Mehmet Emin İnce: Ayakkabı sektörü altın çağını yaşıyor

Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, Gaziantep ayakkabı sektörünün Türkiye'nin en büyük 2. ayakkabı merkezi haline geldiğini Esnaf Haber TV'ye anlattı. Ayrıca faaliyette olan lise ve meslek yüksekokullarından geleceğin ustalarını yetiştirmeyi hedeflediklerini söyleyen İnce, üyelerinin devlet desteklerinden faydalanması için projeleri hızlı bir şekilde üyelere aktararak onların sektöre güçlü olarak girmeleri için desteklerinin tam olduğunu belirtti.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Mehmet Emin İnce: Ayakkabı sektörü altın çağını yaşıyor

‘’Gaziantep ayakkabı sektörünü Türkiye’nin en büyük 2. Ayakkabı üretim merkezi haline getirdik’’
Yaklaşık 4,5 yıl önce göreve gelmiş olan İnce, yapmış oldukları projelerle Gaziantep’i Türkiye’nin en büyük 2. Ayakkabı üretim merkezi haline getirdiklerini, güçlü alt yapı, bilgi birikimi yüksek ustalar ve genç, dinamik girişimcilerle birlikte, Türkiye’nin ayakkabı ihracatının %23’ünü tek başına Gaziantep’in elinde bulundurduğunu belirtti. Ayakkabı ihracatında da Türkiye’de 2. Sırada olduklarını belirten İnce: ‘’Bulunmuş olduğumuz ayakkabıcılar sanayi sitesinde yaklaşık 1200 tane ayakkabı imalatçısı bulunmakta, bunun dışında Gaziantep’te 5 farklı bölgede ayakkabı terlik ve yan sanayi üretimimiz devam etmektedir. Gaziantep olarak 400 tane terlik imalatçısıyla da Türkiye’nin en büyük terlik üretim merkeziyiz.’’ dedi.

‘’Gaziantep kabuğuna sığmayan kendini geliştiren güçlü bir yapıya sahip’’
Türkiye’de Gaziantep’in rekabet edebilecek ülkeler ve iller arasında 17. Sırada yer aldığını söyleyen İnce Gaziantep’te sürekli üreten, Ar-Ge’ye önem veren, yeni ufuklara açılan ve dinamik bir bir sektörün temsilcileri olduklarını belirti.

Bu yıl 85 firma ilk defa Afrika pazarında satış yaptı
Afrika pazarında da olan Gaziantep ayakkabı sektöründe bu yıl 85 firma ilk kez Afrika pazarına satış yaptı.
Eğitime verdikleri öneme ve bu konuda Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanının da adeta önderlik ettiklerini söyleyen İnce:’’ Paydaşlarımızla birlikte eğitimin önemli olduğunu, bununla ilgili yapılması gereken adımları attık. Şu an Gaziantep’te bir meslek lisemiz, 2 meslek eğitim merkezimiz bir tane de 2 yıllık mesleki, meslek yüksekokulumuz faaliyetini sürdürmekte. Doluluk olarak şu an %100 seviyelerindeyiz bu arada ama kontenjan sayılarının daha artması içinde girişimlerimiz ve mesleği özendirici çalışmalarımız devam etmektedir. Okulumuzdaki bölümümüz üniversitede tasarım ve üretim bölümü, mesleki eğitim merkezlerimizde de sektörün ihtiyacı olan ara elemanların yetişmesi geleceğin markalarının ve ustalarının yetişmesi için devletimizin uygulamış olduğu programla bir gün çocuk gencimiz okulda eğitimini görmekte 4 günde işletme de mesleği öğrenmektedir.’’ dedi.

