TBKGF Başkanı Bayram Karakaş:''Gratis gibi markalar haksız rekabete sebep oluyor''

Ahi Enstitüsü'nün düzenlediği 'Türkiye'nin Birlik ve Bütünlüğünün Korunmasında Esnaf ve Sanatkarların Toplumsal Katkısı' adlı çevrimiçi toplantıda konuşan Türkiye Berberler Kuaförler ve Güzellik Salonları İşletmecileri Federasyon Başkanı Bayram Karakaş esnafın sıkıntılarını ve piyasadaki fahiş fiyatlar hakkında konuştu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
TBKGF Başkanı Bayram Karakaş:''Gratis gibi markalar haksız rekabete sebep oluyor''

Berber, kuaför ve güzellik salonu işletmecilerinin yaşadığı sıkıntılara, yaşanılan krizlere değinen Karakaş, ülkemizin yaşadığı ekonomik krizler, 15 Temmuz destanı ve covid-19 salgını gibi olayların ekonomik olarak esnaf ve sanatkara ciddi sıkıntılar yaşattığını, pandemiyi atlatacakken dünyanın krize girmesiyle ürünlerin fiyatının çok arttığını ve bu makasın gün geçtikçe açıldığını söyledi.

‘’Kazandıkları para ceplerine girmeden yüzde 43’ü otomatikman bu sisteme ayrılıyor’’

Artan maliyetlerin berber, kuaför ve güzellik salonu işletmecilerini darboğaz ettiğini söyleyen Karakaş: ‘’Özellikle malzeme tedarikiyle ilgili kullandığımız ekipman cihazlarında %22 özel tüketim vergisi var. Bunun yanında kuaför ve güzellik salonlarında nakitten ziyade katma değer oranıyla birlikte kredi kartıyla ödeme yapılıyor. Bizim katma değer oranımız hizmet sektörü olduğumuz için %18, şimdi %22 kullandığımız özel tüketim vergisi kullandığımız ekipmanlarla ilgili maliyet girdileri yüksek. Hizmet veren kuaför ve güzellik salonlarında kartla alışveriş döndüğü için emeğin de karşılığı yüzde 18, buna banka da yüzde 3 komisyon koyuyor etti %21, %22’de özel tüketim etti toplamda %43. Ticaret yapan kuaför, güzellik salonu, berberlerde basit usul olan bir kısmı hariç birçok kısmı, bunun haricinde deftere ve yazar kasaya tabi olan mükelleflerimiz de buna maruzlar. Kazandıkları para ceplerine girmeden yüzde 43’ü otomatikman bu sisteme ayrılıyor.’’ dedi.

‘’Güneş çarığı, çarık ayağı, ayak da başı sıkar oldu’’

Doğalgaz, elektrik ve su faturalarının yanı sıra fahiş fiyat artışının da esnafa ciddi bir yük bindirdiğini, önceden 2 bin, 3 bin, 5 bin olan dükkan kiralarının 10 bin, 15 bin, 20 bin lira gibi rakamlara çıktığını ve bu durumun esnaf üzerindeki etkisini Anadolu’dan bir tabirle aktararak: ‘’ Güneş çarığı, çarık ayağı, ayak da başı sıkar oldu.’’ dedi.

‘’Ekonomi terörüne çanak tutan 3 harflilerin birinin CEO’su bir siyasi partinin liderine çatarak bunun üzerinden prim yapıyor’’

Son zamanlarda gündemden düşmeyen 3 harfli market zincirlerinin ekonomiye etkisine de değinen Karakaş, hükümetin radikal kararlar aldığını, esnafı rahatlatmak için destekler verdiğini ancak 3 harflilerin ekonomi terörüne çanak tuttuğunu ve bu market zincirlerinden birinin CEO’sunun bir parti liderine çatarak bunun üzerinden prim yapmak üzere bir yol haritası çizdiğini söyledi.

