'Otomotiv Sektörüne Şok ! ' Yedek Parçalara Zam Yolda '

Hammadde ve navlun maliyetindeki artışlarından kaynaklı otomotiv yedek parçalarına önümüzdeki 3 ayda P'ye varan zam yapılacağını açıklayan OSS Başkanı Ziya Özalp, 'Lastiğinden aküsüne, camından işçiliğine tüm yedek parçalarda bu yansımayı göreceğiz' dedi.

Otomobil fiyatlarında kura bağlı fiyat artışları sürerken, bir zam rallisinin de yedek parça tarafında yaşanması bekleniyor. DÜNYA'ya özel açıklamalarda bulunan Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Başkanı Ziya Özalp, hammadde ve navlundaki fiyat artışlarından dolayı otomotiv yedek parçalarına önümüzdeki üç ay içerisinde kademeli olarak yüzde 50 zam yapılacağını açıkladı.

İlk zamlar geçen hafta yapıldı, yedek parça fiyatları yüzde 15 arttı. Özalp, "Toplam enflasyona etki edecek bir ‘otomotiv enflasyonu’ kapıda" yorumunu yaptı.

Otomotiv yedek parça sektörü, Türkiye’de 5 milyar dolarlarlık bir pazar büyüklüğüne sahip. Sadece OSS üyeleri bu pastatanın yüzde 50’lik kısmını temmsil ediyor. OSS Başkanı Ziya a Özalp, yedek parça sektörünün uzun süredir maliyet artışlarına katlanmaya çalıştığını ve zamları minimumda tuttuğunu vurgulayarak, “Ancak hem hammadde hem de navlun maliyetleri tolere edilemez boyuta geldi. Önümüzdeki üç ay zamlar kaçınılmaz olacak” dedi.

Yedek parçaların ağırlıklı olarak Asya pazarlarından geldiğini hatırlatan Özalp, son bir buçuk yılda konteyner navlunundaki artışın 4 kata ulaşarak 13 bin dolarlara kadar çıktığını söyledi. Bazı parçalarda navlunun ürün fiyatına yaklaştığını, bu nedenle ithalatı durduran firmalar olduğunu aktaran Özalp, “Örneğin bir firma filtre getirecek diyelim.

Bir konteynerin navlun maliyeti zaten 12-13 bin dolarken, o ekipmanın içerisinde getirdiğiniz filtrenin değeri ise 10-15 bin dolar. Bazı firmalar, Uzakdoğu’daki üreticilere ‘ben sana ürünün ödemesini yapayım ama nakliyeyi sonra navlun düşüşe geçtiğinde yapayım’ diyor. Sadece navlun değil, çelik ve plastik gibi hammaddelerdeki yüzde 100'ü aşan fiyat artışları da katlanılamaz boyuta geldi" dedi.

 

Bakmadan Geçme