Siirt Esnaf Başkanı Koyuncu: Üstesinden Geldik, Yine Geleceğiz

Siirt Esnaf Odaları Birliği Başkanı Cemal Koyuncu, Devlettin Siirt'te istihdam oluşturacak yatırımlar yapmasını istedi. www.esnafhabertv.com'un sorularını cevaplayan Koyuncu -'Esnafın bizden istediği çok şey var. İş yapmaları açısından, iş açmaları açısından sıkıntılar var. İş açıyor 2-3 ay geçmeden kapatıyor esnafımız, bu bizim için bir yara, bu yıl pandemi dönemi zor geçti bir de bu zamlar esnafımızın belini büktü. Ama inanıyorum ki ben, bizim devletimiz kadimdir, büyüktür, bunların hakkından çıkacaktır. Bu devlet çok şeyler gördü, krizler falan ama hepsinden çıktı bu da inşallah geçecek. Belki biraz bizim kemerimizi sıkmamız lazım bu da gelip geçecektir. İnanıyoruz, güveniyoruz devletimize ve bekliyoruz inşallah ufukta bir şeyler çıkacak' diye konuştu. Cemal Koyuncu sorularımıza şu şekilde cevap verdi:

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Siirt Esnaf Başkanı Koyuncu:  Üstesinden Geldik, Yine Geleceğiz

Ahiliği yaşatıyoruz
-Şimdi öncelikle Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneğine teşekkür ediyorum bu hakkı bize tanıdıkları için. Biz gerçekten esnaf olarak ahiliğe çok önem veriyoruz her zaman, ahi dediğimiz bizim pirimiz, ilk esnaf kurucumuz, biz her zaman Kırşehir’de yapılan etkinliklerine katılıyoruz yılda bir sefer. Çok güzel şeyler demiz esnaf hakkında, mesela demiş ki, eline, beline, diline sahip çık diye sözleri var çok güzel, bir de elini, kapını, sofranı açık tut demiş. Hakikaten bu esnaf için çok geçerlidir. Bir de şöyle anıları var, onun zamanında birisi sabahleyin ekmek peynir almaya gitmiş bakkala, alışverişini yapmış gelmiş, ikinciye yine o bakkala gitmişler, bakkal demiş ben siftah ettim sen diğer bakkaldan al demiş. Biz esnaflar için gurur verici şeylerdir bunlar.

Bölgedeki Esnaf Odalarının Gelirleri Kısıtlı

Bizim esnaf olarak 13 tane meslek odamız var. 8’i merkez 5’i de ilçelerde bulunuyor. Merkezimizde, Şoförler Odası, Bakkallar Odası, Kaynakçılar Odası, Ayakkabıcılar Odası, Fırıncılar Odası, 5 ilçemizde odamız var, 2 tanesi Kurtalan’da, 2 tane Baykan’da, 1 tane de Pervari’de var. Biz temsilci olarak her zaman bunların hizmetindeyiz. Fakat inanın ben her zaman şunu söylüyorum, esnaflarımız için gülün bülbüle, bülbülün de güle âşık olduğu gibi onlara hizmet vermeye aşığız. Ama tabii ki imkanlarımız dahilinde, imkanlarımız biraz kısıtlı, nasıl kısıtlı diyeceksiniz, bizim Güneydoğu’daki birliklerimizin gelirleri kısıtlıdır. Gelirleri yok, bütçeleri yok. Mesela benim burada hizmet aracım yok, mesela esnaflarımız bazen iş kazalarında eli ayağı kırılıyor, düşüyor, götürüp getirecek bir aracım yok. Taziyelere falan gidip gelemiyoruz pek fazla, hani istiyoruz ki gönül isterdi ki her zaman esnafımızın yanında olalım çünkü biz burada esnafımız için varız. Esnaf bizi temsilen göndermiş, esnaf olmasa biz yokuz.  Onlar bizi seçip gönderiyorlar, biz de onlar için çalışmak istiyoruz ama bu tür ekonomik sıkıntılarımızdan dolayı istediğimiz hizmeti veremiyoruz. 