‘’Gaziantep kendi kendine yeten bir il’’
Gaziantep’in kendine yeten bir olduğunu, bu yüzden çok şanslı olduklarını söyleyen İnce; Gaziantep’te yapılan üretimlerin lojistik anlamında dünyanın her yerine gönderme imkanına sahip olduğunu, pandemi sürecinde Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak işlerin durma noktasına geldiğini, bu sebeple yurt dışındaki ayakkabı alıcılarıyla üreticilerini buluşturduklarını ve hedeflerine ulaştıklarını belirtti. Bu süreçte firmalarını e-ticarete yönlendiren İnce ve çalışma arkadaşları aynı zamanda tanıtım klipleri de çekerek Gaziantep’i ve sektörü de tanıttı.

Ayakkabı ve terlik sektörü altın çağını yaşıyor
Pandemi sürecinde en büyük şanslarının Çin’in önlemler nedeniyle dış ülkelere kapalı olması olduğunu belirten İnce, Rusya ve Ukrayna savaşından dolayı Avrupalı tedarikçilerin Rusya’daki imalatçılarla olan siparişlerini iptal etmesiyle birlikte Türkiye pazarına dönmesini şu sözlerle değerlendirdi: ’’Şu an kapora vererek mal yaptırabileceğiniz bu 1600 tane işletme içerisinde hemen hemen hepsi önümüzdeki sezonu dolu bir şekilde geçirmekte bulamıyorsunuz. Yine Rusya’daki firmalar, Avrupa’daki firmalar Çin’deki ve Rusya’daki yaşanan sıkıntıda dolayı Türkiye’de ve Gaziantep’te Kobi avına çıktılar, tabiri caizse ayakkabı sektörü, terlik sektörü altın çağını yaşamakta. Bizde şu an işletmelerimizi esnaflıktan çıkarıp Kobi kimliğine büründürüp kurumsallaştırma noktasında paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.’’ dedi.

Yılbaşında 880 bin m2 alanın temeli atılacak
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, Valisi, Sanayi Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Hazine Bakanlığının desteğiyle Türkiye’de bir ilk olarak Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin 880 bin m2’lik alanının yılbaşında temeli atılacak. Yapılan temaslarla birlikte 2 yıl içerisinde projenin bitirilmesinin planlandığını belirten İnce, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Urfa yolu üzerine yapmış olduğu semt sanayi sitesi bölgesine de yeni bir ayakkabı sitesinin temelinin atılacağını da belirtti.

‘’Ensar kardeşliğini yerine getirdik’’
Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan meslektaşlarına Gaziantep olarak misafirperverliklerini gösterdiklerini ve Ensar kardeşliğini yerine getirdiklerini söyleyen İnce: ‘’Evimizi, ekmeğimizi, aşımızı paylaştık. Savaşın bir an önce bitip bu insanların tekrar Suriye topraklarına güvenli bir şekilde döneceklerini temin ederken, düşünürken, beklerken savaşın uzaması bu insanları burada çalışmaya mecbur kıldı. Bu insanlar çeşitli meslek dallarında çalışmaya başladılar. Bizim sektörde de yaklaşık 10 yıldır birlikte ortak bir şekilde çalışmalarımız devam etmekte. Bu çalışmaların sonucun da bu arkadaşlarımız daha sonra bu son özellikle 2-3 yılda kendi iş yerlerini açmaya başladılar şu an hem ülke ekonomisine hem istihdama katkı sağlamaktadır.’’ Dedi.
İnce; 10.000 Suriyelinin topraklarına güvenle ve istihdam içerisinde dönmesi için devletimizin Karkamış Sınır Kapısına yakın olan Çoban Bey bölgesine sanayi sitesi yapımına başladığını, ilk ve ikinci etabın satıldığını, 3. Etabın da yoğun bir ilgi gördüğü için satıldığını söyledi. Ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilerin güvenli bir şekilde gidip orada da üretimlerini devam ettirip yaşamlarını sürdüreceklerini düşündüklerini belirtti.

