İstanbul'da Toplu Ulaşımda Büyük Kriz
4 Aydır Ödeme Alamayan 3 Bin 41 Otobüs Yola Çıkmayacak: Sabah ve Akşam Saatlerinde Büyük Yoğunluk Bekleniyor.
İstanbul'da toplu ulaşım, yarın (22 Mayıs Perşembe) büyük bir sorunla karşı karşıya kalabilir. İETT'ye bağlı özel halk otobüsleri, dört aydır ödeme alamadıkları gerekçesiyle kontak kapatma kararı aldı. Bu kararla birlikte, şehir genelinde faaliyet gösteren 3 bin 41 özel halk otobüsü yola çıkmayacak. Bu durumun, özellikle sabah ve akşam saatlerindeki yoğunlukta, diğer toplu taşıma araçlarında büyük izdihamlara yol açması bekleniyor.
"4. Ayı da Para Almadan Geçirdik!"
İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık, yaptığı açıklamada durumun vahametini gözler önüne serdi. Ovacık, "Bildiğiniz gibi 4. ayı da para almadan geçirdik. Bize bir taahhüt verildi. Ayın 15'inde 500 milyon ödenecek denildi. Fakat Mayıs ayının 15'ine geldiğimizde bu rakam ödenmedi. Yaptığımız görüşmeler doğrultusunda böyle bir rakamın ödenemeyeceğini bize bildirdiler" ifadelerini kullandı. Bu gelişmeler üzerine, yarın yani 22 Mayıs Perşembe günü, özel halk otobüslerinin çalışmayacağı kesinleşti.
Yakıt ve Personel Maaşları Ödenemiyor: 6 Milyar Liralık Birikmiş Borç İddiası
Özel halk otobüsleri işletmecileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) ödeme alamadıkları için yakıt ve personel maaşlarını ödeyemez duruma geldiklerini belirterek kontak kapatma kararı aldıklarını açıkladı. Taşımacılar Konfederasyonu Genel Başkanı Murat Kılınç, İETT ile taşıma sözleşmesi yapan esnaf ve kooperatiflerin yaklaşık 4 aydır hak edişlerini alamadıklarını ve ödenmeyen miktarın 6 milyar liraya ulaştığını iddia etti. Kılınç, ilgili kurumlara ödemelerin yapılması çağrısında bulundu.
Kılınç, açıklamasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İETT ile taşıma sözleşmesi yapan Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası, Öz Ulaş Toplu Taşıma AŞ, İstanbul Halk Ulaşım AŞ, Yeni İstanbul Halk Otobüsleri AŞ, Mavi Marmara Ulaşım AŞ, İSTAŞ AŞ, Öztaş Ulaşım AŞ, Elit Ulaşım AŞ, Şile İstanbul ÖHO Karayolları Kooperatifi ile İstanbul Özel Taşımacılık Kooperatifi bünyesinde toplam 3 bin 41 özel halk otobüsü bulunduğunu belirtti.
65 Yaş Üstü Ücretsiz Ulaşım Katkı Payları da Ödenmedi
Murat Kılınç, AKBİL ödemelerinin doğrudan esnaf firmaların ve kooperatiflerin hesabına aktarılması gerektiğini vurgulayarak, belediye bütçesinden aktarılması gereken taşıma ödemelerinin de belediye aracı kılınarak değil, doğrudan ilgili bakanlık veya ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından esnaf firmaların hesabına yatırılması gerektiğini dile getirdi. Kılınç, bu durumun hizmet kalitesini düşürdüğünü ve mağduriyetin doğrudan taşımacı esnafa yansıdığını ifade etti.
Kılınç ayrıca, 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz ulaşımı için her araç başına aylık 4 bin 500 lira tutarındaki ödemenin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belediyelere aktarıldığını ancak bu ücretin yaklaşık 14 aydır Türkiye genelindeki esnafın hesabına yatırılmadığını belirtti. Kılınç, bu katkı payının doğrudan bakanlık tarafından taşımacı esnafın hesabına yatırılmasını talep ettiklerini aktardı.