Biraz Kemer Sıkmamız Lazım
-Esnafın bizden istediği çok şey var. İş yapmaları açısından, iş açmaları açısından sıkıntılar var. İş açıyor 2-3 ay geçmeden kapatıyor esnafımız, bu bizim için bir yara, bu yıl pandemi dönemi zor geçti bir de bu zamlar esnafımızın belini büktü. Ama inanıyorum ki ben, bizim devletimiz kadimdir, büyüktür, bunların hakkından çıkacaktır. Bu devlet çok şeyler gördü, krizler falan ama hepsinden çıktı bu da inşallah geçecek. Belki biraz bizim kemerimizi sıkmamız lazım bu da gelip geçecektir. İnanıyoruz, güveniyoruz devletimize ve bekliyoruz inşallah ufukta bir şeyler çıkacak.

Siirt'e Yeni İş Sahaları İstiyoruz
-Diyeceklerim, büyüklerimize sesleniyoruz buradan, lütfen bu Siirt için bir iş sahası açsınlar yani fabrikalar olmalı Siirt’te. Biz devletimizden herhangi bir kadro veya fabrika istemiyoruz kendimiz için, esnafımız için, burada gelip iş yapanların hizmetkarı olacağız, çantalarını taşıyacağız, onların hizmetinde bulunacağız.  Yeter ki Siirt’te iş sahası olsun. Burada Nüfusumuzun %80’i işsiz güçsüz, bir iş sahası açmaları için sesleniyoruz gerek iş adamlarımıza gerek devlet büyüklerimize yani yardım bekliyoruz onlardan. Siirt Güneydoğu’nun bir incisidir.

Ben bunu hep söylüyorum, nasıl incisidir, Siirt’in doğusunda Tillo var, Tillo evliyalar diyarı herkes bunu biliyor. Batısında ise Karani hazretleri var, o da büyük bir zatımız. Güneyinde Mezopotamya’ya kadar uzanan Botan Nehri ve meşhur vadiler, kuzeyinde Maden dağımız var, Siirt güzel bir yerdir ama bakımsız kalmış. Siirt’e kimse dönüp yardım etmemiş. Siirt halkı çok şey bekliyor, ilgililerden, büyüklerimizden iş sahası, yani bizim gayemiz şudur, çırak diyoruz, çırak olmazsa usta olamaz değil mi, ustada iş olacak ki çırak olsun. O yüzden ne çırağımız ne ustamız olmuyor. Onun için istihdam yaratılmasını istiyoruz Siirt’te ama çok üzülerek söylüyorum ama yapmak istediğimizi yapamıyoruz. Kısıtlı durumlardan dolayı yapamıyoruz bu Siirt ‘in gerçeğidir. İnşallah devletimiz yavaş yavaş sahip çıkacak bu istediklerimizi yapacaktır. Biz iş, aş istiyoruz başka bir şey istemiyoruz. Yalnız biz değil, Siirt, Bitlis, Mardin, Şırnak onlar için de aynı. Bizim bütçemiz olsa inanın her yardımı yapacağız. Dedim ya bülbül güle, gülün bülbüle aşık olduğu gibi esnafımıza hizmet yapmaya aşığız. 

Anadolu’nun Ahisiyiz, Üreten Türkiye’nin Hizmetindeyiz

Bunu her zaman söylüyoruz ve her zaman bizim kapılarımız açıktır. Her esnafa, her gelene her gidene, Siirt misafirperver bir ildir fakat Siirt biraz hizmetten yoksundur. Hizmet istiyoruz başka bir şey istemiyoruz biz. Halka hizmet, hakka hizmettir, bu gerçek.  Bizde o hizmeti yapmak istiyoruz ama elimizden bu kadar geliyor. Daha fazla gelse de keşke daha fazla şeyler yapabilseydik.
 

Bakmadan Geçme