Ayakkabı sektörü 2021 yılında ekonomiye 1 milyar 80 milyon dolar girdi sağladı
Ayakkabı sektöründe kg/temel fiyatını arttırarak ülkemize daha çok katma değer sağlamak için çaba gösterdiklerine değinen İnce, Ayakkabı ihracatının cari fazla veren sektörlerden olduğunu, son 20 yılda hedef konulan 1 milyar doları 2021 yılında geçtiklerini ve 1 milyar 8 milyon dolarla ekonomiye katkı sağlandığını söyledi. 

‘’Ayakkabı Mühendisliği bölümü açılması için gerekli çalışmalarımız başlamış durumda’’
Sektörde çok iyi yetişmiş ve eğitim almış kişilere ihtiyaç olduğunu söyleyen İnce: ‘’Marmara Üniversitesi’nde önümüzdeki yıl Ayakkabı Mühendisliği bölümü açılması için gerekli çalışmalarımız başlamış durumda. Burada yetiştirilecek gençlerimizi bu sektörde istihdam sağlayıp geleceğin markalarını, geleceğin üreticilerini, geleceğin ihracatçılarını geleceğin esnaflarını, geleceğin bireylerini bu sektörde görmek istiyoruz. Daha çok kadının bu sektörde istihdam sağlanmasını, kendi markasını yaratmasını, kendi işletmesini açmasını temenni ediyoruz.’’ dedi.
Bununla ilgili kadınlara ekstra teşvik ve destekle çalışmalarını sağlamaya çalıştıklarını belirten İnce, devletin sağladığı 300 bin hibe desteğinin bu sektöre girecek daha fazla insan olacağını gösterdiğini ancak amaçlarının kayıt dışı ve merdiven altı çalışmayı önleyerek haksız rekabetin önüne geçmek ve güzel işler yapmak olduğunu söyledi.

‘’Tüm branşlarda her zaman elemana ihtiyacımız var yeter ki bu işi severek yapsınlar’’
Sektörde kalifiye eleman sıkıntısı çektiklerini ancak devletin Meslek Eğitim Merkezleri açmasıyla birlikte şu an için Gaziantep’te 75 tane Mesleki Eğitim Merkezi bulunduğunu ve 33 bin öğrenci olduğunu belirten İnce: ‘’Bu sayının artması en azından kalifiye eleman sorununu, işsizliği, genç işsizliği, eğitimli işsizliği önlemiş olacak. Sektörümüz her konuda istihdama açık bir sektör, tüm branşlarda her zaman elemana ihtiyacımız var yeter ki bu işi severek yapsınlar, bizim üyelerimize ve gençlerimize en büyük tavsiyemiz ilgi bilgi sevgi. Sevgi ile yapılan tüm işlerde başarılı olma şansınız çok yüksek, bu aileniz içinde geçerli, bu işiniz içinde geçerli.’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan esnaf için kredi paketi açıkladı
İhracatın iyi gittiğini ancak kurlarda yaşanan artış nedeniyle malzemeye, tabana, deriye ham maddeye %100’den %300’e kadar zam geldiğini ve esnafın sermayesinin yetersizliğinin ortaya çıkmış olduğunu belirten İnce: ‘’Paraya ulaşma konusunda beklentilerimiz yüksekti. Sayın Cumhurbaşkanımız geçen hafta esnafa yönelik bir paket açıkladı, işyeri edinme kredisine 1,5 milyon, araç edinme kredine 1,5 milyon, yeni iş kuracak genç kardeşlerimize 300bin, takipte borcu olana 100 bin yine esnaf kefalet kreşi ile vermiş olduğu Halkbank kredisini de 500 bine çıkardı. Takipteki borçlarda faiz oranı %4, genç girişimciye 0 artı hibesi var. Onun dışında yine esnaf kefaletten işini büyütmek için %7,5 gibi çok düşük faizli bir oran uygulayarak insanlarımızın daha iyi şekilde üretimlerinde daha güçlü bir şekilde sağlamlarına çalışacaklar inşallah başarılı olacağız.’’ dedi.
 

Bakmadan Geçme