Otomotiv üretimi 9 ayda 1 milyonu aştı

Türkiye'nin otomotiv sektörü, yılık ilk dokuz ayda büyük bir ivme yakalayarak dikkat çeken büyüme kaydetti.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından açıklanan verilere göre, yılın 9 aylık döneminde Türkiye’deki toplam otomotiv üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1 milyon 74 bin 155 seviyesine ulaştı. Özellikle otomobil üretimi büyük bir artış göstererek 700 bine yaklaştı ve yüzde 21’lik bir büyüme kaydetti.

Dünya’nın konuyla ilgili derlediği habere göre toplam üretim, traktör üretimi dahil edildiğinde 1 milyon 117 bin 620’yi aştı. Ancak ticari araç üretiminde yüzde 1’lik bir düşüş yaşanırken, hafif ticari araç grubunda yüzde 4’lük bir gerileme görüldü. Ağır ticari araç grubunda ise üretim yüzde 26 arttı.

İHRACATTA BÜYÜME DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin otomotiv sektörü aynı dönemde ihracatta da dikkat çekici bir performans sergiledi. İhracat adet bazında yüzde 7 artarak 733 bin 956’ya çıktı. Otomobil ihracatı yüzde 20 artış gösterirken, ticari araç ihracatında yüzde 11’lik bir düşüş yaşandı. Traktör ihracatı ise yüzde 9 artarak 14 bin 462’ye ulaştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı sektörel ihracat sıralamasında lider konumunu koruyarak yüzde 16 büyüdü.

ARTAN SATIŞLAR VE YERLİ ÜRÜN PAYI

Yılın ilk 9 ayında toplam satışlar yüzde 63 artarak 894 bin 663’e ulaştı. Otomobil pazarı da büyük bir büyüme göstererek yüzde 67 arttı ve 666 bin 890 adedi buldu.

Ticari araç pazarında da dikkat çekici büyümeler yaşandı. Toplam ticari araç pazarı yüzde 51, ağır ticari araç pazarı yüzde 28, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 57 büyüme kaydetti.

Özellikle yerli ürünlerin pazardaki payı arttı. Otomobil satışlarında yerli araç payı yüzde 31’e yükselirken, hafif ticari araç pazarında yerli ürünler yüzde 48’lik bir paya ulaştı.

Bakmadan Geçme