Gratis gibi markalar haksız rekabete sebep oluyor

AVM’lerde alınan bazı ürünler karşılığında kuaför, güzellik salonu, berberlik hizmetleri verildiğini ve Gratis’i haksız rekabete sebep olması sebebiyle sert şekilde eleştiren Karakaş şunları söyledi: ‘’Biz hep dedik, ekmeği ekmekçiye verelim, bir ekmek de üste verelim ama ekmekçi yapsın bu işi. Şimdi sen marketsen marketliğini yapacaksın, Gratis gibi firmalar da sadece ürün satmıyorlar konteynırlarla getirdikleri ürünlerin karşılığında make up, kuaförlük, el, ayak, parmak ucu bakımı yapıyorlar işte burada haksız rekabet başlıyor. Terör sadece dağda olmuyor, sokakta terör başlıyor esnaf krize giriyor, ‘’Anadolu tabiriyle aç, fırın duvarı yıkar.’’ dedi. Tek millet, tek bayrak ve tek devlet diyerek bunlara fırsat vermemek gerektiğini söyleyen Karakaş, ahi teşkilatıyla beraber 2.5 milyon esnaf ve sanatkardan bahsetti ve buna bağlı olarak farklı sektörlerde 122 odayı adeta çekip çevirerek bugün güzel bir noktaya getirdiklerini söyledi.

İç İşleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığıyla birlikte çalışarak ilk periyotta berber, kuaför ve güzellik salonlarını tek bir sistemde buluşarak haftada 1 gün istirahat etmeleri kararını, 2. Periyotta ücret tarifelerinin azami ve asgari haklarını tartıştıklarını 3. Periyotta da fiyat terörü ve hayal satan insanların önüne geçmeye çalıştıklarını belirten Karakaş, Maliye Bakanlığıyla Türk esnaf ve sanatkarının 417 meslek dalı ve 3045 odasıyla TESK bünyesinde radikal adımlar attıklarını söyledi.

Benzine zam geldi her şeyin fiyatı arttı

Birilerinin benzine gelen zammı her ürüne yansıttıklarını, buna karşı tek yumruk olmamız gerektiğini söyleyen Karakaş: ‘’Amerika’nın Fed faiz artışı kararının yükselmesiyle benzine bir artış geldi. Bu ülkede benzine artış gelirse benzinle birlikte zam tüm kullandığımız ürün ve malzeme tedarikindeki her şeye sirayet ettiriliyor birileri tarafından.’’ dedi.

‘’Asgari ücret artınca aidatlar, değerli basılı evraklar ve bununla birlikte SSK ve Bağ-kur primleri hepsi aynı oranla artacak.’’

Esnafın, Bağ-kur ve SSK emeklilerinin asgari ücretten beklentisi olduğunu belirten Karakaş, asgari ücrete gelecek olan zamla birlikte basılı evraklar, SSK ve Bağ-kur primlerine de aynı oranda zam geleceğini ve bu durumu üyelerine anlatmakta zorluk çektiklerini dile getirdi.

Dağda yapamadıkları terörü ticaret üzerinde yapmaya çalışıyorlar

Geldiğimiz noktada küresel sermayeye yön verenleri 3 harfli market zincirleri ve aklını kiraya vermiş insanlarla dağda yapamadıkları terörü esnaf ve sanatkâr kitlesi üzerinden ticaret üzerinde yapmaya çalıştıklarını ve kaos oluşturmak istendiğini söyleyen Karakaş:’’ 2023 lider ülke lider Türkiye vizyonuna, 100. Yılını doldurduğumuz bir yapıya gölge düşürmeye çalışan bir zihniyet var. Onun için esnaf akıllı olmalı, esnaf uyanık olmalı esnaf hak ve menfaatlerini sabır ve metanetle bayrak yarıya çekilerek değil kepenk indirerek değil, gidip yazar kasa atarak değil, sessizliklerin sesi olarak ,çoğunlukların yanında dik durarak, genel başkanımızın da sorunları taşıdığı bir siyasi yapıya bizim sorunlarımızı anlatırken devletten beklemesi gerektiğine inanıyorum.’’ Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bakmadan Geçme