Isınma ve elektrik için gözler gazda

Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş'a gelen ana boru hatlarda büyük basınç bulunması nedeniyle, güvenlik amacıyla il bazında gaz kesinti uygulanmasına karar verildi. Aksi halde, hasarlı borudan akan yüksek basınçlı gazın, yüksek tahribe neden olabileceği ifade ediliyor. Gaz hatlarının dağ, ormanlık alan gibi kontrolü zor ve fay hatlarının yakınındaki alanlardan geçmesi de riskli alanlarda kesintiyi zorunlu tutuyor. İl içinde konut, işyeri gibi yerlerdeki gaz sızıntılarına mücadele ise gaz dağıtım şirketlerinin yetkisinde.

10 ili etkileyen deprem nedeniyle elektrik ve doğal gaz altyapısında ciddi hasarlar oluşurken; hastane, aşevi, fırın gibi tesislerde ilk planda enerji için mobil jeneratörler devreye girdi. Kahramanmaraş başta olmak üzere, Gaziantep, Hatay ve Kilis’e doğal gaz taşıyan Türkoğlu’ndaki gaz iletim hattı koparken, depremin meydana geldiği bazı bölgelere güvenlik nedeniyle doğal gaz akışı durduruldu.

BOTAŞ, depremin ardından sahada doğal gaz hattı hasar tespiti yaptı. Bölgedeki doğal gaz dağıtım şirketleri ile gerekli koordinasyona geçilerek; hastane, fırın gibi acil ihtiyaçların karşılandığı yapılara CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) aracılığıyla gaz sağlandı. BOTAŞ’tan yapılan açıklamada da gaz iletim hatlarındaki hasar meydana gelen noktalarda onarım çalışmalarının aralıksız devam ettiği ifade edildi. Doğal gazın, ısınmanın yanı sıra elektrik üretiminde de önemli bir payı olduğuna dikkat çeken yetkililer, süreci hızlandırmaya çalışıyor.

CNG için tesisat ve yol önemli

Doğal gazın boru hattıyla ulaştırılamadığı bölgelerde CNG alternatif olabiliyor. Bu yakıt doğrudan kullanılabiliyor ancak binalarda CNG bağlantısına izin veren tesisat olması gerekiyor. Bu bağlantı ise daha ziyade çok büyük ölçekli fabrikalarda var. Karayoluyla tüpler içinde taşınan CNG’nin deprem bölgelerine ulaştırmasında yaşanan bir sıkıntı da yolların aldığı hasar ve yoğun trafik.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez deprem bölgesindeki elektrik ve doğalgaz faturalarının tahsilatını ertelediklerini açıkladı.

Bakmadan Geçme