Küresel Gıda Fiyatları Düşüyor

Küresel gıda fiyatları, temmuz ayında aylık bazda yüzde 1,2 gerilerken, üst üste ikinci ayda düşüşünü sürdürdü.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, FAO Gıda Fiyat Endeksi temmuz ayında aylık bazda yüzde 1,2 düşerken, yıllık bazda yüzde 31 arttı.

Endeks 123 puana gerilerken, düşüşte tahıl, bitkisel yağ ve süt ürünlerinde yaşanan hareketler etkili oldu.

Gıda fiyatları, 12 aylık yükselişin ardından haziranda yüzde 2,5 ile ilk kez düşüş kaydetmişti.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Arjantin'de beklenenden iyi gelen rekolte ve Amerika Birleşik Devletleri'nde artan üretim beklentileri ile bağlantılı olarak mısır fiyatlarındaki aylık yüzde 6'lık düşüşün etkisiyle temmuz ayında yüzde 3 geriledi. Arpa ve sorgum gibi diğer iri tanelerin fiyatları da zayıf ithalat talebi nedeniyle önemli ölçüde düşüş kaydetti.

Buğday fiyatları, kısmen Kuzey Amerika'daki kuru hava ve mahsul koşullarına ilişkin endişeler nedeniyle temmuz ayında yüzde 1,8 artarak 2014 ortasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Pirinç fiyatları, kur hareketlerinden ve yüksek navlun maliyetleri ve lojistik engellerden kaynaklanan yavaş satış hızından etkilenen iki yılın en düşük seviyesine ulaştı.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, devam eden yaz tatilleri nedeniyle Kuzey yarımkürede yavaşlayan piyasa faaliyetinin etkisiyle haziran ayına göre yüzde 2,8 düştü.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi da soya, kolza ve ayçiçeği yağı fiyatlarının artan palm yağı değerlerini dengelemesiyle yüzde 1.4 düşerek beş ayın en düşük seviyesine ulaştı.

Bakmadan Geçme