliyetin azaltılması hususunda, Damga Vergisi ve Gelir Vergisini kaldırarak işverenin yükünü 450 TL azaltılması; iş dünyası temsilcileri olarak bizleri oldukça memnun etmiştir. Bu noktada başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, iş dünyasının taleplerine kayıtsız kalmayan bütün ekonomi yönetimine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Buna ilaveten; bilindiği gibi mevcut uygulamada işkolu ya da sektör ayırt etmeksizin bütün asgari ücretli çalışanlar için standart bir ücret belirlenmekte, böylece imalata yönelik stratejik öneme sahip sektörlerle diğer sektörler arasında bir fark gözetilmemektedir. MÜSİAD olarak görüşümüz; sanayi sektörü kapsamında asgari ücretli çalışanlar için ilave bir pozitif ayrıcalık sağlanmasının, imalata yönelik istihdamımızın ve üretim kapasitemizin artırılması adına önemli bir adım olacağı yönündedir.

Bakmadan Geçme