Nebati'den ithal ekonomi komiserlerine tepki

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, CHP'nin 'Ekonomi Vizyon Belgesi'ni eleştirdi. Nebati, 'İthal ekonomi komiserlerine bel bağlayanlar, makyajlı sunumların perde arkasında yüksek faiz politikaları vaat ediyor' ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu “Türkiye’yi dünyanın merkezi yapacağım” dediği vizyon belgesini açıkladı. Toplantıya Kılıçdaroğlu'nun "Yeni endüstriyel dönüşüm başkanım" diyerek tanıttığı Jeremy Rifkin'in online bağlantısı ve salonda yaşanan çeviri aksaklığı damga vurdu. Bugün ise Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CHP liderini sert eleştirdi.

BAKAN NEBATİ: BİZLER İTHAL EKONOMİ KOMİSERLERİNE BEL BAĞLAMAYIZ

Bakan Nebati'nin Twitter üzerinden yaptığı paylaşım şu şekilde:

"Sayın @kilicdarogluk, Bizler, ilim neredeyse alırız ancak ithal ekonomi komiserlerine asla bel bağlamayız.

İthal ekonomi komiserlerine bel bağlayanlar, makyajlı sunumların perde arkasında yüksek faiz politikaları vaat ediyor.

Milletimizin, defalarca yaşadığı bu senaryoya artık karnı tok. Son 20 yılda mega altyapı yatırımlarını büyük oranda tamamlayan ülkemiz, yüksek faizle sıcak para peşinde koşarak değil, üreterek, istihdam oluşturarak ve ihracat yaparak zenginleşecektir.

Daha fazla yatırım, daha fazla istihdam ve daha fazla üretime yönelen tüm epistemolojik kopuşlar bizimdir. Öte yandan, sizin de mevcut epistemolojinizden bir kopuş yaşayarak milli menfaatlerimizle bir an evvel barışmanız gerektiği gün gibi ortadadır.

Sizler, vizyon adı altında anlattığınız ithal masallarla insanları uyuklatırken, Türkiye Yüzyılı’na doğru, inançla ve kararlı adımlarla ilerleyen ülkemizde bakın neler oluyor:

✅ 12 çeyrekten bu yana makine ve teçhizat yatırımlarındaki kesintisiz artış sürüyor.✅ İstihdam 31 milyon kişiyle tarihi yüksek seviyesine ulaştı.✅ Sanayinin mili gelir içerisindeki payı artıyor.✅ İhracat ülke tarihimizde ilk kez 250 milyar doların üzerine çıktı."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 'İkinci Yüzyıla Çağrı' toplantısında partililerle bir araya geldi. Organizasyonda CHP'nin ikinci yüzyıl vizyonu vizyonu tanıtıldı. Toplantıya, CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, milletvekilleri, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, parti temsilcileri, il ve ilçe başkanları gibi çok sayıda davetli katıldı.

BUGÜN ÜLKENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRME GÜNÜDÜR

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugün Türkiye için uyanmanın ve ayağa kalkmanın, büyümenin vizyonunu ortaya koymak için davet ettik. Halkımızdan ne için oy isteyeceğimizi öğreneceksiniz. Sadece bir adaya, başka bir tek adama, bir zümrenin çıkarına asla oy istemeyeceksiniz. Oyu halkımızdan, herkes için daha iyi yaşama, yeni bir düzene, yeni bir Türkiye hayaline, siyaset üstü anlayışa oy isteyeceksiniz. Bu yeni sistemi bugün açıklıyorum. Bugün dinleyeceğiniz sadece bir krizden çıkma programı olmayacak. Orası çok daha kolay olacak. Krizden alnımızın akıyla hep beraber çıkacağız. Asıl zor olan ülkenin yeniden yapısal krize girmesini kalıcı olarak engellemek. Bu ülke durmaksızın krizlere girdi, çıktı. Şimdi de derin bir krizin içerisindeyiz. Aynı girdaba düşen halkımız ekonomik ve sosyal olarak dayanılmaz acılar çekti. Bugün ülkenin kaderini değiştirme günüdür" dedi.

KAPANIŞ KONUŞMASINDA 6'LI MASA VURGUSU

Kılıçdaroğlu toplantının kapanış konuşmasında ise "Altılı masayı oluşturan partilerimizin çok iyi kadroları var. Bu değerli insanlarla çalışıyoruz. Bu büyük birlikteliğin başarılı olması için kaynağa ihtiyaç var. Bay Kemal bu sorunu da çözdü. İktidarımızın ilk 6 ayında milletimizin ferahlaması için hızlı çözümlerimiz hazır. İlk adım halkımıza nefes aldırmak. Uluslararası temaslarda 5 trilyon dolarlık yatırım banklarıyla verimli toplantılar yaptım. İktidarımızın ilk 3 yılında 100 milyar dolar yatırım gelecek. Ben bu parayı getireceğim. Dünyanın her yerinde bağımsız, çok büyük varlık fonları var. İlk 3 yılda onlardan da 75 milyar dolar yatırım alacağız. Temiz ve sürdürülebilir fonlardan 150 milyar dolar yatırım getireceğiz. Türkiye, büyük kaynaklara ve potansiyellere sahip." ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYADAN ELEŞTİRİLER

Kılıçdaroğlu'nun "yeni endüstriyel dönüşüm başkanım" diyerek tanıttığı Jeremy Rifkin toplantıya ABD'den online olarak katıldı. Rifkin'in ingilizce yaptığı konuşma katılımcıların az bir kısmına dağıtılan kulaklıklardan simultane çeviri ile dinlenebildi. Toplantı devam ederken Rifkin'in Türkiye'ye gelmemiş olmaması ve konuşmasının salonun büyük bir kısmı tarafından anlaşılmamasına sosyal medya üzerinden eleştiriler geldi.

