Shinzo Abe'ye suikast

Silahlı saldırıya uğrayan eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe, hayatını kaybetti. Kimliği Tetsuya Yamagami olarak açıklanan saldırgan ise gözaltına alındı. Abe'nin doktoru, Shinzo'nun vurulma sonucunda oluşan yarasının kalbine erişecek kadar derin olduğunu ve hastaneye vardığında hali hazırda hiçbir yaşam belirtisinin olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abe'nin ölümüyle ilgili taziye mesajı yayınladı.

Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Abe, Nara kentinde katıldığı bir mitingde konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğradı.

Eski başbakan, art arda duyulan iki el silah sesinin ardından yere yığıldı. Göğsünden vurulan Abe, bilinci kapalı şekilde hastaneye kaldırıldı. Abe, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

ABE'NİN DOKTORUNDAN AÇIKLAMA

Reuters'ın aktardığına göre Abe'nin doktoru, eski başbakanın hiçbir yaşamsal belirti göstermediğini açıkladı. Doktor, aynı zamanda Abe'nin göğsündeki kurşun yarasının kalbine erişecek kadar derin olduğunu ve hayatını kurtarmak için kan nakli yapıldığını aktardı.

Saldırgan, Abe'nin seçim çalışmaları sırasında bulunduğu noktada, konuşmanın başlamasını beklerken görüntülendi.Saldırgan, Abe'nin seçim çalışmaları sırasında bulunduğu noktada, konuşmanın başlamasını beklerken görüntülendi.

SALDIRGAN GÖZALTINDA

Olay yerine gelen güvenlik ekipleri, 41 yaşında olduğu tahmin edilen saldırganı kısa sürede yakaladı. Saldırganın adı Tetsuya Yamagami olarak açıklandı ve olay yerinde el yapımı iki namlulu silah ele geçirildi.
Japon haber ajanslarına göre, saldırgan ilk ifadesinde saldırının Abe'nin siyasi görüşleriyle ilgisi olmadığını söyledi. Ancak olayın nedeni henüz netlik kazanmadı.

"AFFEDİLEMEZ BİR EYLEM"

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkenin eski başbakanı Shinzo Abe'nin vurulmasının affedilemez bir eylem olduğunu belirterek en güçlü şekilde kınadı.

Japonya'nın eski başbakanı Abe, katıldığı bir mitingde konuşma yaptığı sırada, silahlı saldırıya uğradı.Japonya'nın eski başbakanı Abe, katıldığı bir mitingde konuşma yaptığı sırada, silahlı saldırıya uğradı.
İKİ KEZ BAŞBAKANLIK YAPTI

Abe, ilk olarak 2006'da ve ardından 2012'den 2020'ye kadar Japonya'ya uzun süre başbakanlık yaptı. O zamanlar 52 yaşında olan Abe, 20 Eylül 2006'da Liberal Demokrat Parti (LDP) başkanlığına seçildi. Altı gün içinde dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip Japonya'nın 90. başbakanı oldu.

HASTALIK SONRASI GERİ DÖNDÜ

67 yaşındaki Şinzo Abe, pazar günü düzenlenecek seçimler öncesi Liberal Demokrat Parti adayının kampanyasına destek veriyordu.

Başbakanlık koltuğuna ilk olarak 2006'da oturan Abe, Japonya'nın 2. Dünya Savaşı sonrasında göreve gelen en genç Başbakanı ünvanını aldı.

2007'de sağlık sorunlarını ileri sürerek istifa etti.2012'de yeniden Başbakan seçilen Abe, 2020'ye kadar görevi yürüttü.Bu da onu ülkenin en uzun süre iktidarda kalan başbakanı yaptı.

Öte yandan Japonya, dünyada bireysel silahlanmanın en düşük olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede silahlı şiddet olayları nadir yaşanıyor. Halk silah ruhsatı alabilmek birçok teste tabi tutuluyor ancak o zaman bile sadece pompalı tüfeklere izin veriliyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Saldırıya Türkiye'den de kınama geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Japonya Eski Başbakanı, değerli dostum Şinzo Abe’nin silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duydum. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Dostum Abe’nin ailesine, sevenlerine, tüm Japonya halkına ve hükûmetine başsağlığı dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, silahlı saldırıda hayatını kaybeden eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo için taziye mesajı yayımladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Japonya eski Başbakanı Abe Şinzo'nun, bugün uğradığı menfur silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybettiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Abe Şinzo'nun ailesi ile dost Japon halkı ve hükümetine içten taziyelerimizi iletiyoruz" ifadeleri yer aldı.

Bakmadan Geçme