Gelen tepkilerden bazıları şunlar:

Mehmet Ali Çelebi(AK Parti Milletvekili): Amerikalı Danışman zahmet edip Türkiye’ye bile gelmemiş, vizyon belgesi açıklıyor!! “Hangi istiklâl vardır ki yabancıların nasihatleriyle, yabancıların planlarıyla yükselebilsin. Tarih böyle bir olay kaydetmemiştir." MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Şamil Tayyar (AK parti MKYK üyesi): Özür dilerim. Bir AK Partili olmayı geçtim, bir vatandaş olarak soruyorum. Allah aşkına bu CHP yönetiminde aklı başında hiç kimse yok mu? Tam bir komedi. Ülkem adına üzüldüm.

Yılmaz Tunç( AK Parti milletvekili): Sn. Kılıçdaroğlu'nun milletimize vaadettiği Türkiye'den kareler... Ülkesinin değerlerinden uzak, milletimize yabancı bir şahsın vizyon olarak sunulması siyaseten tükenilmişliğin, acziyetin göstergesidir. Kendi milletini yetersiz gören,umudunu yabancılarda arayan zihniyetten ülkemize ve milletimize hayır gelmez. Muhalefet umudunu yabancılarda arayadursun, biz, Cumhurbaşkanımız @RTErdogan'ın liderliğinde #TürkiyeYüzyılı için milletimizle birlikte Durmak yok, yola devam! diyoruz.

Alpay Özalan (AK Parti milletvekili): Toplantıya gelmeye bile tenezzül etmeyen Amerikalı Jeremy Rifkin'in Başdanışman yapılması, CHP ve ortaklarının vizyonunu gösteriyor. Böyle eziklik, böyle teslimiyetçilik, böyle çapsızlık Türkiye tarihinde görülmemiştir. CHP ve ortakları, bugün mandacılığı vizyon diye millete yutturmaya çalıştı. Bunlar, bu ülke için en büyük felakettir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar: Uzaktan eğitim veren online danışmanlarla sunulan vizyon belgesi belgeselden öteye geçemez. Siyasi partilerin kadrolarına futbolda olduğu gibi yabancı sınırlaması getirilmeli.

Zafer Şahin (Milliyet gazetesi yazarı): Sonunda bu da oldu… Emperyalizme karşı savaşan Atatürk’ün kurduğu parti, vizyon belgesini Amerikalı danışmana video bağlantı ile açıklatıyor! Müstemleke Valisi sanki..Adam zahmet edip Türkiye’ye bile gelmiyor!! Siyasal iletişim faciası nedir diye soran olursa bu videoyu gösterin.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal: Bugün Kılıçdaroğlu ekonomi programlarını açıklayacaklarını söyledi. Yerli ve milli olması gereken Kılıçdaroğlu’nun bir bakıyorsunuz danışmanları Amerika’dan, Almanya’dan. Zahmet edip Türkiye’ye bile gelmiyorlar. Video konferansla bağlanıyorlar. Biz kendi insanımıza güveniyoruz.

Milliyet Gazetesi yazarı Zafer Şahin CNN TÜRK ekranında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Prensip olarak iyi bir amaçla yapılan şeyleri ağır eleştirmemek gerektiğine inanırım. Sayın Kılıçdaroğlu bir vizyon belgesi açıklıyor. İddialı mıydı? İddialıydı ama bu açıklama dün akşam Meral Akşener'in yaptığı açıklamalarla biraz gölge düşen bir açıklama oldu. Daha doğrusu açıklanan vizyon belgesinden çok Meral Akşener'in yaptığı açıklamalar hem de bugün ABD'li danışmanın ilan edilip, adamın kalkıp bu toplantıya dahi gelmemiş olması benim bugün görüştüğüm pek çok CHP'liyi hayal kırıklığına uğratmış. Video konferans yöntemiyle CHP'ye hitap ediyor. Madem bu adam bizim partimizin danışmanı bize niye müstemleke valisi gibi hitap ediyor diyorlar. Bunun dışında orada Rifkin konuşurken sadece protokole kulaklık dağıtılmış. Salonun büyük bölümü adamın ne dediğini duymuyor. Yine bakıyorsunuz orada Canan Kaftancıoğlu - İmamoğlu gerginliği. El sıkıştılar sıkışmadılar... Bütün bunlar vizyon toplantısının önüne geçmiş gibi görünüyor. Açıklanan yeni bir şey yok.

MUHALEFETİN CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMAK İSTİYOR

Kemal Bey ciddi bir mücadele veriyor, muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor. Bence saygıdeğer de bir mücadele veriyor. Masadaki ortakları Kemal Bey'in aday olmasını istemiyor. Herkese karşı bir adaylık mücadelesi veriyor.

Bakmadan Geçme